Κοσμος

Μεταναστευτικό: Αντίθετος ο Μπαρνιέ με το μοντέλο της Μελόνι

Με αφορμή τις συζητήσεις στην Σύνοδο Κορυφής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεταναστευτικό: Αντίθετος ο Μπαρνιέ με το μοντέλο της Μελόνι

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο τύπος της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ιταλία για την εκτροπή των αιτούντων άσυλο στην Αλβανία για επεξεργασία δεν θα ήταν πιθανότατα εφικτός στη Γαλλία με αφορμή τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν το μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία έχει γίνει εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες του μπλοκ των 27 μελών.

Σε σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμη που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας και της πολιτικής θεωρήσεων, για να επιταχύνουν τις επιστροφές των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στο μπλοκ.

Το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, το οποίο έχει επικριθεί από ομάδες δικαιωμάτων, δέχθηκε πλήγμα την Παρασκευή, όταν δικαστήριο της Ρώμης δήλωσε ότι 16 μετανάστες, οι οποίοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Αλβανία από πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχαν δικαίωμα να επιστρέψουν στην Ιταλία.

«Δεν νομίζω ότι αυτό το παράδειγμα μπορεί να μεταφερθεί (στη Γαλλία)», δήλωσε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι για νομικούς και θεσμικούς λόγους και επειδή το πλαίσιο ήταν διαφορετικό, η συμφωνία με την Αλβανία δεν φαίνεται να είναι εφικτή στη Γαλλία

Ο Μπαρνιέ δεν σχολίασε τη δικαστική απόφαση. Μιλούσε μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι στα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, όπου και οι δύο δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία των δύο χωρών κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Αν και η παράνομη μετανάστευση παραμένει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, οι παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη πέρυσι ήταν το ένα τρίτο του 1 εκατομμυρίου που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2015, και οι αριθμοί μειώθηκαν περαιτέρω φέτος.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν εντάσεις μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας, αμφότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το πολιτικά ευαίσθητο θέμα της μετανάστευσης.

Αλλά σε μια εποχή που οι δύο αυτές χώρες είναι μεταξύ των χωρών που πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να σκληρύνει τη στάση της, και με μια νέα κυβέρνηση στη Γαλλία, δεσμεύτηκαν να αλλάξουν σελίδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βεντιμίλια, στην ιταλική πλευρά των συνόρων, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ταυτόσημες απόψεις για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης συνεργασίας.

Η νέα κυβέρνηση μειοψηφίας της Γαλλίας, η οποία εξαρτάται από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό για να επιβιώσει, έχει αναφέρει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της και ο Μπαρνιέ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες σε αυτό το θέμα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους αποχρώσεις, δήλωσαν Γάλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Πηγή: Reuters