Κοσμος

Εντίθ Πιάφ: Η θρυλική καριέρα και η δραματική ζωή της

Σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια το «Μικρό Σπουργίτι» πέρασε στην αιωνιότητα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν Σήμερα: 10 Οκτωβρίου 1963 πεθαίνει η Εντίθ Πιάφ 

Σαν Σήμερα στις 11 Οκτωβρίου του 1963, πεθαίνει άρρωστη και καταβεβλημένη, η Εντίφ Πιαφ πριν καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια.

Η Εντίθ Πιαφ, η πιο σημαντική ίσως «λαϊκή τραγουδίστρια» της Γαλλίας γεννήθηκε ως Εντιθ Ζιοβάνα Γκασιόν, στις 19 Δεκεμβρίου του 1915 στην Μπελβίλ του Παρισιού. Η μητέρα της, γαλλοϊταλικής καταγωγής ήταν τραγουδίστρια σε καφέ της εποχής, ενώ ο πατέρας της ακροβάτης του δρόμου. Η μικρή Εντίθ μεγάλωσε μαζί με τη γιαγιά της, η οποία διατηρούσε οίκο ανοχής σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας. Λέγεται ότι στα παιδικά της χρόνια η Πιαφ τυφλώθηκε, από άγνωστη αιτία, ενώ τελικώς ξαναβρήκε το φως της.

Τα εφηβικά της χρόνια η τραγουδίστρια θα τα περάσει δίπλα στον πατέρα της, δουλεύοντας μαζί του σε τσίρκο, όπου την έβαζε να τραγουδάει για να συμπληρώνει το δικό του «νούμερο». Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (κατά τη διάρκεια του οποίου η Πιαφ εμψυχώνει με τη φωνή της τους Γάλλους στρατιώτες), η φήμη της τραγουδίστριας θα εκτοξευτεί στα ύψη, με τη ζωή της να μοιάζει «σαν τριαντάφυλλο».

Εντίθ Πιαφ: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, η φήμη και ο θάνατος

Η πραγματικότητα ωστόσο, πίσω από την απατηλή λάμψη της δημοσιότητας, είναι διαφορετική: τραυματισμοί σε τροχαία, κούρες αποτοξίνωσης, επτά εγχειρήσεις, μία απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά και ο θάνατος του μοναδικού της παιδιού, της Μαρσέλ, το 1935 σε ηλικία δύο μόλις ετών, είναι τα τρανταχτά δραματικά γεγονότα που θα σημαδέψουν ανεξίτηλα τη ζωή της.

Το 1955 δίνει μια καταπληκτική παράσταση στο Οlympia και ένα χρόνο αργότερα, χωρίζει με τον επί 5 χρόνια σύζυγο της και τραγουδιστή Jacques Pills. Η παγκόσμια καταξίωση έρχεται με μια τουρνέ στην Αμερική και ένας ακόμη τρελός έρωτας ακολουθεί με τον τραγουδιστή και συνθέτη Georges Moustaki, o oποίος μάλιστα συνθέτει για εκείνη το τραγούδι Milord, που κυκλοφορεί το 1960 και γίνεται μεγάλη επιτυχία.

Ανίατος καρκίνος είναι η διάγνωση των γιατρών όταν στα τέλη της δεκαετίας του 50′ η Εντίθ καταρρέει σε κονσέρτο της στην Στοκχόλμη. Η ίδια συνεχίζει τις περιοδείες της και μάλιστα το 1960 τραγουδάει με επιτυχία το “Non Je Ne Regrette Rien” του Charles Dumont. Tον Οκτώβριο του 1962 παντρεύεται τον τελευταίο της έρωτα Θεοφάνη Λαμπουκά,που η ίδια τον βαπτίζει Τεό Σαγαπό. Εκείνο το καλοκαίρι βραβεύεται για πρώτη φορά από την Ακαδημία Charles Cros,για το σύνολο της καριέρας της.

Η Εντίθ Πιάφ πεθαίνει από κίρρωση στις 10 Οκτωβρίου του 1963, ενώ την ίδια μέρα “φεύγει” και ο καλός της φίλος Jean Cocteau. Η σωρός της μεταφέρεται από τον Theo Sarapo στο Παρίσι και μέσα σε 3 μέρες θάβεται στο κοιμητήριο Pere Lachaise.