Κοσμος

Τουρκία: Η οργή για τις γυναικοκτονίες αναγκάζει τον Ερντογάν να πάρει μέτρα

Σχεδόν 300 γυναίκες έχουν χάσει την ζωή τους μέσα στο 2024

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
untitled_design_-_2024-10-11t162726_228

Τουρκία: Η οργή για τις γυναικοκτονίες αναγκάζει τον Ερντογάν να πάρει μέτρα

Μια σειρά φρικτών δολοφονιών γυναικών έχει προκαλέσει εθνική οργή στην Τουρκία, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμευτεί ότι θα ενισχύσει το ποινικό δίκαιο της χώρας.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ευρέως διαδεδομένο έγκλημα στην Τουρκία - με σχεδόν 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής φέτος - αλλά οι διαδηλωτές αισθάνονται εδώ και καιρό ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα ΑΚ δεν θεωρεί την ασφάλεια των γυναικών ως πολιτική προτεραιότητα.

Μια τριάδα δολοφονιών υψηλού προφίλ έχει, ωστόσο, ωθήσει το θέμα στην κορυφή της ατζέντας, με εκατοντάδες διαδηλωτές να διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να τερματίσει την ατιμωρησία των ενόχων και να λάβει περισσότερα μέτρα κατά του κύματος βίας.

Σε μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στο έθνος, την περασμένη εβδομάδα, ο Semih Çelik - ένας 19χρονος χασάπης - σκότωσε και αποκεφάλισε μια γυναίκα ονόματι İkbal Uzuner, πριν αυτοκτονήσει. Ο δολοφόνος πέταξε το κεφάλι της Uzuner από τα ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης, ενώ η μητέρα της ήταν παρούσα. Ο Çelik σκότωσε επίσης μια άλλη νεαρή γυναίκα, την Ayşenur Halil, κόβοντας το λαιμό της την ίδια ημέρα.

Ως απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια οργή, την Τετάρτη ο Ερντογάν δήλωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του AK: «Μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα, από τον μαρτυρικό θάνατο μιας αστυνομικού μέχρι τη βάναυση δολοφονία των νεαρών γυναικών μας, έχουν προκαλέσει μια δικαιολογημένη αντίδραση στο έθνος μας».

«Μας ενοχλεί, όπως και όλους τους άλλους, να βλέπουμε εγκληματικούς τύπους με δεκάδες υποθέσεις στο ποινικό τους μητρώο να κυκλοφορούν ελεύθεροι», πρόσθεσε, υποσχόμενος να σκληρύνει το σύστημα επιβολής ποινών και να σταματήσει τις πρόωρες αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την τελευταία υπόσχεση του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -η οποία έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών- το 2021, με το πρόσχημα ότι ορισμένες από τις ρήτρες της είναι επιζήμιες για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές. Η σύμβαση αποσκοπεί επίσης στην προστασία των κοινοτήτων ΛΟΑΤΚΙ+ στη χώρα.

Η πλατφόρμα «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» ανέφερε ότι στην Τουρκία 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες και άλλες 20 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες μόνο τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το «The Monument Counter», μια ψηφιακή πλατφόρμα που ενημερώνει τον ανεπίσημο αριθμό των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στη χώρα, 297 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής το 2024. Ο απολογισμός ήταν 416 το 2023.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç δήλωσε την Τετάρτη ότι δικαστήριο της Άγκυρας αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων Discord, με την υποψία ότι είχε χρησιμοποιηθεί για εγκλήματα «σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αισχροκέρδειας».

Η Ceren Kalay Eken, δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών από την Άγκυρα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Τουρκία είχε παρασυρθεί σε ένα σπιράλ βίας με μοιραίες συνέπειες και ότι η κατάργηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είχε κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. «Μετά από 22 χρόνια διακυβέρνησης από το Κόμμα ΑΚ, έχουμε τώρα νεαρά αγόρια που αποδεικνύονται θύματα ή δολοφόνοι», είπε.

«Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.