Κοσμος

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ξεκίνησε τις πρώτες μεταφορές μεταναστών στην Αλβανία

Μέχρι 36.000 μπορούν να αποστέλλονται κάθε χρόνο στη βαλκανική χώρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία

Η Ιταλία ξεκίνησε να μεταφέρει τη Δευτέρα την πρώτη ομάδα μεταναστών στην Αλβανία με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, ενεργοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο για την επεξεργασία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία, η πρώτη τέτοια συμφωνία στην οποία ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτρέπει μετανάστες σε χώρα εκτός ΕΕ σε μια προσπάθεια αποτροπής των παράτυπων αφίξεων.

Όπως αναφέρει το Reuters πηγή με γνώση του θέματος, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το πλοίο Libra είχε αναχωρήσει κοντά στο νησί Λαμπεντούζα με απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών που διασώθηκαν πρόσφατα στη θάλασσα.

Είπε ότι ήταν όλοι τους άνδρες από έναν κατάλογο χωρών που κρίθηκαν ασφαλείς από την Ιταλία και οι οποίοι θα υπόκεινται σε επιταχυνόμενους συνοριακούς ελέγχους.

Σήμερα υπάρχουν 21 ασφαλείς χώρες στον ιταλικό κατάλογο, ο οποίος αυξήθηκε πρόσφατα από 15, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές, της Αιγύπτου, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Τυνησίας.

Πέρυσι, 56.588 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία μόνο από αυτά τα τέσσερα κράτη.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με την Αλβανία, μέχρι 36.000 μετανάστες μπορούν να αποστέλλονται κάθε χρόνο στη βαλκανική χώρα, εφόσον προέρχονται από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα να λάβουν άσυλο.

Ωστόσο, μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μπορεί να βάλει εμπόδια στις εργασίες, λένε οι ειδικοί, καθώς περιορίζει τον ορισμό του τι μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής χώρα εκτός της ΕΕ.

Αποφασίζοντας για μια ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε την Τσεχική Δημοκρατία, το Δικαστήριο δήλωσε ότι μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής, εκτός εάν ολόκληρη η επικράτειά της θεωρείται απαλλαγμένη από κινδύνους.

«Το δικαστήριο λέει στις κυβερνήσεις ότι μπορούν να φτιάξουν τους δικούς τους καταλόγους ασφαλών χωρών, αλλά κάνουν λάθος αν περιλαμβάνουν έθνη που έχουν μη ασφαλείς περιοχές», δήλωσε ο Ματέο Βίλα, ανώτερος ερευνητής της δεξαμενής σκέψης ISPI.