Κοσμος

Σαν σήμερα: Ποιος ήταν τελικά ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

Η ζωή του πριν από τη δολοφονία του JFK και τι γνώριζε η CIA για αυτόν

62222-137653.jpg
A.V. Team
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ
Σαν σήμερα: Ποιος ήταν τελικά ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ © Getty Image

Σαν σήμερα: Ποιος ήταν τελικά ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ - Η ζωή του πριν από τη δολοφονία του JFK και τι γνώριζε η CIA για αυτόν

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν μόλις 24 ετών όταν δέχθηκε έναν θανάσιμο πυροβολισμό. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός, ως ο βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κέννεντυ, στις 22 Νοεμβρίου 1963. 

Ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ είχε γεννηθεί μια ημέρα σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1939 στη Νέα Ορλεάνη. Σε ηλικία 20 ετών, το 1959 είχε μεταβεί στην ΕΣΣΔ, μετά το πέρας της θητείας του στον Αμερικανικό στρατό, στο Σώμα των πεζοναυτών. Στη Σοβιετική Ένωση, όπου αρχικά βρέθηκε ως τουρίστας και εν συνεχεία, καθώς είχε απασχοληθεί ως εργάτης σε εργοστάσιο του Μινσκ, προσπάθησε να αποκτήσει τη Σοβιετική υπηκοότητα, παρέμεινε μέχρι το 1962 όταν και επέστρεψε στις ΗΠΑ, μαζί με τη Ρωσίδα σύζυγό του και το μικρό τους παιδί. Μετά την επάνοδό του στις Ηνωμένες Πολιτείες ασχολήθηκε με την πολιτική και ήταν ο πρόεδρος μίας επιτροπής με την ονομασία «Δικαιοσύνη για την Κούβα». 

Η δολοφονία του Κέννεντυ και οι έρευνες που έδειξαν τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ως δράστη

Λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία του Κέννεντι, ο Όσβαλντ, ο οποίος κρύβονταν επί ώρες στον 5ο όροφο ενός παρακείμενου κτιρίου από όπου και πυροβόλησε τουλάχιστον δύο φορές, προσπάθησε να διαφύγει καταφεύγοντας σε έναν γειτονικό κινηματογράφο. Ωστόσο, έγινε αντιληπτός από έναν υπάλληλο του σινεμά και δύο αστυνομικοί οι Τζην Τίπιτ και Μ. Μακντόναλντ έσπευσαν να τον συλλάβουν. Ο Τίπιτ πυροβόλησε εναντίον του δράστη, αστοχώντας, όμως ο Όσβαλντ ανταπέδωσε τον πυροβολισμό φονεύοντας τον αστυνομικό. Ο δεύτερος αστυνομικός κατάφερε να φτάσει τον Όσβαλντ και να τον ακινητοποιήσει έπειτα από πάλη. Στην κατοχή του Όσβαλντ βρέθηκε ένα τουφέκι τύπου Μάουζερ (7,65), Ιταλικής κατασκευής και δίπλα στο όπλο τρεις άδειοι κάλυκες. Στις 24 Νοεμβρίου, την ώρα της μεταφοράς του που την κατέγραφαν και τα τηλεοπτικά συνεργεία, μέσα σε πλήθος κόσμου ο επιχειρηματίας Τζακ Ρούμπι, βγήκε μπροστά του και τον πυροβόλησε στο στομάχι σκοτώνοντας τον.

Η Επιτροπή Γουώρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Όσβαλντ συμμετείχε σε οποιαδήποτε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Προέδρου». Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό αφού εξέτασε τις δραστηριότητές του, συμπεριλαμβανομένων της φυγής του στη Σοβιετική Ένωση, την οργάνωση για την CIA και για το Κουβανικό Σχέδιο του πυρήνα στη Νέα Ορλεάνη, και τις διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές δηλώσεις ότι είχε ασπαστεί τον μαρξισμό. Ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας υποστήριξαν ότι η φιλοκομμουνιστική συμπεριφορά του Όσβαλντ ήταν στην πραγματικότητα ένα προσεκτικά σχεδιασμένο τέχνασμα και μέρος μιας προσπάθειας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να διεισδύσουν σε αριστερές ομάδες και να διεξάγουν επιχειρήσεις αντικατασκοπείας σε κομμουνιστικές χώρες. Άλλοι εικάζουν ότι ο Όσβαλντ ήταν είτε πράκτορας είτε πληροφοριοδότης της κυβέρνησης των ΗΠΑ που προσπαθούσε να αποκαλύψει το σχέδιο πίσω από τη δολοφονία.

Ο ίδιος ο Όσβαλντ αρνήθηκε ότι πυροβόλησε οποιονδήποτε και δήλωσε ότι ήταν απλώς «ο αποδιοπομπαίος τράγος της υπόθεσης». Ο επικεφαλής του Αστυνομικού Τμήματος του Ντάλας Τζέσε Κάρι είχε αμφιβολίες για το αν ο Όσβαλντ σκότωσε τον Κένεντι: «Δεν είμαι σίγουρος γι' αυτό. Κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τον βάλει (τον Όσβαλντ) στο αποθετήριο σχολικών βιβλίων του Τέξας με ένα τουφέκι στο χέρι». Όταν του ζητήθηκε να πει που βρισκόταν τη στιγμή της δολοφονίας, ο Όσβαλντ ισχυρίστηκε ότι «βγήκε έξω για να παρακολουθήσει την προεδρική αυτοκινητοπομπή» και ότι ήταν «έξω με τον Γουίλιαμ Σέλεϊ, έναν εργοδηγό στο αποθετήριο», και ότι βρισκόταν στην μπροστινή είσοδο του πρώτου ορόφου όταν συνάντησε έναν αστυνομικό. Αρχικά, ο προϊστάμενος του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων του Τέξας, Ρόι Τρούλι και ο Όκκους Κάμπελ, ο αντιπρόεδρος του Αποθετηρίου, είπαν ότι είδαν τον Όσβαλντ στην αποθήκη του πρώτου ορόφου. Μερικοί ερευνητές έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι ένας άνδρας που φαίνεται να στέκεται στα μπροστινά σκαλοπάτια του Αποθετηρίου στις ταινίες κατά τη διάρκεια της δολοφονίας, και που ονομάστηκε «ο άνθρωπος της προσευχής», ήταν ο Όσβαλντ, γυρίστηκε από τον Dave Wiegman του NBC-TV και τον Jimmy Darnell του WBAP-TV.

Ο ρόλος του Όσβαλντ ως πληροφοριοδότη του FBI διερευνήθηκε από τον Λι Ράνκιν και άλλους της Επιτροπής Γουώρεν, αλλά τα ευρήματά τους ήταν ασαφή. Αρκετοί υπάλληλοι του FBI φέρεται να είχαν κάνει δηλώσεις που έδειχναν ότι ο Όσβαλντ ήταν πράγματι πληρωμένος πληροφοριοδότης, αλλά η Επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο πράκτορας του FBI Τζέιμς Χόστι ανέφερε ότι οι αλληλεπιδράσεις του γραφείου του FBI με τον Όσβαλντ περιορίζονταν στην αντιμετώπιση των καταγγελιών του για παρενόχληση από τους πράκτορες λόγω της γνωστής συμπάθειάς του προς τον κομμουνισμό. Τις εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, ο Όσβαλντ πραγματοποίησε προσωπική επίσκεψη στο γραφείο του FBI στο Ντάλας με μια επιστολή στο χέρι που υποτίθεται ότι περιείχε κάποια απειλή, αλλά, ο Χόστι κατέστρεψε την επιστολή με εντολή του Τζ. Γκόρντον Σάνκλιν, του προϊσταμένου του.

Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι ο Όσβαλντ υπηρέτησε ως ενεργός πράκτορας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, λέγοντας συχνά πώς αυτομόλησε στη Μόσχα, αλλά μπόρεσε, ωστόσο, να επιστρέψει χωρίς δυσκολία (ακόμη και να λάβει δάνειο επαναπατρισμού από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ). Ένας πρώην συγκάτοικος του Όσβαλντ, ο Τζέιμς Μποτέλο (ο οποίος αργότερα θα γινόταν δικαστής στην Καλιφόρνια) δήλωσε σε μια συνέντευξή στον Μαρκ Λέιν λέγοντας ότι πίστευε ότι ο Όσβαλντ συμμετείχε σε μια αποστολή πληροφοριών στη Ρωσία, αν και ο Μποτέλο δεν ανέφερε αυτή την υποψία στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Γουώρεν χρόνια νωρίτερα.

Η μητέρα του Όσβαλντ, Μαργκαρίτ, επέμενε συχνά ότι ο γιος της στρατολογήθηκε από μια υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης και στάλθηκε στη Ρωσία. Ο εισαγγελέας της Νέας Ορλεάνης (και αργότερα δικαστής) Τζιμ Γκάρισον, ο οποίος το 1967 δίκασε τον Κλέι Σόου για τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι, είχε επίσης την άποψη ότι ο Όσβαλντ ήταν πιθανότατα ένας πράκτορας της CIA που ενεπλάκη στο σχέδιο προκειμένου να πάρει όλη την ευθύνη πάνω του, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πει ότι ο Όσβαλντ «είναι πραγματικά ένας ήρωας». Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σβάικερ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ παρατήρησε ότι «όπου κι αν κοιτάξεις [με τον Όσβαλντ], υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα μυστικών υπηρεσιών». Ο Σβάικερ είπε επίσης στον συγγραφέα Ντέιβιντ Τάλμποτ ότι ο Όσβαλντ «ήταν μέλος ενός ψεύτικου προγράμματος αποστασίας που είχε οργανώσει η CIA».

Το 1978, ο πρώην πράκτορας και λογιστής της CIA Τζέιμς Γουίλκοτ κατέθεσε ενώπιον της «Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις Δολοφονίες», ότι αν «έπρεπε να το ξανακάνει», θα είχε ερευνήσει τη δολοφονία του Κένεντι ερευνώντας τις σχέσεις του Όσβαλντ με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, δηλώνοντας ότι ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν «γνωστός πράκτορας» της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ο Γουίλκοτ και η σύζυγός του, Έλσι (επίσης πρώην υπάλληλος της CIA) επανέλαβαν αργότερα αυτούς τους ισχυρισμούς σε ένα άρθρο στην εφημερίδα San Francisco Chronicle.

Παρά την επίσημη πολιτική της να μην επιβεβαιώνει ούτε να αρνείται το καθεστώς των πρακτόρων, τόσο η ίδια η CIA όσο και πολλοί αξιωματικοί που εργάζονταν στην περιοχή εκείνη την εποχή (συμπεριλαμβανομένου του Ντέιβ Ατλι Φίλιπς) έχουν «ανεπίσημα» απορρίψει την πιθανότητα οποιονδήποτε δεσμών του Όσβαλντ με την υπηρεσία. Ο Ρόμπερτ Μπλέικι, διευθυντής προσωπικού και επικεφαλής σύμβουλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ για τις δολοφονίες, υποστήριξε αυτή την εκτίμηση και στα συμπεράσματά του.

Θεωρίες συνωμοσίας για τη σχέση του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με την CIA

Ομάδα που διεξήγαγε έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου John F. Kennedy το 1963 υποστήριξε ότι έχει αποδείξεις πως ο φερόμενος δολοφόνος του, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ενεπλάκη σε επιχείρηση της CIA λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία, αναζωπυρώνοντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Όσβαλντ ήταν πραγματικά μόνος στην απόφασή του να σκοτώσει τον νεότερο άνδρα που εξελέγη ποτέ πρόεδρος.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο National Press Club το 2022 ο Jefferson Morley - ειδικός στη δολοφονία του JFK με το Ίδρυμα Mary Ferrell - είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτός και οι δικηγόροι του ιδρύματος έλαβαν τεκμηρίωση σχετικά με απόρρητη μυστική επιχείρηση που εγκρίθηκε από ανώτερους αξιωματούχους της CIA τρεις μήνες πριν από το θάνατο του Κένεντι, η οποία υποδηλώνει ότι η υπηρεσία χρησιμοποίησε τον Όσβαλντ για να συλλέξει πληροφορίες αρκετές εβδομάδες πριν από τον πυροβολισμό.

Το ότι η CIA γνώριζε για τον Όσβαλντ δεν είναι κάτι νέο. Έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνώριζε περισσότερα για τις συνθήκες γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι απ' ό,τι αναγνώρισε δημόσια, ξεκινώντας με τη δημοσιοποίηση από τα Εθνικά Αρχεία ενός θησαυρού πρώην διαβαθμισμένων εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία, καθώς και τη δημοσιοποίηση ενός αριθμού εγγράφων που περιγράφουν λεπτομερώς την ιστορία του Όσβαλντ. Και η ύπαρξή του δεν αποδεικνύει σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του προέδρου, όπως εικάζουν ορισμένες θεωρίες. Ωστόσο, το έγγραφο, ένα από τα 10 που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποκρύφθηκε, βοηθά να υπογραμμιστεί αυτό που η κυβέρνηση μέχρι στιγμής αρνήθηκε να αναγνωρίσει. Και αυτό γιατί η δυσπιστία για το τι πραγματικά οδήγησε στη δολοφονία του Κένεντι συνεχίζει να υπάρχει σχεδόν 60 χρόνια μετά. Αν αληθεύουν, τα πρόσφατα δημοσιευμένα έγγραφα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν γνώριζε για τον Όσβαλντ πριν από τη δολοφονία. 

Σε μια πρώην διαβαθμισμένη κατάθεση του 1975 σχετικά με την πιθανή εμπλοκή του Όσβαλντ στην υπόθεση, ο πρώην διευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Χελμς ισχυρίστηκε ότι ο Όσβαλντ «σίγουρα δεν ήταν πράκτορας της CIA», «δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τη CIA». 

Σε άλλες περιπτώσεις, ανεξάρτητη έρευνα έχει επιβεβαιώσει άλλες αποκλίσεις στην επίσημη αφήγηση σχετικά με την εμπλοκή προσωπικοτήτων όπως ο George Joannides, ένας αποθανών πλέον πράκτορας της CIA που είχε στενή ανάμειξη με την ομάδα κομμουνιστών επαναστατών που είχε έρθει σε επαφή ο Όσβαλντ πριν από τον φόνο. Ο Joannides απέκρυψε κυρίως πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του από τους ερευνητές του Κογκρέσου που αναζητούσαν απαντήσεις για τον θάνατο του Κένεντι. Όπως επισημαίνεται, η δημοσιοποίηση των εγγράφων δεν αφορά μόνο την επιβεβαίωση ή μη επιβεβαίωση της αλήθειας μιας θεωρίας συνωμοσίας. Έχει να κάνει με το αν η κυβέρνηση είπε ψέματα για όσα ήξερε. Μέχρι σήμερα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο Όσβαλντ ενήργησε μόνος του και δεν είχε καμία σχέση με τη CIA. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επίσης αρνηθεί ότι ο Όσβαλντ είχε οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με κομμουνιστικές οργανώσεις στην Κούβα ή με πυρήνες οργανωμένου εγκλήματος στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν κίνητρο για τον θάνατο του Κένεντι.

Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

Η Δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, έλαβε χώρα στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας.

Η επίσκεψη του Προέδρου Κένεντι στην Πολιτεία του Τέξας είχε προγραμματιστεί ένα χρόνο πριν προκειμένου οι εκεί δημόσιες εμφανίσεις του, να επιφέρουν αφενός μεν κάποια έσοδα στο δημοκρατικό κόμμα, αφετέρου και περισσότερες ψήφους στις επικείμενες εκλογές του επομένου έτους. Σημειώνεται ότι κατά τις εκλογές του 1960 η πολιτεία του Τέξας ήταν μία από τις ελάχιστες των ΗΠΑ όπου οι Δημοκρατικοί, (Κένεντι), είχαν ηττηθεί. Ένας άλλος επίσης σπουδαίος λόγος ήταν να δοθεί και ένα τέλος στον ανταγωνισμό μεταξύ των εκεί δημοκρατικών φατριών που απειλούσε με διάσπαση την τοπική κομματική οργάνωση. Έτσι η επίσημη προεδρική επίσκεψη στο Τέξας καθορίστηκε για το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου του 1963. Σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα η πρώτη ημέρα επίσκεψης του Προέδρου ξεκίνησε την Πέμπτη (21 Νοεμβρίου 1963), συνοδευόμενος από την σύζυγό του Τζάκυ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Λύντον Τζόνσον με πρώτο σταθμό την πόλη Σαν Αντόνιο και ακολούθως το Χιούστον και την πόλη Φορτ Γουόρθ όπου και διανυκτέρευσε. Την επομένη το πρωί. μετά από ένα δημόσιο πρόγευμα που συμμετείχαν πολλά πρόσωπα ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα επίσκεψης με προορισμό το Ντάλας, πρωτεύουσα της Πολιτείας και από εκεί το Ώστιν όπου και θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος στο αγρόκτημα του Αντιπροέδρου, παρά τις όχθες του ποταμού Πέντερναλ.

Αν και το πρωί ο καιρός στο Ντάλας ήταν βροχερός από τις 09.30 ο ουρανός άρχισε να καθαρίζει από τα σύννεφα και να προμηνύεται μια ηλιόλουστη ημέρα. Στις 11.40 τοπική ώρα (ανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ) το προεδρικό αεροπλάνο "Αιρ Φορς Ουάν" προσγειώνεται στην πίστα του αεροδρομίου Λαβ Φήλντ του Ντάλας όπου το προεδρικό ζεύγος και αντιπροέδρου καθώς και τον γερουσιαστή Ραλφ Γιάρμπορο υποδέχεται ο δημοκρατικός κυβερνήτης του Τέξας Τζων Κόνναλυ με την σύζυγό του. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι "υψηλοί επισκέπτες" θα διέρχονταν μέσα από την πόλη σε αυτοκινητοπομπή με κατεύθυνση το Εμπορικό Κέντρο "Τρέιντ Μαρτ" όπου θα ακολουθούσε προεδρικός λόγος και γεύμα. Η διαδρομή (από αεροδρόμιο μέχρι σημείο γεύματος) είχε καθοριστεί από τις μυστικές υπηρεσίες από τις 8 Νοεμβρίου όπου η αυτοκινητοπομπή θα κάλυπτε την συνολική απόσταση των δεκαέξι χιλιομέτρων σε χρόνο 45 λεπτών της ώρας με μέση ταχύτητα 20 χλμ την ώρα. Σημειώνεται ότι τρεις ημέρες πριν, στις 19 Νοεμβρίου, δύο τοπικές εφημερίδες, η "Ντάλας Χέραλντ" και η "Μόρνιγκ Νιούς" είχαν δημοσιοποιήσει τη διαδρομή με λεπτομερειακούς χάρτες. Μάλιστα το πρωί της άφιξης η "Μόρνιγκ Νιούς" (προσκείμενη στο δεξιό κόμμα) δημοσίευσε ένα άρθρο με πένθιμο πλαίσιο υπό τον τίτλο "Καλώς ήλθατε στο Ντάλλας κύριε Κένεντι", που αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν επί πληρωμή από κάποιον Μπέρναρντ Βάισμαν.

Στις 11.50 ξεκίνησε από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή πλαισιωμένη από μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας με πρώτο όχημα την προεδρική λιμουζίνα (μάρκας Λίκολν Κοντινένταλ) που έφερε την αμερικανική σημαία και τον προεδρικό θυρεό, χωρίς τον θόλο ασφαλείας και με επιβαίνοντες τον Πρόεδρο Κένεντι, πίσω δεξιά, έχοντας αριστερά την σύζυγό του και προ αυτού, στα πτυσσόμενα καθίσματα, τον κυβερνήτη Κόνναλυ με τη σύζυγό του αριστερά. Οδηγός και συνοδηγός ήταν οι αστυνόμοι της μυστικής υπηρεσίας Ουΐλιαμς Γκρηρ και Ρόυ Κέλλερμαν αντίστοιχα, ενώ οι δύο θέσεις των συνοδών ανδρών ασφαλείας (πίσω και εξωτερικά) παρέμειναν κενές. Τη λιμουζίνα ακολουθούσε μία ανοικτή "κάντιλακ" με οκτώ πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας (4 εντός και ανά δύο εκατέρωθεν στα πλαϊνά μαρσπιέ), με βασική αποστολή την παρακολούθηση του πλήθους και την παρατήρηση κτιρίων, διασταυρώσεων και γεφυρών. Μετά ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τη σύζυγό του και τον γερουσιαστή και ακολούθως το αυτοκίνητο συνοδείας του αντιπροέδρου, καθώς και πέντε άλλα επιβατηγά αυτοκίνητα και τρία πούλμαν στα οποία είχαν επιβιβαστεί εκπρόσωποι τοπικών Αρχών, διάφοροι αξιωματούχοι και πολλοί δημοσιογράφοι.

Προπομπός της αυτοκινητοπομπής είχε τεθεί ένα λευκό αυτοκίνητο της μυστικής αστυνομίας που επέβαιναν ο διευθυντής της αστυνομίας του Ντάλας Τζέσσι Κάρρυ, ο σερίφης της κομητείας Μπιλ Ντέκερ και ο Βίκτωρ Λόουζον εκπρόσωπος της μυστικής υπηρεσίας που ήταν και οι επιφορτισμένοι της πλήρους ανάπτυξης των μέτρων ασφαλείας για όλο το χρόνο της προεδρικής επίσκεψης στο Ντάλας.

Ο πρόεδρος Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκυ, έφτασαν στο Ντάλας στις 11:30 το πρωί, στο πλαίσιο περιοδείας στο Τέξας. Τους υποδέχτηκαν ο κυβερνήτης του Τέξας Τζον Κόναλι και η σύζυγός του. Η πομπή επρόκειτο να διασχίσει ολόκληρη σχεδόν την πόλη για να καταλήξει στο εκθεσιακό κέντρο όπου θα μιλούσε ο πρόεδρος. Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων για να δει και να επευφημήσει τον πρόεδρο. Μετά τη διέλευσή της από το κέντρο της πόλης και τους ουρανοξύστες που τόσο φοβούνταν οι άνθρωποι της ασφάλειας του προέδρου, η πομπή εισήλθε στην θεωρούμενη σαν ασφαλή περιοχή της ανισόπεδης διασταύρωσης της οδού Ελμ. Στις 12:28 όταν τα αυτοκίνητα πέρασαν μπροστά από το κτίριο του Αποθετηρίου Σχολικών Βιβλίων της πολιτείας. Ένα λεπτό αργότερα αρχίζει η ταινία του Ζαπρούντερ.  ο προεδρικό αυτοκίνητο κινούταν αργά. Αργότερα ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος το είχε ζητήσει, ενθαρρυμένος από την ενθουσιώδη υποδοχή του κόσμου σε μία πολιτεία κρίσιμη πολιτικά και παραδοσιακά εχθρική προς τους Δημοκρατικούς.

Στις 12:30, ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας παριστάμενος έστριψε απότομα το κεφάλι του προς την πλατεία Ντίλι, μακριά από το Αποθετήριο. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι έπεσε απότομα μπροστά, χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα αργότερα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφτηκε. Κομμάτια του εγκεφάλου τινάχτηκαν και η σύζυγός του Τζάκι, πιτσιλίστηκε από το αίμα του. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα "Ω, όχι". Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα. Αμέσως μετά, το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντι είναι νεκρός[6]. Σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του Δρ Τομ Σάιρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντι ήταν ακαριαίος: «Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό πως το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο», είπε ο Δρ. Σάιρς.

Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Η δολοφονία του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ

ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση. Συγκεκριμένα, στις 24 Νοεμβρίου 1963, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, στις 11:21 το πρωί, ενώ οι κάμερες της τηλεόρασης κάλυπταν τη μεταγωγή του σε ασφαλέστερο μέρος, ο Ρούμπι βγήκε μπροστά από στους άντρες της ασφάλειας, έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τον Όσβαλντ που έπεσε νεκρός. Ο δράστης συνελήφθη επιτόπου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.