Κοσμος

Σαν σήμερα: Άντζελα Ντέιβις, μια ριζοσπαστική διανοήτρια

Όταν η σύλληψη και η φυλάκισή της καθόρισαν το έργο μιας ζωής

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντζελα Ντέιβις
Σαν σήμερα: Αντζελα Ντέιβις, μια ριζοσπαστική διανοήτρια © Getty Image

Σαν σήμερα: Άντζελα Ντέιβις, μια ριζοσπαστική διανοήτρια  - Όταν η σύλληψη και η φυλάκισή της καθόρισαν το έργο μιας ζωής

Σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου 1970, η Άντζελα Ντέιβις (Angela Davis) συλλαμβάνεται από τις αρχές της Νέας Υόρκης και χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματίας». Ποια ήταν, όμως, η ριζοσπαστική διανοήτρια, για την οποία η σύλληψη και η φυλάκισή της καθόρισαν το έργο της ζωής της. 

Η Άντζελα Ντέιβις γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα το 1944. Η γειτονιά της Άντζελα είχε το παρατσούκλι «Λόφος Δυναμίτη», επειδή η Κου Κλουξ Κλαν συχνά έκανε επιθέσεις στα σπίτια των μαύρων κατοίκων με βόμβες. Είναι η εποχή που το να μιλάς για τα πολιτικά δικαιώματα ήταν απίστευτα επικίνδυνο. Η μητέρα της δεν σιώπησε και συμμετείχε σε μια κομμουνιστική οργάνωση για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.

Άντζελα Ντέιβις: «Ο ρατσισμός και ο καπιταλισμός κίνδυνοι για την αμερικανική Δικαιοσύνη»

Η νεαρή Άντζελα κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη. Μετά την αποφοίτησή της, σπούδασε στη Γερμανία και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη φιλοσοφία. Όταν επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενεπλάκη στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Πίστευε ότι ο ρατσισμός και ο καπιταλισμός ήταν κίνδυνοι για την αμερικανική δικαιοσύνη. Η Άντζελα έγινε μπροστάρισσα στο έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Μη Βίας των Φοιτητών και του Κόμματος Μαύροι Πάνθηρες. Εκτίμησε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν πιο φιλόξενο για τις γυναίκες και επικεντρώθηκε στον τερματισμό του καπιταλισμού. Αν και πρόθυμα συνεργάστηκε με μέλη του Μαύρου Πάνθηρα, ανέλαβε ηγετικό ρόλο σε ένα τοπικό τμήμα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το 1969, η Άντζελα έγινε καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Ρόναλντ Ρίγκαν έμαθε για τις πολιτικές διασυνδέσεις της Άντζελα και πίεσε το πανεπιστήμιο να την απολύσει. Υποστηριζόμενη από πολλούς από τους συναδέλφους και τους μαθητές της, η Άντζελα αντέδρασε, με την υπόθεση να οδηγείται στο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια έκρινε ότι η Άντζελα δεν μπορούσε να αποκλειστεί λόγω κομματικής ένταξης. Ωστόσο, αρκετούς μήνες αργότερα, το πανεπιστήμιο βρήκε έναν άλλο λόγο για να την απολύσει. Ισχυρίστηκαν ότι τα σχόλιά της σε πρόσφατες ομιλίες ήταν εμπρηστικά.

Η δίωξη της Άντζελα Ντέιβις και η φυλάκιση

Την ίδια περίοδο που η Άντζελα Ντέιβις έχασε τη δουλειά της, ενεπλάκη στην Επιτροπή Άμυνας των Αδελφών Soledad. Οι αδελφοί Soledad ήταν τρεις μαύροι κρατούμενοι στη φυλακή Soledad που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία ενός λευκού δεσμοφύλακα. Η επιτροπή προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα και να ευαισθητοποιήσει για την υποστήριξη των τριών κατηγορουμένων. Στις 7 Αυγούστου 1970, ένας ένοπλος και ένας από τους αδελφούς Soledad μπήκαν σε μια δικαστική αίθουσα στην Καλιφόρνια και πήραν αρκετούς ομήρους, δηλώνοντας ότι θα κρατούσαν τα θύματα μέχρι να απελευθερωθούν οι αδελφοί Soledad. Εν μέσω της απόπειρας διάσωσης της αστυνομίας, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο δικαστής της αίθουσας του δικαστηρίου. Μια έρευνα αποκάλυψε ότι ο ένοπλος χρησιμοποίησε ένα όπλο που αγόρασε η Άντζελα σε ένα ενεχυροδανειστήριο αρκετές ημέρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Καλιφόρνια, η Άντζελα Ντέιβις θα μπορούσε να κατηγορηθεί σαν να ήταν παρούσα στο έγκλημα. 

Η Άντζελα Ντέιβις χάθηκε από προσώπου γης, με το FBI να την προσθέτει στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων. Τον Οκτώβριο, συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη. Μετά τη σύλληψή της, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον συνεχάρη το FBI για «τη σύλληψη της επικίνδυνης τρομοκράτη Άντζελα Ντέιβις». Η Άντζελα κατηγορήθηκε για φόνο, απαγωγή και συνωμοσία. Αν κρινόταν ένοχη, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Επέμεινε ότι ήταν αθώα. Οι δικηγόροι της τόνισαν ότι όχι μόνο δεν ήταν παρούσα στον τόπο του εγκλήματος, αλλά αγόρασε το όπλο για νομικούς λόγους. Η Άντζελα κρατήθηκε στη φυλακή για 18 μήνες. Έμεινε για μεγάλο διάστημα στην απομόνωση, αφού θεωρούνταν ότι οι ιδέες της ήταν επικίνδυνες. Κατά τη διάρκεια της εποχής της, η Άντζελα Ντέιβις κατανόησε το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σε βαθύτερο επίπεδο. Για να παραμείνει υγιής σωματικά και ψυχικά, επικεντρώθηκε στο γράψιμο, το καράτε και τη γιόγκα.

Η Άντζελα Ντέιβις ως διεθνές σύμβολο αντίστασης

Η Άντζελα Ντέιβις έγινε διεθνές σύμβολο αντίστασης. Οι ακτιβιστές υιοθέτησαν το σύνθημα «Ελευθέρωσε την Άντζελα» και υποστήριξαν ότι ήταν πολιτική κρατούμενη και στοχοποιήθηκε άδικα λόγω των πολιτικών της πεποιθήσεων και του ακτιβιστικού της έργου. Ο μουσικός John Lennon και η σύζυγός του Yoko Ono ηχογράφησαν ένα τραγούδι για αυτήν. Το όνομα και η εικόνα της Άντζελα έγιναν σύμβολο για την επανάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στις 4 Ιουνίου 1972, το δικαστήριο έκρινε την Άντζελα Ντέιβις αθώα για όλες τις κατηγορίες. Απηύθυνε ομιλίες σε όλον τον κόσμο και δέχτηκε προσκλήσεις να επισκεφθεί πολλές κομμουνιστικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, της Σοβιετικής Ένωσης και της Ανατολικής Γερμανίας. Η Ντέιβις ίδρυσε επίσης πολλές οργανώσεις υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Συμμαχίας κατά της Ρατσιστικής και Πολιτικής Καταστολής. Επέστρεψε στη διδασκαλία και δημοσίευσε πολλά βιβλία.Μίλησε για τη μεταρρύθμιση των φυλακών, τα δικαιώματα των γυναικών, τη φυλετική ισότητα και την ανισότητα του καπιταλισμού. Είναι υπέρμαχος της LGBTQ κοινότητας, δηλώνοντας και η ίδια λεσβία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Σήμερα, η Άντζελα Ντέιβις είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.