Κοσμος

Φιλιππίνες: Η αντιπρόεδρος απειλεί τον πρόεδρο ότι θα πετάξει τα λείψανα του πατέρα του Φέρντιναντ Μάρκος στην θάλασσα

Σύγκρουση ανάμεσα στις πολιτικές δυναστείες της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φιλιππίνες: Η αντιπρόεδρος απειλεί τον πρόεδρο ότι θα πετάξει τα λείψανα του πατέρα του Φέρντιναντ Μάρκος στην θάλασσα
© EPA/DIVYAKANT SOLANKI

Φιλιππίνες: Η αντιπρόεδρος απειλεί τον πρόεδρο ότι θα πετάξει τα λείψανα του πατέρα του στην θάλασσα

Η αντιπρόεδρος των Φιλιππίνων, Σάρα Ντουτέρτε, απείλησε να ξεθάψει τα λείψανα του δικτάτορα πατέρα του προέδρου Φέρντιναντ Μάρκος και να τα πετάξει στη θάλασσα, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον αντίπαλό της.

Η Ντουτέρτε ήταν κάποτε σύμμαχος του Μάρκος τζούνιορ και κατέβηκε με κοινό ψηφοδέλτιο μαζί του στις εκλογές του 2022. Ωστόσο, παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούνιο και οι δύο ισχυρές δυναστείες των Φιλιππινών έχουν πλέον εμπλακεί σε έναν σκληρό αγώνα για την εξουσία πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου έτους, ενώ και οι δύο προετοιμάζονται επίσης για τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους Ντουτέρτε, καθώς ο πατέρας της αντιπροέδρου, ο πρώην πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντιμετωπίζει έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον αιματηρό «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που διεξήγαγε.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η Σάρα Ντουτέρτε εξαπέλυσε την πιο σφοδρή επίθεση που έχει εξαπολύσει μέχρι στιγμής στον πρόεδρο, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε «δρόμο προς την κόλαση», ότι η κυβέρνησή του δεν έχει σαφείς πολιτικές για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ασφάλειας και ότι κάποτε είχε σκεφτεί να του κόψει το κεφάλι.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων έχουν αυξηθεί μετά την πρόσφατη έρευνα που ισχυρίζεται ότι το γραφείο της Ντουτέρτε έκανε κατάχρηση κονδυλίων όσο ήταν υπουργός Παιδείας, κάτι που η ίδια αρνήθηκε, καθώς και τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές ακροάσεις για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», στις οποίες ακούστηκαν ισχυρισμοί ότι το γραφείο του πατέρα της πλήρωνε «αμοιβές» έως και 17.000 δολάρια σε αστυνομικούς που σκότωναν υπόπτους για ναρκωτικά.

Ο Μάρκος Τζούνιορ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα συμμορφωθεί με την έρευνα του ΔΠΔ για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αλλά αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό να αλλάξει τη στάση του εάν αισθανθεί ότι οι αντίπαλοί του είναι πολιτικά αδύναμοι.

Η Σάρα Ντουτέρτε δήλωσε ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον της, θα ρίξει το πτώμα του εκλιπόντος δικτάτορα Μάρκος του πρεσβύτερου στη θάλασσα. «Μια από αυτές τις ημέρες, θα πάω εκεί. Θα πάρω το πτώμα του πατέρα σας και θα το ρίξω στη Δυτική Φιλιππινέζικη Θάλασσα», είπε η Ντουτέρτε, χρησιμοποιώντας το φιλιππινέζικο όνομα για το τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας που διεκδικεί η Μανίλα.

Το 2016, όταν οι σχέσεις μεταξύ των δύο οικογενειών ήταν θερμές, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε προκάλεσε διαμάχη επιτρέποντας την κηδεία ήρωα με στρατιωτικές τιμές για τον Μάρκος τον πρεσβύτερο. Ο εκλιπών δικτάτορας κατηγορείται ότι λεηλάτησε έως και 10 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και ότι προήδρευσε σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.