Κοσμος

Εγκεφαλικά νεκρός άνδρας από το Κεντάκι ξύπνησε κατά τη διάρκεια αφαίρεσης οργάνων

Η περίπτωση του Anthony Thomas, μια περίπτωση που ερευνάται από την εισαγγελία

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εγκεφαλικά νεκρός άνδρας από το Κεντάκι ξύπνησε κατά τη διάρκεια αφαίρεσης οργάνων - Η περίπτωση του Anthony Thomas, μια περίπτωση που ερευνάται από την εισαγγελία

Ένας άνδρας που είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή και είχε κηρυχθεί εγκεφαλικά νεκρός ξύπνησε καθώς οι χειρουργοί στην πολιτεία του Κεντάκι ήταν στη μέση της διαδικασίας αφαίρεσης των οργάνων του για δωρεά, δήλωσε η οικογένειά του σε μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανέφεραν την Πέμπτη τόσο το National Public Radio όσο και ο ειδησεογραφικός σταθμός του Κεντάκι WKYT, η υπόθεση του Anthony Thomas «TJ» Hoover II ερευνάται από αξιωματούχους της πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι του συστήματος προμήθειας οργάνων των ΗΠΑ επιμένουν ότι υπάρχουν διασφαλίσεις για την πρόληψη τέτοιων επεισοδίων, αν και η οικογένειά του δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η εμπειρία τους αναδεικνύει την ανάγκη για κάποια τουλάχιστον μεταρρύθμιση.

Το χρονικό του περιστατικού στο Κεντάκι

Η αδελφή του Χούβερ, Ντόνα Ρόρερ, αφηγήθηκε πώς ο Χούβερ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist health στο Ρίτσμοντ του Κεντάκι, τον Οκτώβριο του 2021 λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Σύντομα οι γιατροί είπαν στη Ρόρερ και στους συγγενείς της ότι ο Hoover δεν είχε καθόλου αντανακλαστικά ή εγκεφαλική δραστηριότητα και τελικά αποφάσισαν να τον αφαιρέσουν από την υποστήριξη ζωής, όπως σημειώνει το WKYT.

Το προσωπικό του νοσοκομείου φέρεται τότε να είπε στη Rhorer και την οικογένειά της ότι ο Hoover είχε δώσει την άδεια να δωριστούν τα όργανά του σε περίπτωση θανάτου του. Για να τιμήσει την επιθυμία του, το νοσοκομείο εξέτασε ποια από τα όργανά του θα ήταν βιώσιμα για δωρεά και η εγκατάσταση πραγματοποίησε μάλιστα μια τελετή προς τιμήν του.

Η Ρόρερ είπε ότι παρατήρησε τα μάτια του Hoover να ανοίγουν και φαινομενικά να παρακολουθούν τις κινήσεις του αγαπημένου του, σύμφωνα με το WKYT. «Μας είπαν ότι ήταν απλώς αντανακλαστικά - ένα φυσιολογικό πράγμα», δήλωσε στο πρακτορείο.

«Ποιοι είμαστε εμείς για να αμφισβητήσουμε το ιατρικό σύστημα;»
Περίπου μία ώρα αφότου ο Χούβερ είχε εισαχθεί στο χειρουργείο για την ανάκτηση των οργάνων του, ένας γιατρός βγήκε και εξήγησε ότι ο Χούβερ «δεν ήταν έτοιμος».

«Ξύπνησε», δήλωσε η Ρόρερ.

Η Ρόρερ θυμήθηκε ότι πήρε οδηγίες να φέρει τον αδελφό της στο σπίτι και να τον κάνει να νιώσει άνετα, αν και πιθανότατα δεν θα ζούσε πολύ περισσότερο. Όπως είπε στο WKYT, φρόντιζε τον Hoover τα τελευταία τρία χρόνια.

Το WKYT ανέφερε ότι η Ρόρερ έμαθε τις πλήρεις λεπτομέρειες της χειρουργικής επέμβασης του αδελφού της στα χέρια του Baptist και της Kentucky Organ Donor Affiliates (Koda) μόλις τον Ιανουάριο. Τότε ήταν που ένας πρώην υπάλληλος της Koda επικοινώνησε μαζί της πριν στείλει επιστολή σε μια επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε ακρόαση που εξέταζε τους οργανισμούς προμήθειας οργάνων, ανέφερε το NPR.

Η συντάκτρια της επιστολής είπε ότι είδε τον Χούβερ να αρχίζει να «χτυπιέται» πάνω στο χειρουργικό τραπέζι καθώς και να αρχίζει να «κλαίει εμφανώς», σύμφωνα με το NPR.

Σε απάντηση στις μαρτυρίες που μετέφερε ο Rhorer στο WKYT και το NPR, η Baptist health ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η ασφάλεια των ασθενών ήταν η «ύψιστη προτεραιότητά της». «Συνεργαζόμαστε στενά με τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους για να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι επιθυμίες των ασθενών μας για δωρεά οργάνων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η Koda εξέδωσε τη δική της δήλωση στο NPR υποστηρίζοντας ότι η περίπτωση του Χούβερ «δεν έχει παρουσιαστεί με ακρίβεια», ότι ο οργανισμός δεν έχει συλλέξει ποτέ όργανα από ζωντανούς ασθενείς και ότι κανείς εκεί δεν έχει ποτέ πιεστεί να το κάνει. Μια δήλωση στο WKYT από την οργάνωση Network for Hope, στην οποία η Koda εντάχθηκε τον Μάιο, ανέφερε ότι ομάδες όπως η δική τους «δεν εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών ... δεν κηρύσσουν τον θάνατο ... [και] έχουν την εξουσία να προχωρήσουν στην ανάκτηση οργάνων δωρεάς μόνο αφού ο ανεξάρτητος πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ενός ασθενούς έχει κηρύξει τον θάνατο».

Παρ' όλα αυτά, το WKYT και το NPR ανέφεραν ότι το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας καθώς και μια ομοσπονδιακή υπηρεσία που συμβάλλει στην εποπτεία της προμήθειας οργάνων ερευνούν την υπόθεση.

Το NPR σημείωσε ότι ορισμένοι παρατηρητές ανησυχούν ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης που έχει τραβήξει η υπόθεση του Χούβερ θα μπορούσε να υπονομεύσει ένα σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων με λίστα αναμονής άνω των 100.000 ατόμων.

Ένας καθηγητής ιατρικής ηθικής με τον οποίο μίλησε το NPR δήλωσε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι περιπτώσεις όπως αυτή του Χούβερ είναι γενικά «μεμονωμένες περιπτώσεις που ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την άκρη και να αποτρέψουμε να ξανασυμβούν».

Όμως η Ρόρερ υπερασπίστηκε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει την ιστορία του αδελφού της, λέγοντας ότι αξίζει να τη μοιραστεί αν μπορεί «να δώσει σε μια άλλη οικογένεια το θάρρος να μιλήσει ή αν μπορεί να σώσει μια άλλη ζωή».
«Έκανε ... προσπάθειες να πει: «Έι, είμαι εδώ», αλλά κατά κάποιο τρόπο αγνοήθηκε», δήλωσε η Rhorer στο WKYT.

«Τελικά σταμάτησαν τη διαδικασία επειδή έδειχνε πάρα πολλά σημάδια ζωής.

«Κατά βάθος, ήξερα ότι κάτι συνέβαινε, αλλά το συνέκρινα με τον Δαβίδ και τον Γολιάθ. Ποιος είμαι εγώ για να τα βάλω με το ιατρικό σύστημα;».

Πηγή:Guardian