Κοσμος

Γιαχία Σινουάρ: Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς

Σε ένα βομβαρδισμένο δωμάτιο, με βαριά τραύματα, λίγο πριν πεθάνει

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιαχία Σινουάρ: Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς - Ισραηλινό drone «σάρωνε» την περιοχή

Τις τελευταίες στιγμές του δεύτερου ηγέτη της Χαμάς, που σκοτώνεται μέσα σε ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται για πλάνα από drone που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός, με τον κύριο αρχιτέκτονα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, Σινουάρ να απαθανατίζεται μόνος σε ένα ερειπωμένο κτήριο  με τους τοίχους να έχουν καταρρεύσει γύρω του από τους βομβαρδισμούς. Βρίσκεται καθισμένος σε έναν καναπέ, με το κεφάλι και το πρόσωπό του να καλύπτονται από ένα καφίγια.

Το δεξί του χέρι φαίνεται να είναι τραυματισμένο, το βίντεο δείχνει τον Σινουάρ να πετάει ένα ξύλο προς την κατεύθυνση του drone που πλησιάζει. Όταν είχε καταγραφεί το βίντεο αυτό, σύμφωνα με τον Guardian, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χάγκαρι είχε δηλώσει ότι ο Σινουάρ είχε αναγνωριστεί μόνο ως μέλος της Χαμάς. Στη συνέχεια, ο στρατός εκτόξευσε οβίδα στο κτήριο, με αποτέλεσμα αυτό να καταρρεύσει και να τον σκοτώσει. Ο Σινουάρ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, και πάνω του είχε χειροβομβίδες και 40.000 σέκελ (πάνω 9.900 ευρώ).

Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα drone για να «σαρώσουν» την περιοχή και τον εντόπισαν. «Προσπάθησε να διαφύγει και οι δυνάμεις μας τον εξόντωσαν» δήλωσε ο Χάγκαρι.

Πίστευαν ότι ο Σινουάρ κρυβόταν σε σήραγγα

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Σινουάρ,  φαίνεται ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό επικοινωνίας που θα επέτρεπε στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ να τον εντοπίσουν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι κρυβόταν σε μία από τις τεράστιες σήραγγες που έσκαψε η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Καθώς όμως όλο και περισσότερες σήραγγες αποκαλύπτονταν από τα ισραηλινά στρατεύματα, ακόμη και αυτές δεν αποτελούσαν εγγύηση για τη διαφυγή του Σινουάρ από τη σύλληψη.

«Το κακό υπέστη βαρύ πλήγμα», σημείωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να επιστρέψει τους ομήρους.

Συγχαρητήρια στον Ισραηλινό πρωθυπουργό από τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος σημείωσε ότι «ο Σινουάρ ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο για την επίτευξη εκεχειρίας». «Το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί», αναφέρει η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, που ανακηρύσσει ως μάρτυρα τον Σινουάρ.

Δείτε ακόμη>>> Γιατί ο θάνατος του Σινουάρ εγκαινιάζει μια αβέβαιη επόμενη μέρα για τη Γάζα