Κοσμος

Ποια είναι τα 6 ηγετικά στελέχη της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο θάνατος του Σινουάρ, προστίθεται στη λίστα των ηγετών της Χαμάς

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Χαμάς: Τι συνέβη στους πιο σημαντικούς ηγέτες της;

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς, που ονομάστηκε «Το πρόσωπο του κακού» από το Ισραήλ, λειτουργούσε με μυστικότητα, μετακινούνταν συνεχώς και χρησιμοποιούσε έμπιστους αγγελιοφόρους για μη ψηφιακή επικοινωνία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Χαμάς και έναν περιφερειακό αξιωματούχο.

Ο θάνατος του Σινουάρ, προστίθεται στη λίστα των ηγετών της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Οι ηγέτες της Χαμάς

Γιαχία Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 οδηγήθηκαν στη Γάζα ως όμηροι. Ήταν επίσης ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ από εκείνη την ημέρα και μετά.

Ο Γιαχία Σινουάρήταν ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, αλλά έγινε ο γενικός επικεφαλής της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Γιαχία Σινουάρ © EPA/MOHAMMED SABER

Ίδρυσε την υπηρεσία ασφαλείας της Χαμάς, γνωστή ως Majd, η οποία διαχειρίζεται θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ερευνά ύποπτους ισραηλινούς πράκτορες και εντοπίζει αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Το Ισραήλ είχε συλλάβει τον Σινουάρ τρεις φορές. Μετά την τρίτη σύλληψή του το 1988 καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, ήταν μεταξύ των 1.027 Παλαιστίνιων και Ισραηλινών Αράβων κρατουμένων που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για έναν Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν αιχμάλωτος για πάνω από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Ο Σινουάρ επέστρεψε στη θέση του ως εξέχον στέλεχος της Χαμάς και διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2017.

Το 2015, οι ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τον Sinwar στη μαύρη λίστα των «διεθνών τρομοκρατών».

Ισμαήλ Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν ο γενικός ηγέτης της Χαμάς μέχρι την επιβεβαίωση του θανάτου του στο Ιράν στις 31 Ιουλίου 2024.

Επιφανές μέλος του κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το Ισραήλ φυλάκισε τον Haniyeh για τρία χρόνια το 1989, καθώς κατέστειλε την πρώτη παλαιστινιακή εξέγερση.

Στη συνέχεια εξορίστηκε το 1992 σε μια απαγορευμένη ζώνη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μαζί με πολλούς ηγέτες της Χαμάς. Μετά από ένα χρόνο εξορίας, επέστρεψε στη Γάζα. Το 1997 διορίστηκε επικεφαλής του γραφείου του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, ενισχύοντας τη θέση του.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια © ΕΡΑ/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE

Ο Χανίγια διορίστηκε Παλαιστίνιος πρωθυπουργός το 2006 από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς αφού η Χαμάς κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εθνικές εκλογές, αλλά απολύθηκε ένα χρόνο αργότερα αφού η ομάδα εκδίωξε το κόμμα Φατάχ του κ. Αμπάς από τη Λωρίδα της Γάζας σε μια εβδομάδα θανατηφόρας βίας.

Ο Χανίγια απέρριψε την απόλυσή του ως «αντισυνταγματική», τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει τις εθνικές της ευθύνες έναντι του παλαιστινιακού λαού» και συνέχισε να κυβερνά στη Γάζα.
Εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017.

Το 2018, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Χανίγια τρομοκράτη. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Κατάρ.

Μοχάμεντ Ντείφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς - Ταξιαρχίες αλ Κασάμ - και θεωρείται ότι ήταν βασικός σχεδιαστής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Ήταν μια σκιώδης φιγούρα γνωστή στους Παλαιστίνιους ως ο εγκέφαλος και στους Ισραηλινούς ως η γάτα με τις εννέα ζωές.

Οι ισραηλινές αρχές τον φυλάκισαν το 1989, μετά την οποία δημιούργησε τις Ταξιαρχίες αλ Κάσαμ με στόχο τη σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών.

Μετά την αποφυλάκισή του, βοήθησε στην κατασκευή σηράγγων που επέτρεψαν στους μαχητές της Χαμάς να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη Γάζα.

Moχάμεντ Ντέιφ © EPA PHOTO AFP FILES

Ο Ντέιφ ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ, κατηγορούμενος για το σχεδιασμό και την επίβλεψη βομβιστικών επιθέσεων σε λεωφορεία που σκότωσαν δεκάδες Ισραηλινούς το 1996, καθώς και για συμμετοχή στη σύλληψη και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών στρατιωτών στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Το Ισραήλ τον φυλάκισε το 2000, αλλά δραπέτευσε στην αρχή της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης ή ιντιφάντα.

Σε μια απόπειρα δολοφονίας, το 2002, ο Ντέιφ επέζησε αλλά έχασε το ένα του μάτι. Το Ισραήλ δήλωσε ότι έχασε επίσης ένα πόδι και ένα χέρι και ότι δυσκολευόταν να μιλήσει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας απέτυχαν και πάλι να δολοφονήσουν τον Deif κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2014, αλλά σκότωσαν τη σύζυγό του και δύο από τα παιδιά του.
Το Ισραήλ λέει ότι τελικά σκότωσε τον Ντέιφ σε αεροπορική επιδρομή σε συγκρότημα στο Χαν Γιουνίς τον Ιούλιο του 2024.

Μαρουάν Ίσσα

Ο Μαρουάν Ίσσα ήταν αναπληρωτής αρχηγός των Ταξιαρχιών al-Qassam και πιστεύεται ότι ήταν βασικός σχεδιαστής της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Βρισκόταν για χρόνια στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων του Ισραήλ και τραυματίστηκε όταν επιχείρησε να τον δολοφονήσει το 2006.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Issa κατά τη διάρκεια της πρώτης ιντιφάντα, ή παλαιστινιακής εξέγερσης (1987-93), για πέντε χρόνια λόγω της δραστηριότητάς του με τη Χαμάς.

© BBC

Η Παλαιστινιακή Αρχή τον συνέλαβε το 1997, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την έναρξη της δεύτερης ιντιφάντα το 2000.
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν το σπίτι του Issa δύο φορές κατά τη διάρκεια εισβολών στη Γάζα το 2014 και το 2021, σκοτώνοντας τον αδελφό του.

Στον Ίσσα δόθηκε το παρατσούκλι «άνθρωπος-σκιά», όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, λόγω της ικανότητάς του να αποφεύγει να βρεθεί και δεν ήταν γνωστό πώς έμοιαζε μέχρι το 2011, όταν εμφανίστηκε σε μια ομαδική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης για τους ανταλλαγέντες κρατούμενους.

Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε τον Issa σε αεροπορική επιδρομή σε σήραγγα κάτω από προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας τον Μάρτιο του 2024.

Χάλεντ Μεσάαλ

Ο Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος γεννήθηκε στη Δυτική Όχθη το 1956, θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Χαμάς.

Υπό τις άμεσες οδηγίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Mossad επιχείρησε να δολοφονήσει τον Meshaal το 1997, ενώ ζούσε στην Ιορδανία.
Πράκτορες της Μοσάντ εισήλθαν στην Ιορδανία με πλαστά καναδικά διαβατήρια και στον Meshaal χορηγήθηκε μια τοξική ουσία ενώ περπατούσε σε έναν δρόμο.

Οι ιορδανικές αρχές ανακάλυψαν την απόπειρα δολοφονίας και συνέλαβαν δύο μέλη της Μοσάντ.

Χάλεντ Μεσάαλ © EPA

Ο αείμνηστος βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ το αντίδοτο για την ουσία με την οποία χορηγήθηκε στον Μεσάαλ. Αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο κ. Νετανιάχου παρείχε το αντίδοτο, αφού αρχικά απέρριψε το αίτημα.

Ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει στο Κατάρ, επισκέφθηκε τη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά το 2012. Έγινε δεκτός από Παλαιστίνιους αξιωματούχους και πλήθος Παλαιστινίων βγήκε να τον υποδεχτεί.

Η Χαμάς εξέλεξε τον Ismail Haniyeh για να διαδεχθεί τον Meshaal ως επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου το 2017 και ο Μεσάαλ έγινε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ομάδας στο εξωτερικό.

Μαχμούντ Ζαχάρ

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ γεννήθηκε στη Γάζα το 1945 από Παλαιστίνιο πατέρα και Αιγύπτια μητέρα. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Χαμάς και μέλος της πολιτικής ηγεσίας του κινήματος.

Πήγε σχολείο στη Γάζα και πανεπιστήμιο στο Κάιρο και στη συνέχεια εργάστηκε ως γιατρός στη Γάζα και το Χαν Γιουνίς, μέχρι που οι ισραηλινές αρχές τον απέλυσαν λόγω της πολιτικής του θέσης.

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ κρατήθηκε σε ισραηλινές φυλακές το 1988, μήνες μετά την ίδρυση της Χαμάς. Ήταν μεταξύ εκείνων που απελάθηκαν από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το 1992, όπου πέρασε ένα χρόνο.

Ο Μαχμούντ Ζαχάρ © EPA

Με το κίνημα Χαμάς να κερδίζει τις παλαιστινιακές γενικές εκλογές το 2006, ο Zahar εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στη νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χανίγια πριν από την τελική αποπομπή του.

Το Ισραήλ επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ζαχάρ το 2003, όταν ένα αεροπλάνο έριξε βόμβα στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας. Η επίθεση άφησε τον ίδιο με ελαφρά τραύματα, αλλά σκότωσε τον μεγαλύτερο γιο του, τον Khaled.

Ο δεύτερος γιος του, ο Χοσάμ, ο οποίος ήταν μέλος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα το 2008.

Με πληροφορίες από BBC