Κοσμος

Θάνατοι, ανεμοστρόβιλοι και σκοτάδι: Τι αφήνει πίσω του ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα

11 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τι αφήνει πίσω του ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα - 11 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες

Ο τυφώνας Μίλτον σκότωσε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές σε ολόκληρη τη Φλόριντα, πλήττοντας ορισμένες περιοχές που είχαν πληγεί προηγουμένως από τον τυφώνα Έλεν τον περασμένο μήνα. Λίγες ώρες πριν την άφιξή του τυφωνα, σφοδροί ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν στέγες, αναποδογύρισαν οχήματα, και σκόρπισαν συντρίμμια στον αέρα. Κατοικίες και υποδομές κατέρρευσαν, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου ο τυφώνας Μίλτον φτάσει ξανά στον Ατλαντικό.

Ποια είναι όμως τα μέχρι στιγμής βασικά συμπεράσματα για τον αντίκτυπό του τυφώνα Μίλτον, που θα μπορούσε να είναι ένας από τους χειρότερους στην ιστορία της πολιτείας;

1. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις του τυφώνα Μίλτον;

Ο Μίλτον εξέπληξε τους μετεωρολόγους επιταχύνοντας με ρυθμό ρεκόρ τον Κόλπο του Μεξικού σε έναν τεράστιο τυφώνα κατηγορίας 5, εγείροντας φόβους καταστροφής καθώς όρμησε προς την καρδιά της πυκνοκατοικημένης περιοχής του Κόλπου της Τάμπα.

Τελικά, η καταιγίδα έφθασε στο Siesta Key της Φλόριντα, ακριβώς νότια της Τάμπα, το βράδυ της Τετάρτης ως κατηγορία 3. Σπίτια υπέστησαν ζημιές, δέντρα ξεριζώθηκαν και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα και υπάρχουν τουλάχιστον δέκα νεκροί - όμως αποφεύχθηκε η απόλυτη καταστροφή.

«Η καταιγίδα ήταν σημαντική, αλλά ευτυχώς δεν ήταν το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα. «Η καταιγίδα εξασθένησε πριν από την προσγείωση και το κύμα καταιγίδας δεν ήταν συνολικά τόσο σημαντικό όσο αυτό που παρατηρήθηκε για τον τυφώνα Έλεν». Να σημειωθεί ότι ο απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Έλεν ήταν τουλάχιστον 230 άτομα.

2. Πόσο επικίνδυνο ήταν το κύμα καταιγίδας;

Ένας σημαντικός κίνδυνος που εγκυμονούσε ο Μίλτον ήταν ότι οι άνεμοι του θα έσπρωχναν τεράστιους όγκους θαλασσινού νερού από τον κόλπο της Τάμπα στην ίδια την πόλη. Όταν η καταιγίδα έφτασε, το χειρότερο από αυτό το κύμα καταιγίδας σημειώθηκε στην κομητεία της Σαρασότα, όπου ήταν 2,5 έως 3 μέτρα- χαμηλότερο από το χειρότερο της Έλεν πριν από δύο εβδομάδες.

Όμως οι πλημμύρες σε ορισμένα σημεία ήταν σημαντικές - μόλις στην ενδοχώρα της Τάμπα, το Plant City δέχτηκε πάνω από 33 εκατοστά βροχής, πλημμυρίζοντας γειτονιές. «Έχουμε πλημμύρες σε μέρη και σε επίπεδα που δεν έχω δει ποτέ, και έχω ζήσει σε αυτή την κοινότητα όλη μου τη ζωή», δήλωσε ο δήμαρχος Bill McDaniel. 

3. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις των ανεμοστρόβιλων;

Οι ξαφνικές αλλαγές στους ανέμους όταν ένας τυφώνας προσγειώνεται μπορεί να γεννήσει ανεμοστρόβιλους, αλλά ο αριθμός και η σφοδρότητα των ανεμοστρόβιλων που προκλήθηκαν από τον Μίλτον ήταν ασυνήθιστα υψηλές, λένε οι ειδικοί.

Υπήρχαν περισσότερες από 140 προειδοποιήσεις για ανεμοστρόβιλους σε ολόκληρη τη Φλόριντα την Τετάρτη πριν καν φτάσει ο Μίλτον, με ορισμένους να προκαλούν μεγάλες ζημιές. Στην κομητεία Σεντ Λούσι, στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι από ανεμοστρόβιλο που έπεσε πάνω σε οίκο ευγηρίας.

Στη Φλόριντα σημειώνονται περισσότεροι ανεμοστρόβιλοι ανά τετραγωνικό μίλι από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, αλλά συνήθως είναι αρκετά αδύναμοι. Οι ανεμοστρόβιλοι που προκλήθηκαν από τον Μίλτον είχαν την ισχύ που παρατηρείται συχνά στις Μεγάλες Πεδιάδες των ΗΠΑ.


4. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές τώρα;

Ο Μίλτον έχει πλέον σαρώσει τη Φλόριντα και κατευθύνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, βόρεια των Μπαχάμες. Έχει αφήσει πίσω του 3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα, αδιάβατους δρόμους, κατεστραμμένες γέφυρες και ορμητικά ποτάμια από την τεράστια ποσότητα βροχόπτωσης.

Υπολογίζεται ότι 11 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες, καθώς αυτό το νερό της βροχής ξεπλένεται μέσα από φουσκωμένα ποτάμια, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν τους ανθρώπους ότι ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει ακόμα.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι ο Μίλτον θα μπορούσε να είναι η «καταιγίδα του αιώνα», επανέλαβε τις φωνές των τοπικών αρχών καλώντας τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του και μακριά από τους δρόμους. «Κατεβασμένα καλώδια ρεύματος, συντρίμμια και ξεβράσματα δρόμων δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες», έγραψε ο Μπάιντεν στο X  την Πέμπτη. «Η βοήθεια είναι καθ' οδόν, αλλά μέχρι να φτάσει, καταφύγετε στον τόπο σας μέχρι οι τοπικοί αξιωματούχοι να σας πουν ότι είναι ασφαλές να βγείτε έξω».

5. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των τελευταίων δύο εβδομάδων;

Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι ΗΠΑ καταστράφηκαν από δύο τεράστιους τυφώνες, τον Έλεν και τον Μίλτον, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξι πολιτείες.

Πολλά μέρη, όπως στη Βόρεια Καρολίνα, είναι ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τρεχούμενο νερό από την πρώτη καταιγίδα, ενώ οι άνθρωποι στη Φλόριντα, που επλήγησαν και από τους δύο τυφώνες, αντιμετωπίζουν μια παρόμοια μακρά περίοδο αποκατάστασης που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Ο Μπάιντεν διέταξε ομοσπονδιακή βοήθεια προς τις πληγείσες πολιτείες, αποσπώντας επαίνους από τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, αλλά και επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ανταπόκριση ήταν αργή και διέδωσε ψεύδη και θεωρίες συνωμοσίας που επιβράδυναν την προσπάθεια να βοηθηθεί ο κόσμος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η κλιματική κρίση επηρέασε το μέγεθος των τυφώνων.

Πηγή: Guardian