Κοσμος

Πρώην πράκτορας της Στάζι καταδικάστηκε για την δολοφονία Πολωνού το 1974

Το χρονικό της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πρώην πράκτορας της Στάζι καταδικάστηκε για την δολοφονία Πολωνού το 1974 - Το χρονικό της υπόθεσης
Πρώην πράκτορας της Στάζι καταδικάστηκε για την δολοφονία Πολωνού το 1974 - Το χρονικό της υπόθεσης © EPA

Πρώην πράκτορας της Στάζι καταδικάστηκε για την δολοφονία Πολωνού το 1974 - Το χρονικό της υπόθεσης

Το δικαστήριο του Βερολίνου καταδίκασε σήμερα σε δέκα χρόνια κάθειρξης πρώην πράκτορα της Στάζι για την δολοφονία Πολωνού που προσπαθούσε να διαφύγει από το Ανατολικό Βερολίνο στην Δύση πριν από 50 χρόνια.

Στο τέλος της ιστορικής αυτής δίκης, ο πρώην πράκτορας της ΣτάζιΜάρτιν Νάουμαν, 80 ετών, κρίθηκε ένοχος για δολοφονία, αφού πυροβόλησε από μικρή απόσταση στην πλάτη τον Τσέσλαβ Κούκουτσκα καθώς κατευθυνόταν προς το συνοριακό πέρασμα της Φρίντριχστράσε στο Βερολίνο το 1974.

Πρώην πράκτορας της Στάζι καταδικάστηκε για την δολοφονία Πολωνού το 1974 - Το χρονικό της υπόθεσης

Η αλήθεια γύρω από το θάνατο του Κούκουτσκα δεν αποκαλύφθηκε ποτέ στην οικογένειά του. Αντ' αυτού, η αποτεφρωμένη σορός του στάλθηκε σε μια τεφροδόχο στη σύζυγό του, Εμίλια, εβδομάδες αργότερα, και κατόπιν θάφτηκε σε μια ιδιωτική τελετή από την οικογένειά του στη νότια Πολωνία.

Χρειάστηκε η επίμονη ερευνητική ικανότητα ενός ιστορικού που είχε εντρυφήσει στην ιστορία του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας (MfS) ή της Στάζι -που ήταν η υπηρεσία πληροφοριών και η μυστική αστυνομία της κομμουνιστικής ΛΔΓ- για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης χρόνια αργότερα.

Ο Stefan Appelius βρήκε έγγραφα σχετικά με τον πυροβολισμό και τις επακόλουθες προσπάθειες συγκάλυψής του στα αρχεία της πρώην Στάζι και εντόπισε την οικογένεια του Κούκουτσκα στην Πολωνία. Αμέσως, ειδοποίησαν την πολωνική δικαιοσύνη για την υπόθεση, η οποία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Νάουμαν το 2021, γεγονός που άσκησε πίεση στις γερμανικές ανακριτικές αρχές να ανοίξουν ξανά την υπόθεση μετά από δεκαετίες αδράνειας. Ο Νάουμαν κατηγορήθηκε για φόνο τον περασμένο Οκτώβριο.

Λεπτομέρειες που συνδέουν συγκεκριμένα τον Νάουμαν με τη δολοφονία είχαν προκύψει μόλις το 2016, αφού έγγραφα που καταστράφηκαν από αξιωματικούς της Στάζι τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος προκειμένου να συγκαλύψουν τις δραστηριότητές του, συναρμολογήθηκαν από μια μηχανή ψηφιακού παζλ που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό.

Ο Νάουμαν, από τη Λειψία, ο οποίος είχε επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες εναντίον του, ήταν ένας από τους πρώτους πρώην αξιωματούχους της Ανατολικής Γερμανίας που κατηγορήθηκαν για φόνο αντί για ανθρωποκτονία. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών, τονίζοντας το «ιδιαίτερα προδοτικό» χαρακτηριστικό της δολοφονίας, ότι δηλαδή ο Κουκούτσκα πυροβολήθηκε έχοντας πιστέψει ότι είχε καταφέρει να περάσει τα σύνορα.

Πηγή: The Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.