Κοσμος

Γιαχία Σινουάρ: Ώθηση για τον Νετανιάχου η δολοφονία του αλλά δεν φέρνει τέλος του πολέμου

Ανάλυση του Guardian

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γιαχία Σινουάρ: Ώθηση για τον Νετανιάχου η δολοφονία του αλλά δεν φέρνει τέλος του πολέμου

Με δεδομένο ότι ο Γιαχία Σινουάρ, επικεφαλής της Χαμάς και εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, είναι νεκρός, οι επιπτώσεις στη σύγκρουση στη Γάζα, στις άλλες εκστρατείες του Ισραήλ στο Λίβανο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην εσωτερική πολιτική του Ισραήλ είναι σημαντικές. 

Μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επιπτώσεις θα είναι προφανώς στη Χαμάς, η οποία έχει πλέον χάσει μεγάλο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της. Ήδη επικεφαλής της στρατιωτικής της πτέρυγας στη Γάζα, ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του, του προκατόχου του, σε έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικό ξενώνα στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, για την οποία κατηγορήθηκε το Ισραήλ. Άλλα ανώτερα στελέχη σκοτώθηκαν στη Βηρυτό και στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν με επιτυχία στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς, όπως ο Μαρουάν Ισά και ο Μοχάμεντ Ντείφ. 

Η Χαμάς θα παρουσιάσει τον Σινουάρ ως μάρτυρα και θα προσπαθήσει να πλαισιώσει τον θάνατό του με τρόπο που θα εμπνεύσει νέους εθελοντές. Το γεγονός ότι φαίνεται να πέθανε στην πρώτη γραμμή, με όπλο στο χέρι, θα βοηθήσει σε αυτό το αφήγημα. Αλλά όποια και αν είναι η προπαγάνδα, η εξόντωση του είναι πίθανο να ενισχύσει τη στρατολόγηση.

Η διοίκηση στη Γάζα είναι πιθανό να περάσει στον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον Μοχάμεντ, 49 ετών, ο οποίος πιθανότατα θα συνεχίσει τη στρατηγική της αντίστασης στο Ισραήλ, με έμφαση στη διατήρηση κάποιου είδους σκιώδους διοικητικού ελέγχου στην περιοχή και στην εκμετάλλευση των αντιδράσεων για τις απώλειες αμάχων.

Αλλά ευρύτερα η Χαμάς θα περιέλθει σε σύγχυση. Θα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο ηγέτη και ο Μοχάμεντ Σινουάρ θα δυσκολευτεί να ενοποιήσει και να συσπειρώσει την οργάνωση. 

Στο Ισραήλ, όπου ο Νετανιάχου εξακολουθεί να κατηγορείται από πολλούς για τις αποτυχίες που οδήγησαν στο θάνατο 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, και στην απαγωγή 250 ατόμων στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η δολοφονία του Σινουάρ θα ενισχύσει σημαντικά την πολιτική θέση του πρωθυπουργού και θα συσπειρώσει τη σκληροπυρηνική δεξιά βάση υποστήριξής του. 

Ο θάνατος του Σινουάρ θα θεωρηθεί αναμφίβολα από ορισμένους Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένων πολλών σε ανώτερες θέσεις στον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση, ως η στιγμή για να κηρυχθεί η νίκη στη Γάζα και να τερματιστεί αυτό που θεωρείται ευρέως ως μια εξαντλητική, αν και αναγκαία, εκστρατεία. Αλλά το πόση πραγματική διαφορά θα μπορούσε να κάνει αυτό στο πεδίο της μάχης είναι ασαφές.

Μια πιθανότητα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός να λάβουν ώθηση τώρα που έφυγε το ένα από τα δύο άτομα που έχουν κατηγορηθεί ότι μπλοκάρουν οποιαδήποτε συμφωνία. Αλλά η στάση του όποιου διαδόχου του Σινουάρ στις συνομιλίες μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετική, την ώρα που Νετανιάχου πάντα επέμενε ότι η στρατιωτική πίεση είναι αυτή που θα φέρει πίσω τους περίπου 100 ομήρους στη Γάζα, από τους οποίους μόνο οι μισοί πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί. 

Πηγή: Guardian