Κοσμος

Πίνακας υπέρ της Παλαιστίνης προκαλεί αντιδράσεις

Καλλιτέχνιδα μηνύει πόλη των ΗΠΑ για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Καλλιτέχνιδα μηνύει πόλη των ΗΠΑ για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου
Καλλιτέχνιδα μηνύει πόλη των ΗΠΑ για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου © Instagram/ seewalker_art

Πίνακας υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσε αντιδράσεις και ακυρώσεις - Καλλιτέχνιδα μηνύει πόλη των ΗΠΑ για παραβίαση της ελευθερίας του λόγου 

Μήνυση κατά της πόλης Βέιλ κατέθεσε η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Κολοράντο εκ μέρους της καλλιτέχνιδας Danielle SeeWalker, ισχυριζόμενη ότι ο δήμος παραβίασε το ομοσπονδιακό και πολιτειακό δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου - κι όλα αυτά όταν ακύρωσε την παραμονή της μετά τη δημοσίευση στο Instagram ενός πίνακα υπέρ της Παλαιστίνης.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2024, όταν η πόλη του Βέιλ προσκάλεσε τη SeeWalker στο πλαίσιο του προγράμματος «Τέχνη σε δημόσιους χώρους» της πόλης, το οποίο εποπτεύεται από ένα εθελοντικό συμβούλιο που διορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο. Το πρόγραμμα της πόλης προσέφερε στην SeeWalker δύο εβδομάδες στέγασης, μια ανάθεση τοιχογραφίας και συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες όπου εμπλέκονται οι κάτοικοι της πόλης. Μετά από μήνες σχεδιασμού, μια επιτόπια επίσκεψη και τη διαπραγμάτευση ενός προϋπολογισμού αμοιβής και υλικών ύψους 10.000 δολαρίων, η πόλη του Βέιλ ανακοίνωσε επίσημα την SeeWalker ως καλλιτέχνη του προγράμματος στις 6 Μαΐου.  Μία ημέρα αργότερα, οι υπάλληλοι ενημέρωσαν την SeeWalker ότι η παραμονή της ακυρώθηκε λόγω ενός πίνακα που είχε δημοσιεύσει στο Instagram ενός έργου που απεικόνιζε μια γυναίκα που φορούσε κεφιγιέ και είχε τίτλο G is for Genocide. Ο πίνακας, ο οποίος δεν είχε σχέση με την παραμονή και το έργο που η SeeWalker σχεδίαζε να παρουσιάσει στην πόλη ήταν προς πώληση και, σύμφωνα με την ανάρτηση, συγκέντρωνε χρήματα για το Ταμείο Αρωγής Κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση των Παλαιστινίων.

Επιχορηγήσεις με βάση τις δυσμενείς διακρίσεις - Το σχόλιο του ραβίνου και η απάντηση της καλλιτέχνιδας

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγεί επιχορηγήσεις με βάση τις δυσμενείς διακρίσεις λόγω άποψης και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρνηθεί ένα όφελος ή μια ευκαιρία σε κάποιον λόγω του συνταγματικά προστατευόμενου λόγου του», ανέφερε η δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών που εκπροσωπεί την SeeWalker. «Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται επίσης να προβεί σε αντίποινα εναντίον ενός ατόμου εξαιτίας του προστατευόμενου λόγου του. Στην προκειμένη περίπτωση, το Βέιλ δεν έκρυψε τους λόγους για τους οποίους ακύρωσε την παραμονή της κ. SeeWalker».

Ο ραβίνος της πόλης του Βέιλ έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αξιωματούχους της πόλης στις 7 Μαΐου, δηλώνοντας ότι η SeeWalker «επιδεικνύει με υπερηφάνεια το έργο της που ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία» με τον πίνακα G is for Genocide, ο οποίος έγραψε ότι ήταν «αποτρόπαιος για τον εβραϊκό κόσμο». Συνέχισε αναφέροντας ότι ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα «περιέχει θύματα, δεν είναι γενοκτονία». Πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από 3.000 εβραϊκές οικογένειες που ζουν και επισκέπτονται το Βέιλ ανησυχούν βαθύτατα για την επιλογή του SeeWalker από την πόλη.

«Δύο πράγματα μπορούν να είναι αληθινά ταυτόχρονα, μπορώ να έχω ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους στην Παλαιστίνη, αλλά και να είμαι πολύ υποστηρικτική προς τους Εβραίους», λέει η SeeWalker στην εφημερίδα The Art Newspaper. «Δεν καταλαβαίνω πώς το να υποστηρίζω την Παλαιστίνη ισοδυναμεί με το να είμαι εναντίον των Εβραίων. Αυτό δεν ισχύει».

Η SeeWalker και η ACLU του Κολοράντο ζητούν χρηματική αποζημίωση και την κήρυξη από το δικαστήριο ότι το Βέιλ παραβίασε τα συνταγματικά δικαιώματα του καλλιτέχνη. Ενθάρρυναν επίσης το δικαστήριο να απαγορεύσει στο Βέιλ να ανακαλέσει μελλοντικές ευκαιρίες διαμονής με βάση έργα που δεν σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Πηγή: The Art Newspaper

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.