Κοσμος

Ο άγνωστος διάλογος του νομπελίστα Ντάρον Ατζέμογλου με τους συμμαθητές του στο Λονδίνο

«Σε κάποια από τις συναντήσεις στο Λονδίνο, πώς όταν ο καθηγητής μας με επέπληξε δημόσια για το όνομά μου και μου επέβαλε το "Σουλεϊμάν" κανείς από εσάς δεν σηκώθηκε να με στηρίξει»

Νίκος Γεωργιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια ιστορία από το παρελθόν του νομπελίστα οικονομολόγου Ντάρον Ατζέμογλου 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ντάρον Ατζέμογλου γεννήθηκε στην Πόλη και φοίτησε στο καλύτερο σχολείο της, το Γυμνάσιο - Λύκειο «Γαλατά Σαράι». Στο ίδιο σχολείο μαθήτευσε και ο Ορχάν Παμούκ, το άλλο βραβείο Νόμπελ της Τουρκίας.

Τα χρόνια του Νταρόν Ατζέμογλου ως φοιτητής στο Λονδίνο

Ήταν πολύ πιτσιρικάς ο Ντάρον Ατζέμογλου όταν ένας καθηγητής του τον σήκωσε στην τάξη και τον ρώτησε: «Τι είναι αυτό το όνομα Ντάρον; Τι θα πει Ντάρον. Δεν είναι τουρκικό όνομα αυτό. Από σήμερα θα σε λένε Σουλεϊμάν».

Ο Ντάρον έσκυψε το κεφάλι και δεν μίλησε. Ήξερε ότι γεννήθηκε Αρμένιος και τι σημαίνει αυτό στη σύγχρονη μετακεμαλική Τουρκία. Ο πατέρας του δικηγόρος και η μητέρα του καθηγήτρια και διευθύντρια στο αρμένικο σχολείο της Πόλης.

Ο Ντάρον έφυγε για σπουδές στο εξωτερικό, δεν πήγε φαντάρος και έτσι δεν μπορούσε να γυρίσει. Απέκτησε αμερικανικό διαβατήριο αλλά διατηρούσε σχέσεις με τους συμμαθητές του, όλοι σχεδόν εκπρόσωποι της τουρκικής ελίτ, απόφοιτοι του «Γαλατά Σαράι». Μόνον που οι συναντήσεις με τους συμμαθητές γίνονταν στο Λονδίνο.

Πολλά χρόνια μετά ένας από τους συμμαθητές του θυμήθηκε μία ομολογουμένως εκ βαθέων εξομολόγηση του Ντάρον Ατζέμογλου.

«Θυμάμαι» είπε «σε κάποια από τις συναντήσεις στο Λονδίνο όταν ο καθηγητής μας με επέπληξε δημόσια για το όνομά μου και μου επέβαλε το "Σουλεϊμάν" κανείς από εσάς τους φίλους δεν σηκώθηκε να με στηρίξει».

Πικρίες. Μάλλον περίμενε πολλά από τους συμμαθητές του, αρκετοί εκ των οποίων θα έτρεμαν ήδη μην αναγνωριστούν και αυτοί ως Εβραίοι, Ρωμιοί ή και Αρμένηδες έστω και αν έφεραν πιο «τουρκικά» ή τέλος πάντων αποδεκτά ονόματα.