Κοσμος

Γενικό μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί

Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γενικό μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί
Γενικό μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί

Γενικό μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί - Χωρίς ρεύμα 10 εκατομμύρια πολίτες

Το ηλεκτρικό ρεύμα έπεσε την Παρασκευή στην Κούβα, επηρεάζοντας ολόκληρο τον πληθυσμό του νησιού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων μετά από βλάβη σε έναν από τους κύριους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας.

Το βράδυ της Παρασκευής, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το ρεύμα αποκαταστάθηκε σε περίπου 20.000 κατοίκους της πρωτεύουσας της Κούβας, Αβάνας, η οποία έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων.

Οι διακοπές ρεύματος είναι χρόνιες στην Κούβα εδώ και χρόνια και έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Όμως η κατάσταση ήταν τόσο κρίσιμη τις τελευταίες τρεις ημέρες που η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα.

Cuba's power grid fails leaving millions without electricity

Γενικό μπλακάουτ στην Κούβα - Στο σκοτάδι όλο το νησί

Το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα έκλειναν και οι περισσότεροι κρατικοί υπάλληλοι θα έμεναν στο σπίτι τους την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό και στις 11 το πρωί της Παρασκευής, το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Antonio Guiteras, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, βγήκε εκτός λειτουργίας προκαλώντας διακοπή του δικτύου.

Η γηρασμένη και ετοιμόρροπη υποδομή της κομμουνιστοκρατούμενης χώρας έχει συχνές διακοπές λόγω δυσκολιών στη συντήρηση και έλλειψης καυσίμων. Σε ορισμένες επαρχίες έξω από την Αβάνα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος που διαρκούν έως και 20 ώρες κάθε φορά.

Ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Díaz-Canel, έγραψε στο X ότι δίνουν «απόλυτη προτεραιότητα» στην επίλυση του προβλήματος και ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανάπαυση» μέχρι να επανέλθει το ρεύμα.

Ο πρωθυπουργός της Κούβας, Μανουέλ Μαρέρο, την Πέμπτη κατηγόρησε για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος τις υποβαθμισμένες υποδομές, την έλλειψη καυσίμων και την αυξανόμενη ζήτηση του λαού της.

Ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει αυξηθεί, η προσφορά πετρελαίου έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο σύμμαχος και κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Κούβας, η Βενεζουέλα, έχει μειώσει την ποσότητα των φορτίων που στέλνει στο νησί. Οι αποστολές πετρελαίου από άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μεξικό, έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά. Οι αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.

Παρόλο που οι Κουβανοί είναι συνηθισμένοι στις διακοπές ρεύματος, το συγκεκριμένο γεγονός ταρακούνησε πολλούς. Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σε μια γειτονιά της Αβάνας οι άνθρωποι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση και ένας κάτοικος δήλωσε ότι αισθάνεται σαν η χώρα να έχει φτάσει στον «πάτο του βαρελιού».

«Αυτό είναι απίστευτο», δήλωσε ένας κάτοικος της Αβάνας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. «Δεν βλέπω λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Μια γυναίκα σε μια γειτονιά στην Παλιά Αβάνα δήλωσε ότι φοβάται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. «Πραγματικά με ανησυχεί ότι μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος αυτής της κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο NBC News.

Η κυβέρνηση της Κούβας κατηγορεί εδώ και καιρό το αμερικανικό εμπάργκο δεκαετιών για πολλές από τις οικονομικές ελλείψεις του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών στην απόκτηση καυσίμων και ανταλλακτικών για τα εργοστάσιά της. Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τις κυρώσεις όσο ήταν πρόεδρος και η πανδημία είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, μια από τις πιο προσοδοφόρες πηγές εσόδων για την κρατικοδίαιτη οικονομία.

Η οικονομική κρίση έχει ήδη δυσκολέψει τη ζωή του μέσου Κουβανού με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.