Κοσμος

Ολομέτωπη επίθεση Ομπάμα στον Τραμπ: Νοιάζεται μόνο για το εγώ του

Η ομιλία στην Πενσιλβάνια

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπαράκ Ομπάμα: Επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ από την Πενσιλβάνια - Η ομιλία υποστήριξης της Κάμαλα Χάρις

Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε μία πύρινη ομιλία κατά του Ντόναλντ Τραμπ στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβανία, συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία του υπέρ της Κάμαλα Χάρις.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτός ο άνθρωπος σκέφτεται κάποιον άλλο πέρα από τον εαυτό του», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και σημείωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ένας 78χρονος δισεκατομμυριούχος, που δεν σταμάτησε να γκρινιάζει για τα προβλήματά του».

Ο Ομπάμα «φώτισε» τις έντονες αντιθέσεις ως προς την πολιτική και τον χαρακτήρα του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις, και χαρακτήρισε τον διάδοχό του ως μασκότ για μια επικίνδυνη και όλο και πιο άσχημη εκδοχή της χώρας. «Αν είχες ένα μέλος της οικογένειας που συμπεριφέρθηκε όπως ο Τραμπ, μπορεί να τον αγαπούσες ακόμα, αλλά θα του έλεγες "Έχεις πρόβλημα" και δεν θα τον έβαζες υπεύθυνο για τίποτα. Και όμως, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ψέματα ή εξαπατά ή δείχνει απόλυτη περιφρόνηση για το Σύνταγμά μας, όταν αποκαλεί τους αιχμαλώτους πολέμου "χαμένου"» ή τους συμπολίτες του "παράσιτα", οι άνθρωποι το δικαιολογούν».

Στρέφοντας την προσοχή του στους ψηφοφόρους που έχουν εκφράσει ανησυχία για την πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και σε άλλους που μπορεί να μην έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στην εκστρατεία, ο Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για δράση. «Είτε αυτές οι εκλογές σας κάνουν να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι ή φοβισμένοι, είτε αισιόδοξοι ή απογοητευμένοι, είτε οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο, μην κάθεστε απλά και ελπίζετε για το καλύτερο. Σηκωθείτε από τον καναπέ σας και ψηφίστε. Άσε κάτω το τηλέφωνο και ψήφισε. Αρπάξτε τους φίλους και την οικογένειά σας και ψηφίστε», είπε ο Ομπάμα. «Ψηφίστε την Kamala Harris».

Μπαράμ Ομπάμα: Μοναδικά άπληστος ο Τραμπ - Για όλα κατηγορούν τους μετανάστες

Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ομπάμα περιέγραψε τον Τραμπ ως μοναδικά άπληστο. Οι υποσχέσεις του Τραμπ, κατέληξε ο Ομπάμα, ήταν είτε εξωφρενικά ψευδείς είτε επικίνδυνα απλές. «Αν προκαλέσετε τον Τραμπ να επεξεργαστεί και να απαριθμήσει τις έννοιες του, θα υποχωρήσει σε μια απάντηση. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το ζήτημα, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, πληρωμή των λογαριασμών – η μόνη τους απάντηση είναι να κατηγορούν τους μετανάστες».

Ο Ομπάμα ανέβηκε στη σκηνή στο συλλαλητήριο του Χάρις έχοντας μιλήσει με μια μικρότερη ομάδα ψηφοφόρων αργά το απόγευμα κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής στάσης σε ένα τοπικό προεκλογικό γραφείο της Χάρις. Το μήνυμά του εκεί ήταν επίσης αιχμηρό – αλλά απευθυνόταν σε μαύρους άνδρες.

«Σκέφτεστε να απέχετε ή να υποστηρίξετε κάποιον (τον Τραμπ) που έχει ιστορικό να σε υποτιμά, επειδή πιστεύει ότι αυτό είναι σημάδι δύναμης, επειδή αυτό είναι να είσαι άντρας; Να βάζεις κάτω τις γυναίκες;» είπε ο Ομπάμα. 

Με πληροφορίες από CNN