Κοσμος

Αμερικανικές Εκλογές: Ποιοι θέλουν να επηρεάσουν τη διαδικασία και το αδιάβλητο;

Πώς αντιμετωπίζονται

giannis-mantzikos.jpg
Γιάννης Μαντζίκος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-2177860078

Αμερικανικές Εκλογές: Ποιοι θέλουν να επηρεάσουν τη διαδικασία και το αδιάβλητο;

Μια σειρά από ξένους παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές καθώς πλησιάζουμε στον Νοέμβριο.

Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν ευρείες προσπάθειες με στόχο την υπονόμευση της εμπιστοσύνης στις δημοκρατικές διαδικασίες των ΗΠΑ διαιρέσεις στην κοινωνία μας, ενώ παράλληλα επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων προς υποψηφίους της αρεσκείας τους. Το Foreign Press Center σε ένα briefing μας βοηθά να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει ενόψει των αμερικανικών εκλογών. 

Καθώς πλησιάζουμε στην ημέρα των εκλογών, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοορίων αναμένει ότι οι ξένοι παράγοντες θα συνεχίσουν τις εκστρατείες τους αμφισβητώντας την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Το 2022, φιλορώσοι χάκερ περιόρισαν προσωρινά την πρόσβαση σε ιστότοπο πολιτειακού εκλογικού γραφείου. Προηγουμένως, η Ρωσία και το Ιράν στόχευσαν διάφορα δίκτυα που διαχειρίζονται λειτουργίες που σχετίζονται με τις εκλογές το 2020, ενώ το 2016, η Ρωσία στόχευσε τόσο κρατικά συστήματα όσο και ιδιώτες προμηθευτές εκλογικών συστημάτων.

Οι ξένοι παράγοντες είναι σχεδόν βέβαιο ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας επανάληψης των εκλογών του 2020 και μιας αμφίβολης ως προς τον νικητή αναμέτρησης για τον έλεγχο τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα θα εκμεταλλευτούν μια τέτοια περίστααση για να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες τακτικές μετεκλογικά για να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα των εκλογών, στις εκλογικές διαδικασίες και να επιδεινώσουν περαιτέρω τις διαιρέσεις μεταξύ των Αμερικανών.

Παρόλο που μεγάλο μέρος της προσοχής κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου επικεντρώθηκε στις προσπάθειες επί της προεδρικής κούρσας, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι ορισμένοι ξένοι παράγοντες υποστηρίζουν ή δυσφημούν υποψηφίους που συμμετέχουν σε εκλογές στο Κογκρέσο, καθώς και σε πολιτειακές και τοπικές κούρσες.

Αυτοί οι ξένοι παράγοντες καθορίζουν ποιους υποψηφίους θα υποστηρίξουν ή θα αντιταχθούν με βάση την αντίληψη του παράγοντα για το πώς οι θέσεις εξωτερικής πολιτικής ενός μεμονωμένου υποψηφίου επηρεάζουν τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας.

Η Ρωσία

Η Ρωσία αξιοποιεί ένα ευρύ φάσμα παραγόντων επιρροής σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εκλογές για το Κογκρέσο και ειδικότερα να ενθαρρύνει το κοινό των ΗΠΑ να αντιταχθεί σε φιλοουκρανικές πολιτικές και πολιτικούς. Οι ρωσικοί παράγοντες επιρροής έχουν σχεδιάσει και πιθανότατα έχουν δημιουργήσει και διαδώσει περιεχόμενο, ιδίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να ενθαρρύνουν την εκλογή υποψηφίων στο Κογκρέσο, οι οποίοι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Μόσχας, θα αντιταχθούν στη βοήθεια προς την Ουκρανία. Η ρωσική κρατική εταιρεία μέσων ενημέρωσης RT κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και bots για τη διάδοση προπαγανδιστικών βίντεο με ψευδείς αφηγήσεις σχετικά με την εγκληματικότητα, τη μετανάστευση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 23 Σεπτεμβρίου, το Reuters επικαλέστηκε αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δήλωσε ότι η Ρωσία δημιουργεί το μεγαλύτερο περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης για να επηρεάσει τις εκλογές του 2024.

Tον Οκτώβριο, καμπάνιες κρατικών μέσων ενημέρωσης από τη Ρωσία είχαν διαδώσει ψευδείς θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την περίοδο τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 μεταδίδοντας εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη για ζημιές από πλημμύρες στο Κάστρο Σταχτοπούτας στο Walt Disney World, μεταξύ άλλων.

H Κίνα

Η Κίνα επιδιώκει να επηρεάσει τους τις εκλογές για το Κογκρέσο με υποψηφίους -ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης- που το Πεκίνο θεωρεί ότι απειλούν τα βασικά της συμφέροντα, ιδίως σε σχέση με την Ταϊβάν. Πέραν αυτού, στο TikTok και το X, μια κινεζική επιχείρηση επιρροής έχει αναρτήσει βίντεο που υποτίθεται ότι προέρχονται από Αμερικανούς ψηφοφόρους που διαμαρτύρονται για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το Ισραήλ και τους άστεγους. Ορισμένα από τα βίντεο έχουν δει έως και 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πριν κατέβουν. Αποτελούν μέρος μιας επιχείρησης επιρροής με την ονομασία «Spamoflauge», η οποία έχει σχεδιαστεί για να εντείνει τον αμερικανικό διχασμό και να σπείρει αμφιβολίες για τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα.

To Iράν

Πριν από τις εκλογές του 2024, υπήρξαν ενδείξεις ότι το Ιράν είχε υποστηρίξει κρυφά τις διαμαρτυρίες των κολεγίων κατά του πολέμου στη Γάζα, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Ιούλιο, Ιρανοί χάκερ που επιδιώκουν να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές του 2024 έστειλαν αποσπάσματα από κλεμμένα έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ σε άτομα του επιτελείου του Τζο Μπάιντεν, όσο εκείνος διεκδικούσε την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν μέρος μιας σαρωτικής προσπάθειας του Ιράν να κλέψει και να διαδώσει ευαίσθητες εσωτερικές επικοινωνίες μεταξύ βοηθών που εργάζονταν για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.  Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του FBI, του γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI) και της υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA), οι δράστες των κυβερνοεπιθέσεων «έστειλαν αυτοκλήτως μέιλ σε πρόσωπα τα οποία συνδέονταν τότε με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν». Τα μέιλ αυτά περιείχαν «αποσπάσματα από κλεμμένα, μη δημόσια έγγραφα της προεκλογικής ομάδας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσαν οι τρεις υπηρεσίες διευκρινίζοντας ότι η ομάδα του Δημοκρατικού προέδρου δεν απάντησε σε κανένα από αυτά. 

Η Κούβα

Η Αβάνα επικεντρώνεται πολύ σε μερικά ζητήματα πολιτικής που πιστεύει ότι επηρεάζουν αρνητικά το καθεστώς, ιδίως το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα και άλλους οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα οποία αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια να εξαναγκάσει την αλλαγή του καθεστώτος. Η Αβάνα θεωρεί τις δραστηριότητες επηρεασμού των εκλογών ως μέρος των πάγιων απαιτήσεών της για τον επηρεασμό αυτών των πολιτικών και η Φλόριντα αποτελεί πρωταρχικό στόχο των δραστηριοτήτων τους. Η Κούβα ως εκ τούτου προσαρμόζει τις δραστηριότητες επιρροής με βάση την αντίληψή της για τις θέσεις ενός υποψηφίου σχετικά με τις πολιτικές των ΗΠΑ απέναντι της. Για παράδειγμα, το 2020 η Αβάνα σκόπευε να δυσφημίσει συγκεκριμένους υποψηφίους στη Φλόριντα και προώθησε αφηγήσεις επιρροής στη λατινοαμερικανική κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πώς αντιμετωπίζονται

Καθώς η απειλή της ξένης ανάμειξης ελλοχεύει στις αμερικανικές εκλογές, οι εμπειρογνώμονες και οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να αναζητούν για την κατάλληλη απάντηση.

Οι ποινικές διώξεις που σχετίζονται με εκλογικές παρεμβάσεις προερχόμενες από το εξωτερικό θεωρούνται συνήθως ως κατηγορίες «ονομασίας και διαπόμπευσης» - που σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι είναι απίθανο να συλληφθούν ποτέ ή να δικαστούν, συνήθως επειδή βρίσκονται εκτός της εμβέλειας της αμερικανικής κυβέρνησης. Όταν οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να συλλάβουν υπόπτους, συνήθως δεν κάνουν ανακοινώσεις. 

Παρά τη χαμηλή πιθανότητα δίκης ή ομολογίας ενοχής, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν ότι τέτοιες υποθέσεις μπορούν να έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Πρώτον, μπορούν να περιορίσουν τον τρόπο ζωής των κατηγορουμένων περιορίζοντας αυστηρά τα ταξίδια τους, καθώς οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να συλληφθούν αν ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα με συνθήκη έκδοσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, ενημερώνουν δημοσίως την κυβέρνηση που φέρεται να εμπλέκεται σχετικά με τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ και χρησιμεύουν ως υπενθύμιση στο αμερικανικό κοινό να είναι επιφυλακτικό απέναντι στην πιθανή προπαγάνδα, αθωώνοντας ενδεχομένως τους ψηφοφόρους ως προς τις επιπτώσεις της.

Ωστόσο, οι υποθέσεις «ονομασίας και διαπόμπευσης» παραμένουν κάπως αμφιλεγόμενες επειδή έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν πηγές πληροφοριών για μια δίωξη που πιθανότατα δεν θα ασκηθεί ποτέ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.