Κοσμος

H Kίνα δεν αποκλείει τη χρήση βίας για την προσάρτηση της Ταϊβάν

Ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε κινέζικη επαρχία απέναντι από το νησί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και προχώρησε προ ημερών σε γυμνάσια περιμετρικά του νησιού

Μήνυμα στην Ταϊβάν έστειλε ο Σι Τζινπίνγκ με την επίσκεψή του σε επαρχία της Κίνας απέναντι από την Ταϊβάν μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων, που αποσκοπούσαν στην κλιμάκωση της πίεσης στην κυβέρνηση της Ταϊπέι.

«Ουδέποτε θα αποποιηθούμε του δικαιώματος προσφυγής στη βία έναντι της Ταϊβάν», διεμήνυσε η Κίνα μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο θέατρο ήττας των εθνικιστών από τους κομμουνιστές στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της και προχώρησε προ ημερών σε γυμνάσια περιμετρικά του νησιού ως μια «προειδοποίηση κατά αυτονομιστικών ενεργειών», όπως είπε το Πεκίνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε το θέατρο ιστορικής ήττας των δυνάμεων της Ταϊβάν

«Είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε μια ειρηνική επανένωση (…), αλλά ουδέποτε θα αποποιηθούμε της προσφυγής στη βία», δήλωσε ο Τσεν Μπινχούα, εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείο για υποθέσεις της Ταϊβάν στο Πεκίνο, σημειώνοντας ότι η προειδοποίησή του στρέφεται κυρίως κατά «εξωτερικών δυνάμεων» και όχι κατά της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Ταϊβάν, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους που εφοδιάζουν την Ταϊπέι με όπλα και διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις.

Ένα 24ωρο νωρίτερα ο Κινέζος πρόεδρος είχε επισκεφτεί τη νήσο Ντονγκσάν της επαρχίας Φουτζιάν, απέναντι ακριβώς από την Ταϊβάν, επισήμως για θέματα που αφορούν στην αγροτική παραγωγή, όπως αναφέρουν κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα. Ουσιαστικά για να στείλει μήνυμα στην Ταϊπέι, καθώς στο συγκεκριμένο νησί η κομμουνιστή Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας απέτρεψε το 1953 μια απόβαση εθνικιστικών στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Ταϊβάν τέσσερα χρόνια νωρίτερα με τη λήξη του εμφυλίου με τις δυνάμεις του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις της Κίνας τονίζοντας ότι μόνον ο πληθυσμός του νησιού δικαιούται να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν, Τσάι Μινγκ-γιεν, είπε ότι τα γυμνάσια της Κίνας γύρω από το νησί απέτυχαν λόγω της διεθνούς αντίδρασης που προκάλεσαν, ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον.

Η Κίνα αναπτύσσει σχεδόν καθημερινά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στα ύδατα και τον εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν την τελευταία πενταετία. Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε στην καθημερινή του έκθεση ότι εντόπισε 22 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και πέντε πολεμικά πλοία γύρω από την Ταϊβάν.