Κοσμος

«Θανατηφόρα αντίποινα» στο Ιράν ετοιμάζει το Τελ Αβίβ - Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Ισραήλ για τον Λίβανο

Όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο του πολέμου η Μέση Ανατολή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Ισραήλ ετοιμάζει «θανατηφόρα αντίποινα» στο Ιράν - Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Ισραήλ για τον Λίβανο

Προειδοποίηση προς το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιαδήποτε επίθεση στον Λίβανο η οποία θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό που συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας έστειλαν οι ΗΠΑ, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση από το Ισραήλ στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Η μισάωρη συζήτηση Μπάιντεν – Νετανιάχου

Να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

Η τηλεφωνική επικοινωνία λαμβάνει χώρα, ενώ το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου. Πρόκειται για άλλη μια δύσκολη νύχτα, αφού νωρίτερα η Βηρυτός βομβαρδιζόταν.

Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, υπήρξε νωρίτερα αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Τα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ εμφανίστηκε σήμερα να λέει ότι τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα», τόνισε.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία. Μία μέρα μετά την αιματηρή επίθεση κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, τουλάχιστον ένας Σύριος στρατιώτης σκοτώθηκε κι ένας τραυματίστηκε σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στην πόλη Κουνέιτρα, όπως μεταδίδουν συριακά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει τέλος και το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα. Δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα του θύλακα, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή. Κάτοικοι καταγγέλλουν στο CNN ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν πολίτες που εγκαταλείπουν την περιοχή.

Πηγές: ΕΡΤ / ΑΠΕ – ΜΠΕ