Κοσμος

Η Ουκρανία λέει πως κατέστρεψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος σε βάση των Ουραλίων

Νέα πλήγματα του Κιέβου στην προσπάθεια να διαταράξει τον εφοδιασμό της Μόσχας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως κατέστρεψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος σε βάση των Ουραλίων - Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας. 

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέστρεψε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε βάση της περιφέρειας του Όρενμπουργκ, στα νότια Ουράλια, μακριά από τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα αυτή επίθεση της Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο πληγμάτων που εξαπολύει το Κίεβο στο ρωσικό έδαφος με σκοπό να διαταράξει τον εφοδιασμό των δυνάμεων της Μόσχας που βομβαρδίζουν αδιάκοπα την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ουκρανία: Μεταγωγικό αεροσκάφος καταστράφηκε στη Ρωσία

«Το κουφάρι του εχθρού κάηκε: ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Tu-134 καταστράφηκε στη Ρωσία», έγραψε στο Telegram η κύρια διοίκηση της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού, που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας (GUR).

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, το αεροσκάφος επλήγη στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Όρενμπουργκ-2 στα νότια Ουράλια, σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας.

Το GUR δημοσιοποίησε εικόνες που δείχνουν ένα αεροσκάφος να φλέγεται και έκανε λόγο για εμπρησμό, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνέβη.

Το αεροσκάφος, ένα Tupolev Tu-134, «ανήκε στην 117η πτέρυγα αερομεταφορών των ενόπλων δυνάμεων» της Ρωσίας και σε αυτή την κατηγορία αεροσκαφών σοβιετικής κατασκευής «που έχουν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, για τη μεταφορά ηγετών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας».

Προσώρας η Ρωσία δεν έχει κάνει κάποια αναφορά στην επίθεση αυτή.

Το Κίεβο θέτει στο στόχαστρο ρωσικές θέσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διατάξει τον περασμένο Μάιο επίθεση στη συνοριακή ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, προκειμένου να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» σύμφωνα με τις αρχές, ώστε ακριβώς να αποτρέπονται ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του ρωσικού εδάφους.

Αυτό δεν απέτρεψε τον ουκρανικό στρατό από το να εξακολουθήσει τα πλήγματα αυτά, με το Κίεβο να λέει ότι θέτει στο στόχαστρο κάθε φορά στρατιωτικούς ή βιομηχανικούς στόχους που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό για να υποστηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία.