Κοσμος

Ισραήλ: Νέο χτύπημα εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, UNIFIL

Τραυματίστηκαν κυανόκρανοι από τη Σρι-Λάνκα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών «καταδικάζει έντονα τα σκόπιμα και συστηματικά πυρά του Ισραήλ εναντίον της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL)»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κατήγγειλε σήμερα νέα χτυπήματα από το Ισραήλ εναντίον θέσης κυανοκράνων από τη Σρι Λάνκα στον νότιο Λίβανο, μία ημέρα μετά τη διπλωματική κατακραυγή που προκλήθηκε από τον τραυματισμό από παρόμοια πυρά δύο Ινδονήσιων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι «καταδικάζει έντονα τα σκόπιμα και συστηματικά πυρά του Ισραήλ εναντίον της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), τα τελευταία εκ των οποίων είχαν στόχο (…) τη βάση Σριλανκέζων, προκαλώντας τραυματισμούς».

Η Ινδονησία καταδίκασε «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα δια της υπουργού Εξωτερικών της. «Η Ινδονησία καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την επίθεση (...). Το να επιτίθεται κανείς στο προσωπικό και το υλικό του ΟΗΕ αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης αρ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η ινδονήσια ΥΠΕΞ Ρέτνο Μαρσούντι.

«Κατά την επίθεση στο παρατηρητήριο στη Νακούρα, δύο μέλη του προσωπικού τραυματίσθηκαν και προέρχονταν από την Ινδονησία», πρόσθεσε η Μαρσούντι, η οποία κάλεσε όλα τα μέρη να εγγυηθούν το απαραβίαστο του εδάφους του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περίσταση.

Νωρίτερα εξάλλου πηγή στον ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL στην κύρια βάση της στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Η ίδια πηγή είχε προσθέσει ότι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ χθες, Πέμπτη.