Κοσμος

Μεταναστευτικό: Η Φον ντερ Λάιεν υπόσχεται περισσότερες απελάσεις

Κοντά στα ελληνικά αιτήματα η πρόεδρος της Επιτροπής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεταναστευτικό: Η Φον ντερ Λάιεν υπόσχεται περισσότερες απελάσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προτείνει αυστηρότερους νόμους και περισσότερα σχέδια για την απέλαση των αιτούντων άσυλο που έχουν απορριφθεί, διπλασιάζοντας τη νέα υιοθέτηση σκληρότερων πολιτικών στο μεταναστευτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα αντιμεταναστευτικά κόμματα κερδίζουν δημοτικότητα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Περισσότερες από τις μισές χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, ζήτησαν από την ΕΕ να σκληρύνει την πολιτική της στο μεταναστευτικό κατά την διάρκεια της συνόδου των 27 ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ηγέτες συζήτησαν τη δημιουργία κέντρων απέλασης εκτός των συνόρων της ΕΕ, αναφερόμενη σε αυτά ως «κόμβους επιστροφής».

Οι ιδέες για την αύξηση των μεθόδων απέλασης από την ΕΕ έρχονται καθώς ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ μειώνεται. Το 2023 λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην ήπειρο- φέτος η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, η Frontex, εκτιμά ότι περίπου 160.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Αντίθετα, το 2015, στο αποκορύφωμα της λεγόμενης μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της ΕΕ.

«Σήμερα, βλέπουμε ότι από όλους αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο το 20% όσων έχουν απόφαση επιστροφής επιστρέφουν πραγματικά στις χώρες καταγωγής τους», είπε.

«Η ιδέα... δεν είναι τετριμμένη, αλλά έχει συζητηθεί», είπε, αναφερόμενη στους “κόμβους επιστροφής”. Έλαβε ενθουσιώδη υποστήριξη από τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έλαβε επίσης υποστήριξη για την προτεινόμενη απαγόρευση ασύλου για όσους προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφού ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα στέλνει μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης για να αποσταθεροποιήσει την Πολωνία. 

Μια αντίθετη φωνή ήρθε από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη μετανάστευση ως ευλογία για την οικονομία του. Ερωτηθείς σχετικά με τους λεγόμενους κόμβους επιστροφής σε συνέντευξη Τύπου, είπε: «Δεν είμαστε υπέρ αυτού του είδους των διατυπώσεων, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δημιουργούν άλλα».

Πηγή: Politico