Κοσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Σχεδόν 190 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε έξι επαρχίες

«Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα», δηλώνει ο Λέκκας

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Μαλάτεια στην ανατολική Τουρκία

Τραυματισμούς, ζημιές σε κτίρια και ανησυχία έχει προκαλέσει ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Μαλάτεια της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Τμήματα τριών κτιρίων κατέρρευσαν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στις επαρχίες Χασάκα, Ντέιρ αλ-Ζορ και στο Χαλέπι της Συρίας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών της Τουρκίας, AFAD ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:46 π.μ. με επίκεντρο την περιοχή Κάλε, περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μαλάτεια.

Η AFAD, ομάδες ασφαλείας της αστυνομίας και της χωροφυλακής πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Ντιγιάρμπακιρ, Σανλιούρφα, Έλαζιγ, Μπατμάν και Τούντζελι.

Σχεδόν 190 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν σε έξι επαρχίες εξαιτίας του σεισμού, εκ των οποίων οι 43 παραμένουν υπό παρακολούθηση, δήλωσε ο Αλί Γερλίκαγια. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο δήλωσε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,1 βαθμών και έγινε σε βάθος 9 χιλιομέτρων.

Καταγράφηκε ζωντανά η στιγμή του σεισμού

Η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων ΕR TV, Χούλια Κάγια, βρισκόταν σε ζωντανή σύνδεση από το στούντιο όταν «χτύπησε» ο σεισμός. Μάλιστα η δημοσιογράφος εξήγησε ότι η στιγμή εκείνη ήταν τρομακτική και η ψυχολογία της δεν είναι καλή.

Η σεισμική δόνηση «ξύπνησε» μνήμες από τους δίδυμους σεισμούς στις 6 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στην Γκαζιαντέπ με τους νεκρούς στην Τουρκία να φτάνουν τους 53.537 και ακόμη 5.951 στην Συρία.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα - Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Στην επιστημονική εκτίμηση πως ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την Τουρκία είναι μετασεισμός των 7,7 και 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2023, διατύπωσε στο ethnos.gr καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η άποψη του δρ. Λέκκα συγκλίνει και με την εκτίμηση του Γεράσιμου Χουλιάρα την οποία διατύπωσε νωρίτερα, με ανάρτησή του.

«Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ είναι συνέχεια των δύο μεγάλων συμβάντων που είχαμε στις 6 Φεβρουαρίου 2023. Έχει επίκεντρο το βορειοανατολικό τμήμα του ρήγματος όπου είναι η κορυφή της αραβικής πλάκας και υπάρχει ακόμα ενέργεια», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας και παρέπεμψε σε αναφορές που είχαν κάνει η επιστήμονες λίγες ώρες μετά τους δίδυμους σεισμούς των 7,6 και 7,6 Ρίχτερ:

«Είχαμε πει από τότε πως θα έχουμε μετασεισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι συνέχεια εκείνων των δύο σεισμών. Δεν έχω μιλήσει με τους συνδέσμους μου στην περιοχή, πληροφορούμε πως έχουμε καταρρεύσεις αλλά χωρίς απώλεια ζωών και αυτό είναι το σημαντικό».

Σε ερώτηση εάν οι μετασεισμοί αυτοί θα μπορούσαν δυνητικά να έχουν σχέση με την ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος στην Ελλάδα ήταν κατηγορηματικός: «Και λόγω μεγέθους και λόγω θέσης δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και δε συνδέεται με τα ρήγματα στην Ελλάδα».