Κοσμος

Έθελ Κένεντι: Πέθανε η χήρα του Μπόμπι Κένεντι σε ηλικία 96 ετών

Ήταν μητέρα 11 παιδιών εκ των οποίων το τελευταίο γεννήθηκε λίγους μήνες μετά την δολοφονία του πατέρα του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έθελ Κένεντι: Πέθανε η σύζυγος του Μπόμπι Κένεντι σε ηλικία 96 ετών
© Art Zelin/Getty Images/Ideal Image

Έθελ Κένεντι: Πέθανε η σύζυγος του Μπόμπι Κένεντι σε ηλικία 96 ετών

Η Έθελ Κένεντι, χήρα του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι και δημοφιλής και ζωτική δύναμη της πολιτικής δυναστείας Kennedy, πέθανε την Πέμπτη. Ήταν 96 ετών.

Υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στον ύπνο της στις 3 Οκτωβρίου, όπως έγραψε ο εγγονός της Joe Kennedy III στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Περιέγραψε την «απίστευτη γιαγιά» του ως μια «ισχυρή γυναίκα που έζησε μια αξιοσημείωτα γεμάτη ζωή».

Μητριάρχης της πολιτικής δυναστείας Κένεντι, η Έθελ Κένεντι γέννησε το 11ο παιδί της, τον Ρόρι, έξι μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της το 1968, καθώς εκείνος πανηγύριζε τη νίκη του στις κρίσιμες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών για την προεδρία στην Καλιφόρνια.

Στους μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ του θανάτου του συζύγου της και της γέννησης του μικρότερου παιδιού της, ίδρυσε τον Οκτώβριο του 1968 το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Robert F. Kennedy. Ο οργανισμός τιμά την αφοσίωση του συζύγου της και άλλων στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια υπηρεσία, υποστηρίζοντας προγράμματα για υπέρμαχους των δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

«Για περισσότερο από μισό αιώνα, η μητέρα μου υπήρξε υπέρμαχος της δικαιοσύνης, συμπαραστεκόμενη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο», έγραψε η κόρη της Κέρι στο Facebook στις 11 Απριλίου, στα 96α γενέθλια της μητέρας της.

Η Έθελ Κένεντι γεννήθηκε στο Σικάγο το 1928 και μεγάλωσε στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Ο πατέρας της δημιούργησε μια επιτυχημένη επιχείρηση άνθρακα, καθιστώντας την οικογένεια πλούσια. Ήταν μόλις 17 ετών όταν γνώρισε τον μελλοντικό σύζυγό της, Μπόμπι Κένεντι, ο οποίος εκείνη την εποχή έβγαινε με την αδελφή της Πατρίσια, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βιβλιοθήκης JFK.

Παντρεύτηκαν στις 17 Ιουνίου 1950 στην Καθολική Εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Greenwich. Παθιασμένοι με τη δημόσια υπηρεσία, το ζευγάρι έκανε προεκλογική εκστρατεία για τον αδελφό του Μπόμπι, Τζον Φ. Κένεντι, στην υποψηφιότητά του για την προεδρία το 1960. Ο Μπόμπι Κένεντι υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας στην κυβέρνηση του αδελφού του.

Μετά τη δολοφονία του JFK το 1963, συνέχισε να στηρίζει τον Μπόμπι καθώς εκείνος ακολουθούσε την πολιτική του καριέρα. Ήταν ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τον Λευκό Οίκο όταν τον Ιούνιο του 1968 πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον  στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες.

Μετά το θάνατο του συζύγου της, εκτός από το έργο της στο κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Έθελ Κένεντι ήταν συμπρόεδρος του Συνασπισμού για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και συμμετείχε σε πολλές άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα την τίμησε με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας σε τελετή στον Λευκό Οίκο το 2014, όπου την εξήρε για την επιμονή και τη γενναιοδωρία της. «Έκανε εξαιρετικές προσπάθειες για να δημιουργήσει υποστήριξη για σκοπούς που ήταν κοντά στην καρδιά της», δήλωσε ο Ομπάμα στην τελετή.

Η οικογένεια αντιμετώπισε και άλλες τραγωδίες με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων δύο παιδιών της - του Ντέιβιντ, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 1984, και του Μάικλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα στο σκι το 1997. 

Η Έθελ Κένεντι επιζεί από εννέα παιδιά της και μια μεγάλη εκτεταμένη οικογένεια, πολλά από τα οποία συμμετέχουν επίσης στη δημόσια ζωή. Ο γιος της Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ έβαλε υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, εγκαταλείποντας τον Αύγουστο για να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.