Κοσμος

Τι είναι το «σχέδιο νίκης» που παρουσίασε ο Ζελένσκι στο Βερολίνο

Τα ουκρανικά αιτήματα, οι πύραυλοι και το «Όχι» του Όλαφ Σολτς

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Ζελένσκι παρουσιάζει το «σχέδιο νίκης» στο Βερολίνο - Σε τι λέει «όχι» ο Όλαφ Σολτς

Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βατικανό και σήμερα Βερολίνο. Μετά την αναβολή (ή ακύρωση) της Διάσκεψης για την Ουκρανία στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το Κίεβο συνεχίζει τις πιέσεις και τις εκκλήσεις προς τη Δύση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσιάζει στη γερμανική πρωτεύουσα κεκλεισμένων των θυρών στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ το «σχέδιο νίκης» για την Ουκρανία, όπως το αποκαλεί.

Ήδη ο Γερμανός καγκελάριος γνωρίζει το περίγραμμα των ουκρανικών σχεδίων. Όπως αναφέρει άρθρο της DW, η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σολτς και Ζελένσκι είναι τακτική ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν με φυσική παρουσία τρεις φορές: στην Φρανκφούρτη στις αρχές Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στο Ράμσταϊν, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ και τώρα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Τα ουκρανικά αιτήματα και το «Νein» του καγκελαρίου

Το Κίεβο ζητά από τη Δύση συγκεκριμένα πλέον πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορέσουν να πλήξουν στόχους βαθύτερα εντός της ρωσικής επικράτειας. Ζητά επίσης εγγυήσεις ασφαλείας και επίσπευση των ενταξιακών διαδικασιών για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο Όλαφ Σολτς προς το παρόν συνεχίζει να απορρίπτει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές και πηγές στο Βερολίνο, ο Όλαφ Σολτς δεν θέλει να ρισκάρει τη δεδομένη στιγμή με ριψοκίνδυνες υποσχέσεις σε μια κρίσιμη χρονιά ομοσπονδιακών εκλογών. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων που ψήφισε υπέρ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και την αριστερή Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ, που πλέον θεωρούνται βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας, ζητούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία με στόχο το τέλος του πολέμου αλλά και «στοπ» στις γερμανικές εξαγωγές όπλων. Μάλιστα, κατά την ομιλία του Ζελένσκι τον περασμένο Ιούνιο στη γερμανική βουλή,τα δύο κόμματα «μποϋκόταραν» τον Ουκρανό πρόεδρο, αποχωρώντας από την Ολομέλεια. Τότε ο Ζελένσκι είχε βρεθεί και πάλι στο Βερολίνο για τη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σολτς: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία

Μέσα στο μεσημέρι της Παρασκευής, ο καγκελάριος υποδέχθηκε στην καγκελαρία τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έφτασε τελικά με ελικόπτερο και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Δεν δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρά έγιναν μόνο σύντομες, κοινές δηλώσεις, προς αποφυγή των δύσκολων ερωτήσεων και δεσμευτικών απαντήσεων μπροστά στις κάμερες που θα μπορούσαν να ταράξουν τις ισορροπίες, ισχυρίζονται δημοσιογράφοι που καλύπτουν την επίσκεψη.

«Η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει σταθερά την Ουκρανία μετά την βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία «είναι η χώρα που στηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη την Ουκρανία στην ΕΕ και είναι η δεύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ», απαριθμώντας στη συνέχεια αναλυτικά τι έχει δώσει το Βερολίνο στο Κίεβο αλλά και τι προτίθεται να δώσει την επόμενη χρονιά: συστήματα αεράμυνας, Patriot, Iris-T, τεθωρακισμένα Gepard και άλλα πολλά μαζί με σταθερή οικονομική στήριξη από το 2022 μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε μάλιστα νέο πακέτο βοήθειας των δυτικών συμμάχων προς την Ουκρανία ύψους 1,4 δις ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης και στα (μειωμένα) κονδύλια ύψους 4 δις ευρώ που προβλέπονται για την Ουκρανία το 2025 από τον γερμανικό προϋπολογισμό, μαζί με ένα δάνειο που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας των G7. «Η Ουκρανία μπορεί να στηρίζεται σε μας» τόνισε ο καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη αυτή αποτελεί και μήνυμα προς τον Πούτιν. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη μια δεύτερης Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, με ρωσική συμμετοχή, απορρίπτοντας την ιδέα μιας ειρήνης «υπαγορευμένης» από τη Μόσχα.

Ζελένσκι: Ρεαλιστικά βήματα για ειρήνη

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστηκε εκ νέου τη Γερμανία για τη στήριξη της χώρας του, η οποία διανύει ήδη τον τρίτο χειμώνα πολέμου. Αναφερόμενος στο «σχέδιο ειρήνης» που προτείνει, χωρίς να αποκαλύπτει λεπτομέρειες δημόσια, έκανε λόγο για «ρεαλιστικά και στοχευμένα βήματα προς την ειρήνη». Τόνισε δε ότι «περισσότερο από όλους, η Ουκρανία είναι εκείνη που θέλει να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Για τον Ουκρανό πρόεδρο είναι επιτακτικό να συνεχιστεί η γερμανική βοήθεια και του χρόνου ενώ ευχαρίστησε τον καγκελάριο για την στήριξη των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων για την Ουκρανία. Ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία προς το παρόν «απέχει από την ειλικρινή διπλωματία».

Γερμανικά και ιταλικά δημοσιεύματα πάντως (Βild και Corriere della Serra) έκαναν λόγο για πιθανή ετοιμότητα του Κιέβου ακόμη και για υποχωρήσεις απέναντι στη Ρωσία, χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται. Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε από την πλευρά της νέα Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση στην Ουκρανία στις 10 και 11 Ιουλίου.