Κοσμος

Τραμπ: Κατηγορεί τον Ζελένσκι για την έναρξη πολέμου με τη Ρωσία

O πρώην πρόεδρος επικρίνει συνεχώς τον Ουκρανό πρόεδρο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τραμπ: Κατηγορεί τον Ζελένσκι για την έναρξη πολέμου με τη Ρωσία

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την Πέμπτη τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι βοήθησε στην έναρξη του πολέμου της χώρας αυτής με τη Ρωσία, ένα σχόλιο που υποδηλώνει ακόμη περισσότερο ότι ο πρώην πρόεδρος είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας, εάν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει συχνά τον Ζελένσκι στην προεκλογική εκστρατεία, αποκαλώντας τον επανειλημμένα «τον μεγαλύτερο πωλητή στη γη» επειδή ζήτησε και έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2022.

Ο Τραμπ έχει επίσης κατακεραυνώσει τον Ουκρανό ηγέτη επειδή δεν επιδιώκει την ειρήνη με τη Μόσχα και έχει προτείνει ότι η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της στη Ρωσία για να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία, παραχώρηση που το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτη.

Τα σχόλια του Τραμπ στο PBD Podcast την Πέμπτη με τον Πάτρικ Μπετ-Ντέιβιντ πήγαν ένα βήμα παραπέρα από τις προηγούμενες επικρίσεις του. Είπε ότι ο Ζελένσκι φταίει όχι μόνο που δεν κατάφερε να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά και που βοήθησε στην έναρξή του, παρόλο που η σύγκρουση ξέσπασε όταν η Ρωσία εισέβαλε σε ουκρανικό κυρίαρχο έδαφος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να τον βοηθήσω, διότι αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά δεν έπρεπε ποτέ να αφήσει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Ο πόλεμος είναι χαμένος», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Ζελένσκι παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» του για τον τερματισμό του πολέμου στον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, μια συνάντηση που και οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν εγκάρδια.

Τα δημόσια σχόλια του Τραμπ, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να τερματίσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν νικήσει την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών, στις 5 Νοεμβρίου. Έχει επανειλημμένα πει ότι θα μπορούσε να τερματίσει τη σύγκρουση πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει πει πώς.

Η Χάρις έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και έχει παρουσιάσει μια νίκη για το ανατολικοευρωπαϊκό έθνος ως ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Έχει συχνά επιπλήξει τον Τραμπ επειδή δεν είναι πρόθυμος να σταθεί απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: Reuters