Κοσμος

Νίνοβε, ο πρώτος δήμος στο Βέλγιο με διαχείριση της φλαμανδικής ακροδεξιάς

Αν και η χώρα κυβερνάται από αντι-δεξιούς συνασπισμούς, η πόλη Νίβονε απέκτησε εθνικιστή δήμαρχο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Guy D’haeseleer
Νίνοβε, ο πρώτος δήμος στο Βέλγιο με διαχείριση της φλαμανδικής ακροδεξιάς © EPA / OLIVIER MATTHYS

Νίνοβε, ο πρώτος δήμος στο Βέλγιο με διαχείριση της φλαμανδική ακροδεξιάς - Ποιος είναι ο Guy D’haeseleer

H Νίνοβε είναι μια φλαμανδική πόλη, που βρίσκεται δυτικά των Βρυξελλών και έχει πληθυσμό 40.000. Μετά τη νίκη στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ενός βουλευτή από το κόμμα Vlaams Belang (VB), η Νίνοβε θα είναι ο πρώτος δήμος στο Βέλγιο με διαχείριση της φλαμανδικής ακροδεξιάς.

«Νομίζω ότι έχουμε γράψει ιστορία», δήλωσε ο εκλεγμένος αξιωματούχος, Guy D’haeseleer. «Ο αποκλεισμός μας έχει πεταχτεί στα σκουπίδια» πρόσθεσε αναφερόμενος στην αρχή που εφαρμόζεται στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες που κυβερνώνται από συνασπισμούς οι οποίοι αποκλείουν συστηματικά την ακροδεξιά από τις πλειοψηφίες. Αλλά όπως παντού, στο Βέλγιο, η ακροδεξιά βρίσκεται σε άνοδο.

Πώς κέρδισε τις εκλογές στη Νίνοβε ο Guy D’haeseleer

Η λίστα «Forza Ninove», μια τοπική παραλλαγή της VB και των σχετικών κομμάτων, κέρδισε τις εκλογές σε αυτήν την πόλη των 40.000 κατοίκων με 47,4% των ψήφων, έναντι 30,8% του απερχόμενου δημάρχου, ενός φιλελεύθερου. Αυτό το αποτέλεσμα εξασφαλίζει στον Guy D'haeseleer και στους δημοτικούς συμβούλου του την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Η «Forza Ninove» βελτίωσε τη βαθμολογία του κατά περισσότερες από επτά μονάδες από τις εκλογές του 2018, στο τέλος των οποίων ο Guy D'Haeseleer, αν και είχε το προβάδισμα, αποκλείστηκε από έναν ευρύ συνασπισμό γύρω από τους Φλαμανδούς φιλελεύθερους και έμεινε στην αντιπολίτευση.

Ποτέ άλλοτε το φλαμανδικό ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang (πρώην Vlaams Blok), το οποίο είναι τώρα ο κύριος αντίπαλος του συντηρητικού N-VA στη Φλάνδρα, δεν διοικούσε μια κοινότητα. Στο Περιφερειακό Κοινοβούλιο της Φλάνδρας, η VB, η ηγετική ομάδα της αντιπολίτευσης, έχει 31 εκλεγμένους αντιπροσώπους (συμπεριλαμβανομένου του Guy D'haeseleer), τόσους και το N-VA, επικεφαλής του συνασπισμού της πλειοψηφίας. Το VB κέρδισε επίσης 20 κοινοβουλευτικές έδρες (από 150) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο κατά τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ήδη από τις βουλευτικές τις περιφερειακές, ομοσπονδιακές και ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Ιουνίου η τάση έγινε φανερή. Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν προτίμηση προς την κεντροδεξιά, με έντονη εξέλιξη ακροδεξιών και εθνικιστικών ψήφων. Το σύνθετο πολιτικό σύστημα του Βελγίου χωρίζεται σε 3 κύρια επίπεδα εξουσίας: οι ομοσπονδιακές, περιφερειακές και κοινοτικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για μια σειρά θεμάτων που μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους: ενώ η μετανάστευση είναι συνήθως ομοσπονδιακή ευθύνη, οι κοινότητες και οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την ένταξη των μεταναστών, σε συνδυασμό με τους δήμους. Το πρόβλημα της μετανάστευσης, τόσο οι εισροές όσο και η ένταξη, βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης· και εξαιτίας της ανάγκης των συνασπισμών, τα πολιτικά κόμμα είναι υποχρεωμένα να συμφωνήσουν επί του θέματος προκειμένου να συνεργαστούν σε τοπικές, περιφερειακές και ομοσπονδιακές διοικήσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.