Κοσμος

Ιραν: Ο διοικητής της Quds Ισμαήλ Καάνι ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ

Τι αναφέρουν οι Ιρανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιραν: Ο διοικητής της Quds Ισμαήλ Καάνι ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ
© EPA/DIEGO AZUBEL

Ιραν: Ο διοικητής της Κουντς Ισμαήλ Καάνι ανακρίνεται ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισραήλ

Οι φήμες συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την κατάσταση του Ισμαήλ Καάνι, του επικεφαλής της δύναμης Quds του Ιράν, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ο Καάνι δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τότε που ταξίδεψε στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα τέλη του περασμένου μήνα, η οποία σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ και αρκετούς άλλους κορυφαίους διοικητές, συμπεριλαμβανομένου ενός αναπληρωτή διοικητή του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό μαζί με έναν κορυφαίο ηγέτη της Χεζμπολάχ, τώρα υπάρχουν ισχυρισμοί στα αραβικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης ότι είναι ζωντανός, αλλά ανακρίνεται με την υποψία ότι εμπλέκεται στη διείσδυση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα. 

Οι ιρανικές έρευνες γύρω από τις συνθήκες θανάτου του Νασράλα έχουν επικεντρωθεί στις τελευταίες κινήσεις του Αμπάς Νιλφορουσάν, αξιωματικού της δύναμης Κουντς, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ο Νιλφορουσάν ήταν εκείνος που επέβλεπε τις επιχειρήσεις σε Συρία και Λίβανο αφότου ο προκάτοχός του Ρέζα Ζαχέντι σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού τον περασμένο Απρίλη.

Δύο πηγές κοντά στη Χεζμπολάχ και ιρακινές πηγές λένε στο MEE ότι ο Χασάν Νασράλα τη νύχτα πριν τη δολοφονία του είχε βρεθεί έξω από τα νότια περίχωρα της Βηρυτού, όμως επέστρεψε σύντομα για να συναντηθεί με τον Νιλφορουσάν και άλλα στελέχη της Χεζμπολάχ σε θωρακισμένο δωμάτιο επιχειρήσεων. Ο Νιλφορουσάν είχε πετάξει από την Τεχεράνη εκείνη την ημέρα και μεταφέρθηκε απευθείας από το αεροπλάνο στον συγκεκριμένο χώρο κάτω από κατοικημένη περιοχή.  Έφτασε πριν τον Νασράλα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Al-Arabiya, που ανήκει στη σαουδαραβική κυβέρνηση, υπέδειξε ότι ο Καάνι«υπόκειται σε παρακολούθηση και απομόνωση, μετά τις ισραηλινές δολοφονίες επιφανών ιρανών ηγετών».

Την Τετάρτη, ο ιστότοπος Middle East Eye με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο συνδέεται με το Κατάρ, ανέφερε επίσης ότι ο Καάνι ήταν ζωντανός και σώος και ότι διερευνάται από τις ιρανικές αρχές, πιθανότατα στην Τεχεράνη.

Την Πέμπτη, το Sky News Arabic μετέδωσε ότι ο Καάνι, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων από το IRGC, έπαθε καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο επικεφαλής του προσωπικού του υπό έλεγχο.

Η Τεχεράνη όρισε τον Καάνι επικεφαλής της Δύναμης Quds του IRGC μετά τη δολοφονία του ισχυρού προκατόχου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη το 2020. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.