Κοσμος

Στάλιν: Ρώσος κυβερνήτης επιδεικνύει νέο άγαλμα για να «τιμήσει» την ιστορία

Kοντά σε ένα σπίτι όπου έζησε από το 1911 έως το 1912 όταν εξορίστηκε στην επαρχία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάλιν: Ρώσος κυβερνήτης επιδεικνύει νέο άγαλμα για να «τιμήσει» την ιστορία
© EPA/YURI KOCHETKOV

Στάλιν: Ρώσος κυβερνήτης επιδεικνύει νέο άγαλμα για να «τιμήσει» την ιστορία

Ένα νέο μνημείο για τον ηγέτη της σοβιετικής εποχής Ιωσήφ Στάλιν πρόκειται να ανεγερθεί σύντομα σε μια πόλη της βορειοδυτικής Ρωσίας μετά από «εκκλήσεις του κοινού», όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο κυβερνήτης της Βόλογκντα Γκέοργκι Φιλιμόνοφ δημοσίευσε την Παρασκευή βίντεο που δείχνει εργάτες να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε ένα άγαλμα σε φυσικό μέγεθος του γεννημένου στη Γεωργία Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος κυβέρνησε τη Σοβιετική Ένωση με σιδηρά πυγμή από το 1924 έως τον θάνατό του το 1953.

Ο Φιλιμόνοφ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του πέρυσι από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το άγαλμα θα ανεγερθεί στην ιστορική πόλη Βόλογκντα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων και βρίσκεται περίπου 275 μίλια (450 χλμ.) βόρεια της Μόσχας.

«Η απόφαση αυτή προκλήθηκε από εκκλήσεις του κοινού προς εμάς», έγραψε ο Φιλιμόνοφ στο κανάλι του στο Telegram.

Είπε ότι το άγαλμα θα βρίσκεται κοντά σε ένα σπίτι όπου ο Στάλιν έζησε από το 1911 έως το 1912 όταν εξορίστηκε στην επαρχία για επαναστατική δραστηριότητα.

Ο Στάλιν επέβλεψε την ταχεία εκβιομηχάνιση και τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήταν επίσης υπεύθυνος για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε πολιτικές εκκαθαρίσεις, στρατόπεδα εργασίας και πείνα, σύμφωνα με τους ιστορικούς.

Πολλά αγάλματα και προτομές του Στάλιν απομακρύνθηκαν μετά το θάνατό του, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία - τον οποίο ο Πούτιν παρουσιάζει ως υπαρξιακή μάχη παρόμοια με τη μάχη κατά των Ναζί - έχει οδηγήσει ορισμένα μέρη στην ανέγερση νέων μνημείων.

Στην ανάρτησή του, ο Φιλιμόνοφ φάνηκε να προβλέπει αντιδράσεις για το νέο άγαλμα.

«Με κάθε κατανόηση της διφορούμενης ερμηνείας του ρόλου (αυτής) της προσωπικότητας, πρέπει να αναγνωρίζουμε τα μεγάλα επιτεύγματα, να γνωρίζουμε την ιστορία της χώρας μας, (και) να την τιμούμε και να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτήν», έγραψε.

Βίντεο που είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν ο Φιλιμόνοφ καταδεικνύουν τη συγγένειά του με τους σοβιετικούς ηγέτες και φωτογραφίες των αρχηγών της μυστικής αστυνομίας Λαυρέντιου Μπέρια και Φέλιξ Ντζερζίνσκι κρέμονται στους τοίχους του γραφείου του. Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει έναν πίνακα που τον απεικονίζει να σφίγγει το χέρι με τον Στάλιν, ο οποίος κρέμεται στο δωμάτιο υποδοχής του, ως «εννοιολογικό».

Ο Φιλιμόνοφ δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση ενός μνημείου του Ιβάν IV, ενός Ρώσου τσάρου του 16ου αιώνα, υπό τον οποίο ξεκίνησε η κατασκευή του Κρεμλίνου της Βόλογκντα.

Γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός, η βασιλεία του σημαδεύτηκε από βίαιες εκκαθαρίσεις της ρωσικής αριστοκρατίας και αποτυχημένους πολέμους εναντίον της Σουηδίας και της Πολωνίας.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.