Κοσμος

Οικουμενικό αδίκημα για την Ιταλία η παρένθετη μητρότητα

Οι ποινές για όσους Ιταλούς την επιλέξουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Η παρένθετη μητρότητα χαρακτηρίζεται με νόμο οικουμενικό αδίκημα - Οι ποινές για όσους Ιταλούς την επιλέξουν

«Οικουμενικό αδίκημα» χαρακτηρίζεται από το κοινοβούλιο της Ρώμης η παρένθετη μητρότητα και βάσει του νέου νόμου, θα τιμωρούνται οι Ιταλοί πολίτες οι οποίοι προσφεύγουν στην παρένθετη μητρότητα, έστω και αν αυτό συμβαίνει σε χώρες όπου η μέθοδος αυτή επιτρέπεται.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει φυλάκιση έως και δύο ετών, καθώς και δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου έως και ενός εκατομμυρίου ευρώ. Είναι οι ίδιες ποινές που είχαν θεσμοθετηθεί εδώ και 20 χρόνια, και αφορούσαν μέχρι σήμερα μόνο όσους προσέφευγαν στην παρένθετη μητρότητα εντός της Ιταλίας. Πρόκειται για τον αυστηρότερο νόμο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε όλες τις χώρες της Δύσης. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση τονίζει ότι «είναι μια μεσαιωνική, αντισυνταγματική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει στο να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών, από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας».

Η υπουργός αρμόδια για θέματα οικογένειας, Εουτζένια Ροτσέλα, υποστήριξε ότι είναι της άποψης πως «με την ψήφο αυτή του κοινοβουλίου, τα κοινωνικά και προσωπικά δικαιώματα δεν αφαιρέθηκαν. Αντιθέτως, έγιναν πιο σαφή και ουσιαστικά». Υπεύθυνοι οργανώσεων που τάσσονται υπέρ της παρένθετης μητρότητας υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει νομικό πρόβλημα, διότι, σε αυτήν την περίπτωση, για να δικαστεί ένας Ιταλός πολίτης, θα χρειαζόταν διπλή απαγγελία κατηγοριών: από την ιταλική δικαιοσύνη, αλλά και από τη χώρα του εξωτερικού στην οποία προσέφυγε για τη λεγόμενη κύηση από τρίτα πρόσωπα».

Ιταλία: Τι προβλέπει ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα

Το μέτρο σηματοδοτεί το ισχυρότερο βήμα μέχρι στιγμής στην προσπάθεια της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα στην ιταλική κοινωνία και αναδεικνύει την παρένθετη μητρότητα ως βασικό ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των προοδευτικών και υπερ-συντηριτικών πολιτικών.

Με την εγχώρια ή διεθνή υιοθεσία να απαγορεύεται ήδη βάσει ιταλικής νομοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος ουσιαστικά κόβει και την τελευταία «γέφυρα» για τα ζευγάρια που διαμένουν στην Ιταλία να δημιουργήσουν οικογένεια. «Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεφύγουν είναι τα γκέι ζευγάρια», είπε η Alessia Crocini, διευθύντρια της Rainbow Families, μιας ομάδας που αντιτάχθηκε στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος στοχεύει τους gay πατέρες.

«Είναι η φύση που αποφασίζει γι’ αυτό, όχι εμείς», δήλωσε η γερουσιαστής Susanna Campione, από το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni, η οποία ψήφισε υπέρ του νόμου. «Επιθυμούμε να ακολουθηθεί αυτό το παράδειγμα [από άλλες χώρες]», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έναν πολιτισμένο νόμο που προστατεύει το παιδί αλλά και τη γυναίκα, «καθώς πιστεύουμε ότι η παρένθετη μητρότητα ουσιαστικά υποβιβάζει τη γυναίκα σε αναπαραγωγική μηχανή».

Ο νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι από την κάτω βουλή και ουσιαστικά εξασφαλίστηκε με την ψηφοφορία στη Γερουσία την Τετάρτη, με 84 ψήφους έναντι 58, ποινικοποιεί επίσης την εργασία των Ιταλών πολιτών που απασχολούνται ως γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν τις παρένθετες μητρότητες.