Κοσμος

Όλαφ Σολτς: Η Βρετανία καθοδηγεί την προσπάθεια για τα Eurofighter στη Τουρκία

Τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Όλαφ Σολτς: Η Βρετανία θα αποφασίσει για τα Eurofighter στη Τουρκία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε το Σάββατο ότι ένα σχέδιο για την πιθανή προμήθεια της Τουρκίας με αεροσκάφη Eurofighter είναι μια προσπάθεια που καθοδηγείται από τη Βρετανία και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Είναι κάτι που θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά τώρα προωθείται από εκεί (σ.σ. τη Βρετανία)», δήλωσε o Σολτς όταν ρωτήθηκε για πιθανή κίνηση στο θέμα αυτό σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος.

Η Άγκυρα δήλωσε πέρυσι ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για την αγορά Eurofighter Typhoon, αν και η Γερμανία διαφώνησε με την ιδέα. Έκτοτε, παραπονέθηκε για έλλειψη προόδου στο θέμα και ο Ερντογάν υπαινίχθηκε την απροθυμία του Βερολίνου μέχρι τώρα.

«Επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν στην προμήθεια προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Την Πέμπτη, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η Τουρκία διεξάγει τεχνικές εργασίες με στόχο την επιτάχυνση της προγραμματισμένης αγοράς των αεροσκαφών.

Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από κοινοπραξία της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που εκπροσωπείται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Tο Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει επίσης την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σε ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή, περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες, στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες, να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου 209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγρμμα κατασκευή έξι υποβρυχίων τύπου 214 για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό σε συμπαραγωγή με τη γερμανική ThyssenKrupp.

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και οι εξαγωγές όπλων είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα που επίσης θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί η Τουρκία, η οποία είναι χώρα διέλευσης, να ενισχύσει τα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και να επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία όσων τα αιτήματα ασύλου δεν γίνονται δεκτά στη Γερμανία.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου φέτος, υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία συνολικά 21.590 Τούρκοι πολίτες. Οι Τούρκοι κατέχουν την τρίτη θέση στις αιτήσεις ασύλου μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς. Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει έως και 14.500 Τούρκους πολίτες που βρίσκονται παράνομα στη Γερμανία. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία φέρεται να υποσχέθηκε να επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ