Κοσμος

Ανακοινώθηκαν οι τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024

Η Διάσκεψη των Προέδρων θα επιλέξουν τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2024 την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακοινώθηκαν οι τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024 - Η Διάσκεψη των Προέδρων θα επιλέξουν τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2024 την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη οι τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2024, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, οι τρεις φιναλίστ, που προέκυψαν ύστερα από μυστική ψηφοφορία των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του ΕΚ, είναι ο Δρ. Gubad Ibadoghlu, ακαδημαϊκός και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς στο Αζερμπαϊτζάν, η María Corina Machado, ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Edmundo González Urrutia, καθώς και η ανεξάρτητη παλαιστινιακή ένωση γυναικών «Women of the Sun» μαζί με την οργάνωση «Women Wage Peace».

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων (η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) θα επιλέξουν τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2024 την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την απόφαση, κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η τελετή απονομής του βραβείου, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Σχετικές πληροφορίες

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Σοβιετικού φυσικού και πολιτικού αντιφρονούντα Andrei Sakharov, είναι η υψηλότερη διάκριση της ΕΕ για υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε άτομα ή οργανώσεις κάθε χρόνο από το 1988, ως αναγνώριση του έργου τους σε μία από τις εξής θεματικές: υπεράσπιση των ανθρωπίνων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδίως της ελευθερίας της έκφρασης, προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ανάπτυξη της δημοκρατίας και υπεράσπιση του κράτους δικαίου.

Πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν κερδίσει το βραβείο, συμπεριλαμβανομένων των Nelson Mandela και Anatoly Marchenko που ήταν οι πρώτοι του νικητές. Ο κατάλογος περιλαμβάνει αντιφρονούντες, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την ανήλικη ακτιβίστρια για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, Malala Yousafzai.

Σε πολλούς βραβευθέντες με το Βραβείο Ζαχάρωφ έχει επίσης απονεμηθεί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως οι Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Denis Mukwege και Nadia Mourad.

Το 2023, το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονεμήθηκε στη Jina Mahsa Amini και το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.