Κοσμος

Λουκέτο σε ραδιόφωνο στην Τουρκία για αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων

Ανακλήθηκε η άδειά του - Εξέπεμπε εδώ και 30 χρόνια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουρκικός ραδιοσταθμός υποχρεώθηκε να σταματήσει να εκπέμπει επειδή προσκεκλημένος του μίλησε για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ένας ανεξάρτητος ραδιοσταθμός στην Τουρκία, ο οποίος είχε καταδικαστεί επειδή άφησε έναν προσκεκλημένο να αναφερθεί από τη συχνότητά του στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά να εκπέμπει.

Ο Ατσίκ Ράντιο, ο οποίος εκπέμπει στην Τουρκία εδώ και τριάντα χρόνια και δηλώνει «ανοικτός σε όλες τις φωνές και σε όλα τα χρώματα», είδε την άδειά του να ανακαλείται από το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της χώρας (RTÜK).

«Η εκπομπή του Ατσίκ Ράντιο θα σταματήσει από τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα», ανέφερε μέσω του X ο ραδιοσταθμός της Κωνσταντινούπολης.

Τουρκία: «Ο Ατσίκ Ράντιο δεν μπορεί να φιμωθεί»

«Ο Ατσίκ Ράντιο δεν μπορεί να φιμωθεί και δεν θα φιμωθεί», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο ραδιοσταθμός και δήλωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ακυρώσει αυτή την απόφαση.

Ο σταθμός είχε καταδικαστεί στα τέλη Μαΐου σε πρόστιμο, ενώ είχε απαγορευθεί για πέντε ημέρες η μετάδοση εκπομπής του, στην οποία στα τέλη Απριλίου ένας προσκεκλημένος είχε μιλήσει για τις σφαγές των Αρμενίων, που διαπράχθηκαν το 1915 από τα οθωμανικά στρατεύματά, χαρακτηρίζοντάς τις «γενοκτονία», όπως άλλωστε κάνουν πολυάριθμοι ιστορικοί.

Το τουρκικό Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο είχε κατηγορήσει το ραδιοσταθμό ότι «δεν επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις που έγιναν από τον προσκεκλημένο», ακύρωσε στη συνέχεια την άδεια του ραδιοσταθμού λέγοντας ότι η διεύθυνσή του δεν σεβάστηκε την πενθήμερη απαγόρευση της εκπομπής του που επιβλήθηκε για «υποκίνηση μίσους και εχθρότητας».

Αντίδραση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα

«Ζητούμε από τις αρχές να επιτρέψουν στον Ατσίκ Ράντιο να εκπέμπει και να βάλουν τέλος σε αυτή τη σκανδαλώδη αγριότητα», δήλωσε σήμερα ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, χαιρετίζοντας ένα «ραδιοσταθμό που από την ίδρυσή του, πριν από 30 χρόνια, ενσαρκώνει την πλουραλιστική ενημέρωση (...), σε μια χώρα όπου η πόλωση των μέσων ενημέρωσης δεν έχει πάψει να ενισχύεται».