Κοσμος

Ιταλία: Απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα και εκτός των συνόρων

Η κυβέρνηση Μελόνι «χτυπά» ξανά τα ομόφυλα ζευγάρια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Ιταλία η παρένθετη μητρότητα εξισώνεται με την τρομοκρατία και τη γενοκτονία

Αντιμέτωποι με πρόστιμο και φυλάκιση θα είναι πλέον οι πολίτες τη Ιταλίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας, βάσει νόμου που ψηφίστηκε στη χώρα και στην ουσία στοχοποιεί τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται ήδη στην Ιταλία, όπως και σε ορισμένες άλλες χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο ο νόμος αυτός πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού στην ουσία δεν επιτρέπει στους Ιταλούς να αναζητούν παρένθετες μητέρες στο εξωτερικό, χαρακτηρίζοντας την παρένθετη μητρότητα ως ένα «σπάνιο παγκόσμιο έγκλημα» που ξεπερνά τα σύνορα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία.

Το μέτρο σηματοδοτεί το ισχυρότερο βήμα μέχρι στιγμής στην προσπάθεια της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα στην ιταλική κοινωνία και αναδεικνύει την παρένθετη μητρότητα ως βασικό ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των προοδευτικών και υπερ-συντηριτικών πολιτικών.

Με την εγχώρια ή διεθνή υιοθεσία να απαγορεύεται ήδη βάσει ιταλικής νομοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος ουσιαστικά κόβει και την τελευταία «γέφυρα» για τα ζευγάρια που διαμένουν στην Ιταλία να δημιουργήσουν οικογένεια.

«Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ξεφύγουν είναι τα γκέι ζευγάρια», είπε η Alessia Crocini, διευθύντρια της Rainbow Families, μιας ομάδας που αντιτάχθηκε στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος στοχεύει τους gay πατέρες.

«Είναι η φύση που αποφασίζει γι’ αυτό, όχι εμείς», δήλωσε η γερουσιαστής Susanna Campione, από το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας της Meloni, η οποία ψήφισε υπέρ του νόμου. «Επιθυμούμε να ακολουθηθεί αυτό το παράδειγμα [από άλλες χώρες]», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για έναν πολιτισμένο νόμο που προστατεύει το παιδί αλλά και τη γυναίκα, «καθώς πιστεύουμε ότι η παρένθετη μητρότητα ουσιαστικά υποβιβάζει τη γυναίκα σε αναπαραγωγική μηχανή».

Ο νόμος, που ψηφίστηκε πέρυσι από την κάτω βουλή και ουσιαστικά εξασφαλίστηκε με την ψηφοφορία στη Γερουσία την Τετάρτη, με 84 ψήφους έναντι 58, ποινικοποιεί επίσης την εργασία των Ιταλών πολιτών που απασχολούνται ως γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί σε ξένες κλινικές γονιμότητας που διευκολύνουν τις παρένθετες μητρότητες.