Κοσμος

Νετανιάχου για Σινουάρ: Κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε - Το κακό «υπέστη βαρύ πλήγμα»

Διάγγελμα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νετανιάχου για Σινουάρ: Κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε - Το κακό «υπέστη βαρύ πλήγμα» - Διάγγελμα έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε διάγγελμά του ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ προσφέρει την ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι να επιστραφούν οι όμηροί του.

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τον λογαριασμό. Σήμερα το κακό δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μαγνητοσκοπημένη βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. «Στις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω: Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι δικοί μας αγαπημένοι, να επιστρέψουν στο σπίτι τους».

Μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο θάνατος του Σινουάρ είναι «σημαντικό ορόσημο» στην παρακμή της Χαμάς.

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα για τους κατοίκους της Γάζας, λέγοντας: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε μια σκοτεινή φωλιά – και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας».

Απευθυνόμενος στον λαό του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι «έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις μπροστά μας» και ότι «πρέπει να παραμείνουμε ανθεκτικοί, να παραμείνουμε σταθεροί στο έδαφός μας και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο. Θα πάμε στη Ράφα».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, όποιο μέλος της Χαμάς παραδώσει τα όπλα και επιστρέψει ομήρους, θα του επιτραπεί να φύγει από τη Γάζα ζωντανό, προσθέτοντας ότι μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη η οργάνωσή τους δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει πια τον παλαιστινιακό θύλακα.

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος ήταν ο ηγέτης της Χαμάς και «πρόσωπο του κακού»

Ο Γιαχία Σινουάρ, που ονομάστηκε «Το πρόσωπο του κακού» από το Ισραήλ, λειτουργούσε με μυστικότητα, μετακινούνταν συνεχώς και χρησιμοποιούσε έμπιστους αγγελιοφόρους για μη ψηφιακή επικοινωνία, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της Χαμάς και έναν περιφερειακό αξιωματούχο.

Κατά τη διάρκεια μηνών αποτυχημένων συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία του Κατάρ και της Αιγύπτου, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή κρατουμένων με ομήρους, ο Σινουάρ ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων, δήλωσαν τρεις πηγές της Χαμάς. Οι διαπραγματευτές περίμεναν επί ημέρες τις απαντήσεις που φιλτράρονταν μέσω μιας μυστικής αλυσίδας αγγελιοφόρων.

Μισή ντουζίνα άνθρωποι που γνωρίζουν τον Σινουάρ είπαν στο Reuters ότι η αποφασιστικότητά του διαμορφώθηκε από μια παιδική ηλικία σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας και από 22 χρόνια υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου στην Ασκελόν, την πόλη που οι γονείς του αποκαλούσαν πατρίδα πριν φύγουν μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948.

Το ζήτημα των ομήρων και της ανταλλαγής κρατουμένων είναι βαθιά προσωπικό για τον Σινουάρ, δήλωσαν όλες οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα. Έχει ορκιστεί να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Ο Σινουάρ έγινε μέλος της Χαμάς αμέσως μετά την ίδρυσή της τη δεκαετία του 1980, υιοθετώντας τη ριζοσπαστική ιδεολογία της οργάνωσης, η οποία επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι κακουχίες και ο πόνος συχνά ερμηνεύονται από τον ίδιο και τους οπαδούς του ως μέρος μιας ευρύτερης πεποίθησης περί θυσίας, λένε οι ειδικοί στα ισλαμικά κινήματα.

Εκτελεστής συνεργατών του Ισραήλ

Αδίστακτος εκτελεστής, επιφορτισμένος με την τιμωρία Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ο Σινουάρ έκανε στη συνέχεια το όνομά του ως ηγέτης των φυλακών, αναδυόμενος ως ήρωας του δρόμου από 22 χρόνια ισραηλινής ποινής για την οργάνωση της απαγωγής και δολοφονίας δύο ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων. Στη συνέχεια ανέβηκε γρήγορα στην κορυφή της Χαμάς.

Ο Σινουάρ θεωρείται από Άραβες και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ως ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς, που ενισχύονται από τους ισχυρούς δεσμούς του με το Ιράν, το οποίο επισκέφθηκε το 2012.

Σε μια ομιλία του τον προηγούμενο χρόνο, ορκίστηκε να στείλει μια πλημμύρα μαχητών και ρουκετών στο Ισραήλ, υπονοώντας έναν πόλεμο που είτε θα ενώσει τον κόσμο για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, είτε θα αφήσει το εβραϊκό έθνος απομονωμένο στην παγκόσμια σκηνή.

Ο Σινουάρ συνελήφθη το 1988 και καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια, κατηγορούμενος για την ενορχήστρωση της απαγωγής και δολοφονίας δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων ύποπτων Παλαιστινίων πληροφοριοδοτών.

Ένας πρώην αξιωματούχος της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας Shin Bet που ανέκρινε τον Σινουάρ επί 180 ώρες στη φυλακή, δήλωσε  ξεχώριζε σαφώς για την ικανότητά του να εκφοβίζει και να διοικεί.

Ο ίδιος ρώτησε κάποτε τον Σινουάρ, ηλικίας τότε 28 ή 29 ετών, γιατί δεν ήταν ήδη παντρεμένος. «Μου είπε ότι η Χαμάς είναι η γυναίκα μου, η Χαμάς είναι το παιδί μου. Η Χαμάς για μένα είναι τα πάντα». Ο Σινουάρ παντρεύτηκε μετά την αποφυλάκισή του το 2011 και έχει τρία παιδιά.

Με πληροφορίες από Reuters