Κοσμος

Κυκλώνας Μίλτον: ««Ναι, μπορούν να ελέγχουν τον καιρό»

Δίνουν και παίρνουν οι θεωρίες συνομωσίας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κυκλώνας Mίλτον: Άλλο ένα πεδίο θεωριών συνομωσίας 

Καθώς ο κυκλώνας Μίλτον κατευθύνεται προς τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα την Τετάρτη, η παραπληροφόρηση γύρω από τις προσπάθειες και οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τους αξιωματούχους που ελέγχουν τον καιρό έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαταχθεί να εκκενώσουν την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, μια περιοχή που εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον Ελίν, ο οποίος έπληξε τις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθούν μερικές από τις βασικές αφηγήσεις παραπληροφόρησης που κερδίζουν έδαφος στο διαδίκτυο:

Ισχυρισμός: Οι τυφώνες είναι προϊόν «ελέγχου του καιρού»

Αρκετές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας από τη Ρεπουμπλικανή αντιπρόσωπο Marjorie Taylor Greene, έχουν υποστηρίξει ότι ο έλεγχος του καιρού ήταν στο παιχνίδι κατά τη διάρκεια των τυφώνων. Σε μια ανάρτηση στο Χ στις 3 Οκτωβρίου, η Greene δήλωσε: «Ναι, μπορούν να ελέγχουν τον καιρό. Είναι γελοίο για οποιονδήποτε να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει».

Ειδικοί στη μετεωρολογία των τυφώνων δήλωσαν στο Reuters ότι η τροποποίηση των τυφώνων δεν ήταν ποτέ δυνατή λόγω του μεγέθους και της ισχύος των καταιγίδων.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας πειραματίστηκε με τη σπορά νεφών σε τυφώνες μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του 1980 με την ελπίδα να μειωθεί η ισχύς των ανέμων τους, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν λειτούργησε. Διαπίστωσε επίσης ότι το μέγεθος και η ισχύς ενός τυφώνα καθιστούσαν τη διαδικασία αυτή, καθώς και άλλες τεχνικές που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των ετών, ανέφικτες.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 750 δολαρίων της FEMA είναι δάνειο

Μια διαδικτυακή ανάρτηση με περισσότερες από 5 εκατομμύρια προβολές ισχυρίστηκε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών έδωσε στα θύματα του τυφώνα Ελίν δάνειο 750 δολαρίων αντί για προκαταβολή.

Η Jaclyn Rothenberg, εκπρόσωπος της FEMA, έγραψε στο X ότι οι διαδικτυακές αναρτήσεις δεν είναι αληθινές και ότι η υπηρεσία δεν ζητάει πίσω τα χρήματα της βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Η FEMA ασχολήθηκε επίσης με το αφήγημα στον ιστότοπό της, χαρακτηρίζοντάς το «μύθο».

Ο ιστότοπος της FEMA αναφέρει ότι τα 750 δολάρια είναι μια «προκαταβολική, ευέλικτη πληρωμή που βοηθά στην κάλυψη βασικών ειδών όπως τρόφιμα, νερό, βρεφικό γάλα, είδη θηλασμού, φάρμακα και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης». Πρόκειται για μια αρχική πληρωμή που μπορεί να εγκριθεί «αμέσως μετά» την υποβολή της αίτησης. Η FEMA αξιολογεί την επιλεξιμότητα του αιτούντος για να λάβει περαιτέρω βοήθεια.

Το πρόγραμμα HAARP χρησιμοποιείται για τη χειραγώγηση του καιρού και την πρόκληση τυφώνων

Το HAARP, ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Αλάσκα Fairbanks που διαχειρίστηκε ο αμερικανικός στρατός μεταξύ 1990-2014, χρησιμοποιεί εξοπλισμό υψηλών συχνοτήτων για τη μελέτη της ανώτερης ατμόσφαιρας. Οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το HAARP - που επίσημα ονομάζεται High-frequency Active Auroral Research Program - κατηγορούν τις κυβερνήσεις ότι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα για να μεταβάλλουν κρυφά τον καιρό ή ότι συνδέουν το πρόγραμμα με φυσικές καταστροφές.

Ένας εκπρόσωπος του HAARP δήλωσε στο Reuters: «Το HAARP δεν μπορεί να δημιουργήσει, να τροποποιήσει ή να χειραγωγήσει έναν τυφώνα». Ο Howard Diamond, διευθυντής στο Εργαστήριο Αεροπορικών Πόρων της NOAA, δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ότι το HAARP «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον σχηματισμό τυφώνων όπως η Ελένη ή ο Μίλτον».

«Ούτε το HAARP ούτε οποιαδήποτε εγκατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους τυφώνες ... και δεν υπάρχει καμία τεχνολογία που διαθέτει ο άνθρωπος που μπορεί είτε να δημιουργήσει, είτε να καταστρέψει, είτε να τροποποιήσει, είτε να εντείνει, είτε να κατευθύνει τους τυφώνες με οποιονδήποτε τρόπο, μορφή ή μορφή», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ένα μήνυμα πριν από τον τυφώνα προς τους πολίτες λέει: «εμβολιαστείτε τώρα»

Σε ένα απόσπασμα που κοινοποιήθηκε στο X και φέρει τη λεζάντα «μήνυμα του Μπάιντεν πριν από τον τυφώνα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακούγεται να λέει: «Ένα ζωτικό μέρος της προετοιμασίας για την εποχή των τυφώνων είναι να εμβολιαστείτε τώρα». Τα σχόλια του Μπάιντεν είχαν προηγουμένως κοινοποιηθεί χωρίς πλαίσιο, ώστε να υποδηλώνεται ότι πιστεύει ότι ένας εμβολιασμός θα προστατεύσει από τους τυφώνες.

Τα σχόλια του προέδρου, ωστόσο, μπορούν να εντοπιστούν σε μια ενημέρωση του 2021, όταν προέτρεψε τους Αμερικανούς σε πολιτείες που είναι επιρρεπείς σε τυφώνες να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 για να προστατευτούν σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τους τυφώνες από το να φτάσουν στην ξηρά, αλλά μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από το COVID-19», είπε. «Αν τελικά χρειαστεί να μείνετε σε καταφύγιο, δεν θέλετε να προσθέσετε το COVID-19 στον κατάλογο των κινδύνων».

Πηγή: Reuters