Κοσμος

Ο Ζελένσκι απoκλείει την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος

Παρουσίασε «σχέδιο νίκης» στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας - Τι ζητά από τους Δυτικούς συμμάχους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχώρησης εδάφους στη Ρωσία για να τελειώσει ο πόλεμος - Παρουσίασε το «σχέδιο νίκης» στο κοινοβούλιο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία, κατά την παρουσίαση του "σχεδίου του για τη νίκη" στο κοινοβούλιο στο Κίεβο, κάνοντας έκκληση στους Δυτικούς να προσκαλέσουν την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ενώπιον των βουλευτών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, "η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει “πάγωμα” (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της".

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους του να "αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο", προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να "άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος", καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον "εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων".

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το "σχέδιο νίκης" του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Αύριο, θα παρουσιάσω δημόσια το σχέδιο νίκης στη διάρκεια μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας "τον συνασπισμό των εγκληματιών".

Η Ουκρανία ελπίζει σε τέλος του πολέμου το 2025

Ελλείψει ανδρών και πόρων ώστε να αντέξει στο μέτωπο της Ανατολής, όπου η Ρωσία προωθείται αργά επί του εδάφους, η Ουκρανία ελπίζει σε ένα τέλος του πολέμου στη διάρκεια του 2025, όμως εξακολουθεί να βλέπει τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές της να σφυροκοπούνται από τη Μόσχα.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την κατάληψη άλλων δύο χωριών, του Νεβέλσκε στην επαρχία του Λουχάνσκ, και του Κράσνιι Γιαρ, αε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, σιδηροδρομικό και οδικό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις.