Κοσμος

Τραμπ: Γιατί εξόργισε τους Αμερικανούς Ιαπωνικής καταγωγής

Ο πρώην πρόεδρος επιμένει στην υπεράσπιση της 6ης Ιανουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Λευκός Οίκος σε Ιράν: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ θα έχει συνέπειες © EPA / SHAWN THEW

Τραμπ: Γιατί εξόργισε τους Αμερικανούς Ιαπωνικής καταγωγής

Ηγέτες και υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων των Ιάπωνων Αμερικανών επέκρινε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή συνέκρινε τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 με εκείνους που κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εμφανίστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξή του στην εκπομπή «The Dan Bongino Show», διερωτήθηκε γιατί όσοι διώκονται για τις πράξεις τους κατά τη διάρκεια των ταραχών της 6ης Ιανουαρίου εξακολουθούν να κρατούνται, αφού μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι ένας νόμος περί παρεμπόδισης που χρησιμοποιήθηκε για την απαγγελία κατηγοριών σε δεκάδες ταραξίες εφαρμόστηκε εσφαλμένα.

«Γιατί εξακολουθούν να κρατούνται; Κανείς δεν έχει αντιμετωπιστεί ποτέ έτσι», δήλωσε ο Τραμπ στον παρουσιαστή Νταν Μπονγκίνο. «Ίσως οι Ιάπωνες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ειλικρινά. Αλλά, ξέρετε, και αυτοί κρατούνταν».

Περίπου 120.000 Ιάπωνες Αμερικανοί φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού ο τότε πρόεδρος Φραγκλίνος Δ. Ρούσβελτ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν την αποκάλεσε «μία από τις πιο ντροπιαστικές περιόδους της αμερικανικής ιστορίας».

Η Ann Burroughs, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Εθνικού Μουσείου Ιαπωνίας - Αμερικής, χαρακτήρισε τη σύγκριση του Trump «κατάφωρα ανακριβή και λανθασμένη».

«Πρόκειται για μια κατάφωρα ανακριβή και λανθασμένη ιστορική αναλογία», ανέφερε η Burroughs σε δήλωσή της. «Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ της μεταχείρισης που έτυχαν οι ταραξίες της 6ης Ιανουαρίου και των Αμερικανών της Ιαπωνίας, στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε η δέουσα διαδικασία όταν απομακρύνθηκαν βίαια από τα σπίτια τους, τους εκποιήθηκαν συστηματικά και φυλακίστηκαν για όλη τη διάρκεια του πολέμου».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, τα διδάγματα από τον εγκλεισμό των Ιάπωνων Αμερικανών δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν, να αγνοηθούν, να ελαχιστοποιηθούν ή να διαγραφούν», πρόσθεσε.

Η Σάρον Γιαμάτο, κόρη πρώην ιαπωνοαμερικανών που είχαν φυλακιστεί, δήλωσε στο Associated Press ότι η σύγκριση ήταν «φρικτή». «Οι Ιάπωνες Αμερικανοί δεν συγκρίνονται και δεν πρέπει να συγκρίνονται με εξεγερμένους που διέπραξαν μεγάλα εγκλήματα και στα οποία άνθρωποι τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν», δήλωσε η Γιαμάτο. «Και νομίζω ότι είναι τόσο φρικτό να προσπαθεί κανείς να κάνει αυτή τη σύγκριση ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο».

Πηγή: The Hill

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.