Κοσμος

Γιάχια Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρει το Ισραήλ

Λίγο καιρό μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γιάχια Σινουάρ: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς αναφέρει το Ισραήλ

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12.

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ενημερώθηκαν ότι ο Γιάχια Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός, τόνισαν επίσης δύο άλλοι αξιωματούχοι.

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει αρκετούς διοικητές της Χαμάς στη Γάζα, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου του βετεράνου ηγέτη της Χασάν Νασράλα, καταφέροντας βαρύτατα πλήγματα στους αρχιεχθρούς της.

Η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει την τύχη του Σινουάρ, ο οποίος αναδείχθηκε πρόσφατα σε ανώτατο ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, αυτό θα ανεβάσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, όπου οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχουν αυξηθεί, καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που πραγματοποίησε το Ιράν μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών που πρόσκεινται στο Ιράν.

Ενώ τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πληθαίνουν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε»

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Άμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο "Χ", μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με "Χ", σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Ο Σινουάρ ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, και διαδέχθηκε στην ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος τον Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.