Κοσμος

COP29: Κίνδυνος να αποτύχουν οι συνομιλίες για την κλιματική κρίση

Προειδοποιεί ο βασικός διαπραγματευτής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
COP29: Κίνδυνος να αποτύχουν οι συνομιλίες για την κλιματική βοήθεια
Ο βασικός διαπραγματευτής του COP29, Έμον Ράιαν προειδοποιεί για κατάρρευση των συνομιλιών © MARTIN DIVISEK/ΕΡΑ

Ο Ιρλανδός Έμον Ράιαν προειδοποιεί ότι «δεν είναι σίγουρο» ότι θα υπάρξει συμφωνία στο COP29 στο Μπακού για την κλιματική κρίση

Οι παγκόσμιες συνομιλίες για το πώς να χρηματοδοτηθεί η δράση ενάντια στην κλιματική κρίση είναι τόσο δύσκολες που οι χώρες ενδέχεται να μην καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, δήλωσε ένας βασικός διαπραγματευτής τη Δευτέρα.

Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Έμον Ράιαν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διορίστηκε να προεδρεύσει μέρος των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής COP29 στο Αζερμπαϊτζάν για την κλιματική κρίση, προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» αποτυχίας.

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτύχουμε συμφωνία στο Μπακού», είπε ο Ράιαν. «Δεν είναι εύκολο θέμα όταν συζητάτε για το οικονομικό μέλλον και… η πολυμερής συνεργασία δεν είναι ακριβώς η γεύση του μήνα αυτή τη στιγμή. Οπότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην συμφωνήσουμε».

Η προεδρία της COP29 του Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα επέλεξε τον Ράιαν για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για την προετοιμασία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μαζί με την Κόστα Ρίκα.

 «Άκουσα ορισμένους συναδέλφους μου να λένε ότι αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση από το Παρίσι», είπε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του 2015 που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε σε μια συνέντευξη στο POLITICO.

Στη σύνοδο κορυφής του Μπακού, η οποία ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα, οι χώρες πρόκειται να θέσουν έναν νέο μακροπρόθεσμο οικονομικό στόχο για τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο τρέχων στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως θεωρείται ανεπαρκής και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν αυτός ο αριθμός να αυξηθεί σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο. Οι βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, λένε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση εξαρτάται από την επέκταση της ομάδας των συνεισφερόντων σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα.

Μια επιλογή, πρότεινε, είναι να ζητηθούν από χώρες όπως η Κίνα - που παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα με διάφορες μορφές, συχνά με αυτό που ονομάζεται συνεργασία Νότου-Νότου - να καθορίσουν ακριβώς το ποσό και τους όρους της χρηματοδότησης που παρέχουν.

Η ΕΕ υποστηρίζει επίσης έναν «πολυεπίπεδο» στόχο χρηματοδότησης στο COP29, ο οποίος περιλαμβάνει έναν στόχο για τα δημόσια οικονομικά που συμπληρώνεται από κεφάλαια που συγκεντρώνονται από τον ιδιωτικό τομέα, τις αναπτυξιακές τράπεζες και άλλες πηγές.

Ο Ράιαν επεσήμανε την περασμένη εβδομάδα ότι μόνο ένα μικρό ποσό χρηματοδότησης για καθαρή ενέργεια πήγε στην Αφρική. Η διόρθωση αυτού θα απαιτήσει δημόσια χρηματοδότηση καθώς και ιδιωτικά κεφάλαια, είπε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να αποφύγει να εντείνει τις προσπάθειές της, ακόμη κι αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς.

«Η Ευρώπη έχει ακόμα μια πολύ σημαντική οικονομική ικανότητα… επομένως θα πρέπει να επεκτείνουμε τις φιλοδοξίες μας», είπε ο Ράιαν. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτό θα πρέπει να κάνουμε».

Η οικονομική συμφωνία στο COP29 πρέπει να είναι «ουσιαστική», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε εύκολα να πάει σε λάθος κατεύθυνση».

Η αποτυχία στο Μπακού θα έστελνε ένα καταστροφικό μήνυμα, προειδοποίησε ο Ράιαν. «Θα ήταν ασυγχώρητο αν δεν είχαμε μια συμφωνία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.