Κοσμος

Ανταλλαγή πυρών στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία

Βίντεο από τη στιγμή του χτυπήματος σε τουρκική πόλη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας εντείνει τις ανησυχίες καθώς σημειώνεται την ώρα που εκφράζονται φόβοι για επέκταση του πολέμου στην Μέση Ανατολή

Μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας μετέδωσαν ότι δύο βλήματα όλμου έπεσαν στην ναρκοθετημένη περιοχή των συνόρων κοντά στην τουρκική πόλη Κίλις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταποδίδουν με μπαράζ πυρών πυροβολικού. Στην περιοχή έχει ξεσπάσει πυρκαγιά. Δεν έχει γίνει γνωστή η πηγή του προβλήματος.

Τα συριακά εδάφη απέναντι από το Κίλις ήταν η περιοχή που είχε εισβάλει η Τουρκία το 2016 και ελέγχονται σήμερα από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία «Εθνικό Στρατό της Συρίας» που απαρτίζεται από ενόπλους που μάχονται το καθεστώς της Δαμασκού.

Ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο εντείνει τις ανησυχίες καθώς σημειώνεται την ώρα που εκφράζονται φόβοι για επέκταση του πολέμου στη ευρύτερη περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχουν κλιμακωθεί, με την Τουρκία να προετοιμάζει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία. Οι επιχειρήσεις αυτές στοχεύουν κυρίως τους Κούρδους μαχητές, όπως το YPG, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις όταν «είναι η κατάλληλη στιγμή».

Η κατάσταση είναι εύθραυστη, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης να παραμένει υψηλός, καθώς και οι δύο πλευρές ενισχύουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στα σύνορα