Κοσμος

Τι είναι το THAAD, το πανίσχυρο αντιπυραυλικό σύστημα που στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Έως και 200 χιλιόμετρα το βεληνεκές του - Ενίσχυση της αεράμυνας μετά την επίθεση του Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση - Ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων.
Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας © EPA/Ralph Scott/Missile Defence Agency

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στο Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση - Ικανό να αναχαιτίζει πυραύλους σε απόσταση 200 χιλιομέτρων.  

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα αναπτύξουν ένα αντιπυραυλικό σύστημα υψηλού υψομέτρου και ένα στρατιωτικό πλήρωμα στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε την αποστολή της συστοιχίας Terminal High-Altitude Area Defense (Thaad) και του πληρώματός της «για την υπεράσπιση του Ισραήλ».

Το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν, αλλά ένας αριθμός έπληξε το κεντρικό και το νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη πει πώς θα απαντήσει στην επίθεση, αλλά ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα αιφνιδιαστική».

Το Ιράν με τη σειρά του δήλωσε ότι δεν θα αφήσει καμία επίθεση του Ισραήλ αναπάντητη.

'THAAD' To Be Operated By US Troops: Reports | World News | English News | WION

Στο Ισραήλ ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα των ΗΠΑ για την αναχαίτιση πυραύλων

Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η ανάπτυξη του TΗΑΑD «υπογραμμίζει την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την άμυνα του Ισραήλ και για την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν».

Οι ΗΠΑ έστειλαν μια συστοιχία THAAD στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Προηγουμένως έστειλαν ένα σύστημα Thaad στο Ισραήλ το 2019 για εκπαίδευση και άσκηση αεράμυνας.

Όπως ωστόσο αναφέρει το BBC, η αποστολή πληρώματος από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι πιο σπάνια.

Το Ιράν δήλωσε ότι το πυραυλικό μπαράζ της 1ης Οκτωβρίου ήταν απάντηση στις δολοφονίες από το Ισραήλ του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός ανώτερου αξιωματικού του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στη Βηρυτό, καθώς και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει δραματικά την εκστρατεία του κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ τις τελευταίες εβδομάδες, πραγματοποιώντας θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο και ανατολικό Λίβανο και σε τμήματα της Βηρυτού.

Πριν από αυτό, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αντάλλασσαν διασυνοριακά πυρά σε σχεδόν καθημερινή βάση από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να στοχοποιεί το έδαφος του Ισραήλ, κάτι που, όπως είπε, ήταν ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Είχε πει ότι θα σταματούσε τα πυρά αν υπήρχε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ωστόσο, οι διεθνείς προσπάθειες να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Pentagon confirms US to deploy THAAD anti-missile system and troops to Israel amid Iranian threats

Τι είναι το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανησυχία τους για τους βαλλιστικούς πυραύλους που στοχεύουν το Ισραήλ.

Το THAAD παρέχει ένα ακόμη επίπεδο προστασίας αναχαίτισης από τις λεγόμενες ενδο- και εξω-ατμοσφαιρικές (εντός και εκτός) απειλές. Κοστίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ανά μπαταρία.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin περιγράφει το σύστημα ως εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά στόχων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Οι πύραυλοι THAAD, οι οποίοι έχουν αναφερόμενο βεληνεκές έως και 200 χιλιόμετρα, είναι τύπου «hit to kill», αντί να χρησιμοποιούν πυροδότηση εξ επαφής για την κατάρριψη στόχων.

Η πυραυλική άμυνα του Ισραήλ περιλαμβάνει το Iron Dome για πυραύλους μικρού βεληνεκούς, το David's Sling για όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς και πυραύλους κρουζ, καθώς και τα Arrow 2 και Arrow 3 κατά βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Η αντιμετώπιση των απειλών από βαλλιστικούς πυραύλους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της υψηλής ταχύτητας αυτών των πυραύλων και του γρήγορου ρυθμού αλλαγής της πορείας τους κατά την πτήση, ιδίως στην τελική φάση.

Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, η Χεζμπολάχ στο Λίβανο διαθέτει περίπου 150.000 πυραύλους, τους οποίους προμηθεύεται κυρίως από το Ιράν.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.