Κοσμος

«Μαστίγιο και καρότο» από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ: Η στρατηγική Μπάιντεν λίγο πριν το τέλος της θητείας του

«Oι ΗΠΑ μπαίνουν πραγματικά στο παιχνίδι»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στρατηγική Μπάιντεν για το Ισραήλ λίγο πριν το τέλος της θητείας του
Η στρατηγική Μπάιντεν για το Ισραήλ λίγο πριν το τέλος της θητείας του © AARON SCHWARTZ / POOL/ EPA

Η στρατηγική Μπάιντεν και ΗΠΑ για το Ισραήλ λίγο πριν το τέλος της θητείας του 

Τους τελευταίους μήνες της θητείας του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δείχνει νέα προθυμία να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ως καρότο και μαστίγιο για να επηρεάσει την αντιπαράθεσή του με το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από αυτό τρομοκρατικές ομάδες.

Αλλά ενώ η προσέγγιση αυτή αυξάνει την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στη λήψη αποφάσεων στο Ισραήλ λίγες εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δεν είναι σαφές αν θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης και του να πείσει το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, λένε οι ειδικοί.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συμμετοχή τους στην ισραηλινή στρατηγική

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, μια σπάνια αποστολή που έγινε καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ζυγίζει μια επίθεση αντιποίνων στο Ιράν μετά από μια ιρανική πυραυλική επίθεση την 1η Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέδωσε επίσης στο Ισραήλ την Κυριακή επιστολή με την οποία προειδοποιούσε ότι πρέπει να λάβει μέτρα τον επόμενο μήνα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πιθανούς περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Δημόσια, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι φαινομενικά αντίθετες κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής που έχει ως στόχο τόσο να διασφαλίσει την άμυνα του Ισραήλ όσο και να υποστηρίξει την προστασία των αμάχων στον πολυετή πόλεμο στη Γάζα. Αλλά νυν και πρώην αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κατ' ιδίαν ότι αποτελούν ορόσημα που αυξάνουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ισραηλινή στρατηγική, ακόμη και όταν ο Μπάιντεν σχεδόν ολοκληρώνει τη θητεία του.

Το Ισραήλ έχει συχνά αντισταθεί στις συμβουλές των ΗΠΑ και έχει προκαλέσει πολιτικές δυσκολίες στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από ορισμένους φιλελεύθερους ακτιβιστές του Δημοκρατικού Κόμματος να χρησιμοποιήσει την αμερικανική επιρροή για να περιορίσει το Ισραήλ.

Ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε ότι η προσέγγιση «καρότο και μαστίγιο» της κυβέρνησης «υπονοεί σε μια εποχή που μπορεί να μην πιστεύετε ότι η κυβέρνηση είναι τόσο ενεργή ... ότι σκέφτεται και ενεργεί ξεκάθαρα».  Αλλά προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον είναι απίθανο να μειώσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Ισραήλ εάν η σύγκρουση με το Ιράν βαθύνει. «Είναι σχεδόν αδιανόητο για μένα, καθώς πλησιάζουμε στην πιθανότητα μιας σοβαρής και σοβαρής κλιμάκωσης - η ισραηλινή απάντηση και το τι θα κάνουν οι Ιρανοί σε αντάλλαγμα - ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει οτιδήποτε σαν σοβαρό περιορισμό ή κλιμάκωση των στρατιωτικών συστημάτων», είπε.

Προθεσμία για την αύξηση της βοήθειας

Αλλά η επιστολή της Κυριακής φάνηκε να είναι το πιο σαφές τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση Νετανιάχου από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, περιγράφοντας συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να λάβει το Ισραήλ εντός 30 ημερών, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δυνατότητας σε τουλάχιστον 350 φορτηγά με βοήθεια να εισέρχονται στη Γάζα ημερησίως. Αυτό εγείρει την πιθανότητα η Ουάσινγκτον να καταστήσει το Ισραήλ μη επιλέξιμο να λάβει αμερικανικά όπλα λόγω των περιορισμών που επιβάλλει στην παράδοση βοήθειας, δήλωσε ο Τζον Ράμινγκ Τσάπελ, σύμβουλος υπεράσπισης και νομικός σύμβουλος στο Κέντρο για τους Πολίτες σε Συγκρούσεις. «Είναι ένα μικρό βήμα προς μια πολύ σημαντική αλλαγή», είπε.
Ο Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συζήτηση, ενώ η βοήθεια είναι πιθανό να αυξηθεί σύντομα.
Η απόφαση για την αποστολή του συστήματος Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, είναι ένα εξίσου σημαντικό βήμα, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι και αναλυτές, σύμφωνα με μια στρατηγική προσφοράς στενής στρατιωτικής υποστήριξης στους Ισραηλινούς με στόχο να επηρεαστεί ο τρόπος διεξαγωγής των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ένας πρώην αξιωματούχος της άμυνας περιέγραψε την ανάπτυξη ως «αλλαγή πλεύσης», δεδομένου του μακροχρόνιου δόγματος ασφαλείας του Ισραήλ να υπερασπίζεται το ίδιο, μόνο του. Αυξάνει επίσης το διακύβευμα, ενδεχομένως, για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι ΗΠΑ μπαίνουν πραγματικά στο παιχνίδι», τοποθετώντας αμερικανικές δυνάμεις μέσα στο Ισραήλ, το οποίο μόλις πριν από 2 εβδομάδες ήταν αποδέκτης 180 ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε η Τεχεράνη νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αντίποινα για τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στον Λίβανο.
Ο Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σε οποιοδήποτε ισραηλινό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και έχει εκφράσει την ανησυχία του για ένα χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις. «Αυτό είναι πιθανότατα ένα καρότο για να προσπαθήσει να καλοπιάσει τους Ισραηλινούς να μην κάνουν το μεγάλο βήμα», δήλωσε ο Τόμας Καράκο, διευθυντής του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, αναφερόμενος στην πιθανότητα το Ισραήλ να επιλέξει να πλήξει πυρηνικούς και άλλους στόχους.

«Και, ξέρετε, δεν στέλνεις ένα περιουσιακό στοιχείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς κάποιες προϋποθέσεις». Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε ερώτηση σχετικά με το αν η αποστολή του THAAD στο Ισραήλ μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας για να συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί να μην πλήξουν ιρανικές πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση. Οι 30 ημέρες που έχει δώσει ο Μπάιντεν στο Ισραήλ για να συμμορφωθεί με τα αιτήματά του θα λήξουν μετά τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δίνοντας στον Νετανιάχου τη δυνατότητα να αποφασίσει πόσο πλήρως θα συμμορφωθεί, δήλωσε ο Μίλερ, ειδικά αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος με τον οποίο βρίσκεται κοντά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, νικήσει την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.