Κοσμος

Ο τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα αφήνει πίσω του τουλάχιστον 4 νεκρούς, σκοτάδι και χιλιάδες στα καταφύγια

Ποια παραμένει η πραγματική απειλή - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα αφήνει πίσω του νεκρούς, σκοτάδι και χιλιάδες στα καταφύγια
O τυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα αφήνει πίσω του νεκρούς, σκοτάδι και χιλιάδες στα καταφύγια © Joe Raedle /Getty Images

Tυφώνας Μίλτον στη Φλόριντα: Τουλάχιστον 4 νεκροί - Ποια παραμένει η πραγματική απειλή από τον τυφώνα 

Τεράστιες καταστροφές στη Φλόριντα αφήνει πίσω του ο τυφώνας Μίλτον με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, πάνω από τρία εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και χιλιάδες ανθρώπους στα να βρίσκονται στα καταφύγια για να σωθούν.

Λίγες ώρες πριν την άφιξή του τυφωνα, σφοδροί ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν στέγες, αναποδογύρισαν οχήματα, και σκόρπισαν συντρίμμια στον αέρα. Κατοικίες και υποδομές κατέρρευσαν, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται ακατάπαυστα για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους έως ότου ο τυφώνας Μίλτον φτάσει ξανά στον Ατλαντικό.

Four killed by tornadoes in Florida, as governor warns of more Hurricane Milton flooding | BBC News

Ειδικότερα, περισσότεροι από 125 ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν την πολιτεία, οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ σε μία μόνο ημέρα στην Φλόριντα. Στο πέρασμά τους σκόρπισαν το θάνατο σε μια κοινότητα συνταξιούχων και προκάλεσαν καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και οχήματα.

Εκατοντάδες εθελοντές σπεύδουν να φροντίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια. Κάποιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τροχόσπιτα.

Catastrophic conditions in Florida as Hurricane Milton makes landfall

Ο Μίλτον υποβαθμίζεται γρήγορα σε κυκλώνα κατηγορίας 1 με κατεύθυνση βορειοανατολική και ταχύτητα ανέμων 25 χιλιόμετρα την ώρα.

Τυφώνας Μίλτον: Γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν έχουν ακόμα περάσει

Παρά την εξασθένιση ωστόσο οι αμερικανικές αρχές προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι εναπομείναντες κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή, λίγες μέρες μετά το χτύπημα του τυφώνα «Ιλέν». Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας χαρακτήρισε την κατάσταση στο CNN ως «ζήτημα ζωής και θανάτου», την ώρα που τα πρακτορεία μεταδίδουν ειδήσεις για πρώτα θύματα και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην νοτιοανατολική αμερικανική πολιτεία.

'Surreal to see': Tropicana Field roof shredded by Hurricane Milton

Η αμερικανίδα μετεωρολόγος Σάρα Γκρίφιν, ειδική στους τροπικούς κυκλώνες από το Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν-Μάντισον, δηλώνει σχετικά στο πρακτορείο Reuters: «Παρά την υποβάθμιση αναμένονται σοβαρές υλικές ζημιές ακόμη και αν εξασθενήσει ο τυφώνας κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο προχωρά προς την ενδοχώρα. Υπάρχουν επομένως και καλά νέα. Θα υπάρξουν λοιπόν λιγότερα προβλήματα με δυνατούς ανέμους. Στις ακτές ωστόσο θα συνεχίσουμε να βιώνουμε μεγάλες, ισχυρές καταιγίδες».

Η μετεωρολόγος προειδοποιεί από ότι η πραγματική απειλή από τον τυφώνα Μίλτον δεν είναι οι ισχυρότατοι άνεμοι και οι ριπές: «Ξέρω ότι συνήθως στους τυφώνες εστιάζουμε στην ταχύτητα και την ισχύ των ανέμων. Το πραγματικό πρόβλημα στους τυφώνες δεν ωστόσο είναι ο άνεμος, αλλά το νερό. Είναι οι καταιγίδες, είναι οι βροχοπτώσεις. Έτσι ενώ εξασθενεί σταδιακά το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ο τυφώνας Μίλτον θα εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες».

Milton leaves path of destruction in hurricane-battered Florida

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.