Κοσμος

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν και η ανάρτηση υπέρ του πατέρα του

Πώς ο γιος του Οσάμα μπιν Λάντεν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γαλλία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ομάρ μπιν Λάντεν: Η ανάρτηση του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν που έγινε αφορμή για να κηρυχτεί ανεπιθύμητος στη Γαλλία.

Από την αρχή του 2024, ο Ομάρ μπιν Λάντεν, ο τέταρτος γιος του περιβόητου ισλαμιστή δεν έχει πια δικαίωμα να διαμένει στη Γαλλία όπου, περιέργως, διέμενε από το 2016. Η αφορμή για να γίνει persona non grata ήταν μια ανάρτηση στο Χ τον Μάιο του 2023 στην οποία εξυμνούσε τον πατέρα του.

Ομάρ μπιν Λάντεν: Ανεπιθύμητος στη Γαλλία

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν, που μετέβη στο Κατάρ «για επαγγελματικούς λόγους», έλαβε ειδοποίηση από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών  —από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, Bruno Retailleau— ότι είναι ανεπιθύμητος στη Γαλλία εξαιτίας ενός tweet «σχετικό με την απολογία της τρομοκρατίας». Θεωρητικά, η απολογία της τρομοκρατίας έχει ποινικοποιηθεί στη Γαλλία. Η επίμαχη ανάρτηση αφορούσε την επέτειο του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα. Ακολούθησε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του στο Domfront-en-Poiraie στη Νορμανδία και παρότι ο Ομάρ μπιν Λάντεν διαψεύδει ότι ήταν ο δημιουργός του tweet, του ζητήθηκε να μην επιστρέψει στη Γαλλία.

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν ισχυρίζεται ότι κάποιος από την Υεμένη, όπου «δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του», σφετερίστηκε την ταυτότητά του κι ότι ο ίδιος είχε διακόψει κάθε σχέση με τον πατέρα του ακόμη και πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο 40χρονος σήμερα Ομάρ λέει ότι πρόκειται για παρεξήγηση, ότι δεν υποστήριξε ποτέ την τρομοκρατία, ότι ήταν πάντοτε εναντίον κάθε μορφής βίας. «Είμαι με το μέρος της ειρήνης,» προσθέτει. «Μου αρέσουν οι Γάλλοι, έχω πολλούς φίλους στη Γαλλία. Είμαι πολύ ευτυχισμένος εκεί και ελπίζω να μπορέσω να επιστρέψω σύντομα.» Αλλά σχετικά με την ανάρτηση λέει πως ο συντάκτης του αναφερόταν κυρίως στον πατέρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ρώσους, κι ότι την εποχή της ρωσικής εισβολής στο Αφγανιστάν, ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε μάλλον καλή φήμη στον δυτικό κόσμο. «Ήταν ήρωας για πολλούς, στην Αγγλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες... Η ανάρτηση δεν αναφέρεται στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ή στην τρομοκρατία. Κάποιοι το έχουν ερμηνεύσει έτσι, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Από την πλευρά μου, δεν μιλάω ποτέ για πολιτική, βία, τρομοκρατία, μιλάω μόνο για τη ζωγραφική μου. Αυτή είναι η μόνη μου δραστηριότητα: είμαι καλλιτέχνης,» καταλήγει ο Ομάρ μπιν Λάντεν, που αυτόν τον καιρό καλοπερνάει στο Κατάρ. Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point περιγράφει τις μέρες του στην πετρομοναρχία: «Προσπαθώ να διαχειριστώ τις υποθέσεις μου όσο καλύτερα μπορώ, ζωγραφίζω, απολαμβάνω τη ζωή, τη φύση, ιππεύω άλογα, περνάω χρόνο με φίλους.»

Ο Ομάρ μπιν Λάντεν έφυγε από τη χώρα του, το Αφγανιστάν, το 1999. Τα γαλλικά δημοσιεύματα δεν αποσαφηνίζουν γιατί, πότε ακριβώς και με ποιο καθεστώς εγκαταστάθηκε στη Γαλλία.