Κοσμος

Κυκλώνας Μίλτον: Συναγερμός για σαρκοφάγο βακτήριο

Σοβαρός ο κίνδυνος λοιμώξεων από μολυσμένα ύδατα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο κυκλώνας Μίλτον συνεχίζει να χτυπά τη δυτική ακτή της Φλόριντα με ισχυρές καταιγίδες, καταστρέφοντας σπίτια

Οι πλημμύρες που θα προκαλέσει ο κυκλώνας Μίλτον μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης από ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή βακτήριο, το vibrio vulnificus, προειδοποιεί το Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα.

Κυκλώνας Μίλτον: Αύξηση ασθενών με άσθμα και βρογχίτιδα

«Τα βακτήρια vibrio, που βρίσκονται συνήθως σε ζεστά παράκτια ύδατα, μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες κατά την κατάποση ή όταν ανοιχτές πληγές εκτίθενται σε μολυσμένο νερό», προειδοποίησε το υπουργείο μετά την επέλαση του κύκλωνα Μίλτον, σημειώνοντας ότι η συγκέντρωση του βακτηρίου αυξάνεται μετά από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Στο Cedar Key, περίπου 160 χλμ. από το σημείο όπου ο τυφώνας «Ελέν» έφτασε στην ξηρά στις 26 Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικοί υπάλληλοι είδαν αύξηση των περιπτώσεων cellulitis (κυτταρίτιδα), μιας βακτηριακής λοίμωξης του δέρματος που μπορεί να συμβεί μετά από έκθεση σε πλημμυρικά νερά, όπως δήλωσε στο ABC News η Τάμι Γουίλκς, νοσηλεύτρια που εργάζεται στο Cedar Key Healthcare, μια τοπική ιατρική κλινική. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ρίγη, γρήγορο ή υψηλό καρδιακό ρυθμό.

Η Γουίλκς είπε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στην κλινική ασθενών με άσθμα και βρογχίτιδα και ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν κατά του τετάνου, δείχνοντας τους πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να επιφέρουν οι πλημμύρες από τον κυκλώνα.

«Το τμήμα υγείας της κομητείας έφερε ένα λεωφορείο για να παρέχει ενέσεις τετάνου και συνεργαστήκαμε παρέχοντας ράμματα, αντιβιοτικά και θεραπείες με νεφελοποιητή σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τις ανάγκες», είπε η νοσηλεύτρια.

Το κύμα της καταιγίδας ανακατεύει το αλμυρό νερό με το γλυκό και γίνεται τόπος αναπαραγωγής βακτηρίων, σύμφωνα με τον παιδοενδοκρινολόγο Σκοτ ​​Ρίβκις, ο οποίος υπηρέτησε ως γενικός χειρουργός και γραμματέας υγείας της Φλόριντα από το 2019 έως το 2021.

«Όταν το αλμυρό νερό συναντιέται με το γλυκό, το vibrio ευδοκιμεί», είπε στο ABC News. «Εάν τα άτομα που έχουν ανοιχτές πληγές ή είναι ανοσοκατεσταλμένα, εκτεθούν σε υφάλμυρο νερό, μπορεί να μολυνθούν από το βακτήριο» τόνισε.

Ο Ρίβκις, ο οποίος είναι και καθηγητής στο Brown University School of Public Health, περιέγραψε το vibrio ως «ένα από τα πιο επιθετικά» είδη βακτηριακών λοιμώξεων που υπάρχουν και είπε ότι η μόλυνση μπορεί να οδηγήσει σε αφαίρεση δέρματος, ακρωτηριασμό ή ακόμα και θάνατο. Πρόσθεσε επίσης, ότι πολύ καιρό αφότου έχει περάσει ένας τυφώνας, το νερό από τις πλημμύρες, παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ανθρώπους.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν μετά από μια καταιγίδα παρά κατά τη διάρκειά της και ο πνιγμός είναι το σημαντικότερο πράγμα για το οποίο ανησυχούμε», είπε, προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η οδήγηση μέσα από πλημμύρες.

Εκτός από τον πνιγμό, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν εν αγνοία τους σε κινδύνους, ειδικά εάν έχουν ανοιχτές πληγές ή τραυματιστούν ενώ καθαρίζουν τα συντρίμμια. Εξαιτίας του κλίματος της Φλόριντα, τα νερά των πλημμυρών μπορούν να γίνουν τόποι αναπαραγωγής κουνουπιών. Επικίνδυνα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένων αιχμηρών ή μεγάλων αντικειμένων ή πεσμένων καλωδίων, μπορεί συχνά να κρύβονται κάτω από τα λασπωμένα νερά, οδηγώντας επίσης σε τραυματισμούς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν στους ανθρώπους να φορούν λαστιχένιες μπότες, λαστιχένια γάντια και γυαλιά, εάν πρέπει να εισέλθουν στο νερό της πλημμύρας. Το CDC συμβουλεύει επίσης τους κατοίκους να απολυμαίνονται αφού έρθουν σε επαφή με το νερό της πλημμύρας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σαπουνιού και καθαρού νερού για το δέρμα και ζεστού νερού και απορρυπαντικού για τα ρούχα. Οι ανοιχτές πληγές που έρχονται σε επαφή με το νερό της πλημμύρας θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται με σαπούνι και καθαρό νερό και να ελέγχονται από γιατρό εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με το CDC.

ΠΗΓΗ: ABC News