Κοσμος

«Έχουμε την τοποθεσία σου»: Οι Ταλιμπάν απειλούν τη ζωή Αφγανής πρωταθλήτριας του ταεκβοντό

Η Marzieh Hamidi ζει στο Παρίσι υπό αστυνομική προστασία - Επέκρινε το πογκρόμ σε βάρος των γυναικών

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρωταθλήτρια του ταεκβοντό από το Αφγανιστάν δέχεται απειλές εναντίον της ζωής της από τους Ταλιμπάν - Άσκησε κριτική στις απαγορεύσεις σε βάρος των γυναικών.
Η Αφγανή πρωταθλήτρια του ταεκβοντό Marzieh Hamidi δέχεται απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν © Instagram/ Marzieh Hamidi

Πρωταθλήτρια του ταεκβοντό από το Αφγανιστάν δέχεται απειλές εναντίον της ζωής της από τους Ταλιμπάν - Άσκησε κριτική στις απαγορεύσεις σε βάρος των γυναικών.

Μια 21χρονη πρωταθλήτρια του ταεκβοντό από το Αφγανιστάν έχει δεχθεί πάνω από 5.000 απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα αφότου επέκρινε τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν στον γυναικείο αθλητισμό.

Η Marzieh Hamidi, η οποία γεννήθηκε στο Αφγανιστάν και πλέον ζει στο Παρίσι υπό αστυνομική προστασία, έγινε στόχος και δέχθηκε διαδικτυακές παρενοχλήσεις, όταν δήλωσε ότι η ανδρική ομάδα κρίκετ του Αφγανιστάν δεν εκπροσωπεί τις γυναίκες στη χώρα της.

«Το ταεκβοντό μου δίνει περισσότερη ταυτότητα ως γυναίκα», δήλωσε η κ. Hamidi στο CNN. Καταδίκασε την ελεγχόμενη από τους Ταλιμπάν αφγανική ανδρική ομάδα κρίκετ ως «ομάδα των Ταλιμπάν, όχι της χώρας», ζητώντας την απαγόρευση όλων των αφγανικών αθλητικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Πρωταθλήτρια του ταεκβοντό από το Αφγανιστάν δέχεται απειλές εναντίον της ζωής της από τους Ταλιμπάν - Άσκησε κριτική στις απαγορεύσεις σε βάρος των γυναικών.
«Οι Ταλιμπάν έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν ως πλήρη ανθρώπινα όντα στην κοινωνία», δηλώνει η 21χρονη Αφγανή πρωταθλήτρια © Instagram/ Marzieh Hamidi

Η Marzieh Hamidi στόχος του απαρτχάιντ των φύλων που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν

Στο Αφγανιστάν απαγορεύεται στις γυναίκες να συμμετέχουν σε αθλήματα, αναγκάζοντας πολλές αθλήτριες να αγωνίζονται ως πρόσφυγες ή χωρίς επίσημη υποστήριξη.

Αυτή η αντίθεση στη μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών αθλητών υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο απαρτχάιντ των φύλων που επιβάλλουν οι Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπένετ, ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν.

Afghan athlete under police protection slams gender apartheid as 'crime against humanity'

«Έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν ως πλήρη ανθρώπινα όντα στην κοινωνία», δήλωσε.

Έρευνα για τις σοκαριστικές απειλές από την εισαγγελία του Παρισιού

Συμπαθούντες των Ταλιμπάν στοχοποίησαν την Hamidi για σχόλια σχετικά με την ομάδα κρίκετ. «Έχουμε την τοποθεσία σου. Θα τη μοιραστούμε με τον πλειοδότη», έγραφε ένα μήνυμα. «Πού θέλεις να σε βιάσω;», έγραφε ένα άλλο.

Ένας άλλος χρήστης προειδοποίησε πρόσφατα: «Μου απομένουν μόνο 3 μήνες μέχρι να είναι έτοιμα τα χρήματά μου, τότε μπορώ να πάω κατευθείαν στο Παρίσι και εκεί θα σου κόψω το κεφάλι». Η εισαγγελία του Παρισιού έχει ξεκινήσει έρευνα για τις απειλές αυτές.

Η 21χρονη αθλήτρια έχει επίσης δεχτεί κριτική για το δυτικού τύπου ντύσιμό της και τη δημόσια παρουσία της. «Επικρίνουν την Marzieh Hamidi επειδή είναι γυναίκα, επειδή μιλάει δημόσια», δήλωσε η δικηγόρος της, Ines Davau.

JO-2024: Marzieh Hamidi, la réfugiée qui rêve de participer aux Jeux | AFP

«Θέλουν να μας κάνουν αόρατες, θέλω να τους δείξω ότι είμαστε δυνατές»

«Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι γυναίκες», δήλωσε η ίδια στο CNN. «Δεν υπάρχουν».

Παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, είναι αποφασισμένη: «Θέλουν να μας κάνουν αόρατες στο Αφγανιστάν, θέλω να τους δείξω ότι είμαστε δυνατές», είπε.

Η Marzieh Hamidi δεν είναι μόνη της στον αγώνα της. Συναδέλφισσες Αφγανές αθλήτριες, συμπεριλαμβανομένης της χορεύτριας του μπρέικ ντανς Manizha Talash, έχουν αντιμετωπίσει τιμωρητικές ενέργειες για τις διαμαρτυρίες τους κατά της μεταχείρισης των γυναικών από τους Ταλιμπάν.

Η Manizha Talash αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όταν αποκάλυψε μια κάπα με την επιγραφή «Ελευθερώστε τις Αφγανές Γυναίκες».

Ομοίως, η σπρίντερ Kimia Yousofi μετέδωσε μήνυμα για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια αγώνων της.

(Με πληροφορίες του CNN και του NDTV)

Διαβάστε ακόμη Μέριλ Στριπ: «Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.