Κοσμος

Η «Le Monde» «καρφώνει» την Τουρκία για τις συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο

Βολές και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τoυρκία: Τι αναφέρει η «Le Monde» για τις συνθήκες κράτησης αιτούντων άσυλο 

Στις φρικτές, όπως τις χαρακτηρίζει, συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, σε κέντρα που χρηματοδότησε η ΕΕ, αλλά και στις μαζικές απελάσεις προς τις χώρες καταγωγής τους, συχνά στη Συρία και το Αφγανιστάν, παρά τους σχετικούς κινδύνους, αναφέρεται έρευνα της εφημερίδας Le Monde και του μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού μέσου Lighthouse Reports.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους, στελέχη της ΕΕ και στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης επιβεβαιώνουν την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και ότι η ΕΕ εν γνώσει της υποστήριξε και χρηματοδότησε τη μετατροπή των κέντρων για τους πρόσφυγες σε κέντρα απέλασης.

Επισημαίνεται η αγνόηση αναφορών τριών Ευρωπαίων διπλωματών και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη διευκόλυνση συλλήψεων. Επίσης αναφέρεται πως σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Επιτροπής που παρακολούθησε το ζήτημα, σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της Ένωσης για την Τουρκία.

Εννέα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, El Pais, Der Spiegel και Politico, δημοσίευσαν τις μαρτυρίες περίπου 40 μεταναστών που κατηγορούν τις τουρκικές αρχές για κακοποιήσεις σε κέντρα υποδοχής και αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία.

Αυτή η έρευνα των μμε υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αγνοούσε επανειλημμένα προειδοποιήσεις» της κοινωνίας των πολιτών, διπλωματών και «ακόμη και του προσωπικού της» για το θέμα, ενώ η ΕΕ χρηματοδοτούσε την κατασκευή ή την ανακαίνιση κέντρων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ