Κοσμος

Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η Σαουδική Αραβία δεν εξελέγη στο αρμόδιο συμβούλιο του ΟΗΕ

Η χώρα έχει εκτελέσει τουλάχιστον 212 ανθρώπους φέτος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαουδική Αραβία: Απέτυχε οριακά να κερδίσει θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Σαουδική Αραβία απέτυχε οριακά την Τετάρτη να κερδίσει μια θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Ριάντ να ενισχύσει τη φήμη της χώρας για τα δικαιώματα στο εξωτερικό και τέσσερα χρόνια μετά την απόρριψη της υποψηφιότητάς της για ένταξη στο 47μελές όργανο το 2020.

Η Σαουδική Αραβία δαπανά δισεκατομμύρια για να μεταμορφώσει την παγκόσμια εικόνα της από μια χώρα γνωστή για τους αυστηρούς θρησκευτικούς περιορισμούς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κέντρο τουρισμού και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο ενός σχεδίου που ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχός της Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστό ως Όραμα 2030.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με μυστική ψηφοφορία σε γεωγραφικές ομάδες για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εκπροσώπηση.

Η ομάδα Ασίας-Ειρηνικού, στην οποία περιλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία, ήταν η μόνη ανταγωνιστική κούρσα την Τετάρτη με έξι υποψηφίους να διεκδικούν πέντε θέσεις. Οι Νήσοι Μάρσαλ κατέλαβαν την πέμπτη θέση με 124 ψήφους, ενώ η Σαουδική Αραβία έμεινε εκτός με 117 ψήφους.

Ενώ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει νομικά δεσμευτικές εξουσίες, οι συνεδριάσεις του αυξάνουν τον έλεγχο και μπορεί να αναθέσει έρευνες για την τεκμηρίωση των καταχρήσεων, οι οποίες μερικές φορές αποτελούν τη βάση για διώξεις εγκλημάτων πολέμου.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βολιβία, η Κολομβία, το Μεξικό, η Ισλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία εξελέγησαν στο Συμβούλιο. Ενώ το Μπενίν, η Γκάμπια και το Κατάρ επανεξελέγησαν για δεύτερη τριετή θητεία. Τα μέλη του Συμβουλίου δεν μπορούν να υπηρετήσουν περισσότερες από δύο διαδοχικές θητείες.

Τα νέα εκλεγμένα μέλη θα αρχίσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης έγινε την ώρα που η οργάνωση κατά των εκτελέσεων Reprieve δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία έχει εκτελέσει τουλάχιστον 212 ανθρώπους φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του βασιλείου με 196 ανθρώπους που εκτελέστηκαν το 2022 και τους 172 ανθρώπους που εκτελέστηκαν το 2023.

Το γραφείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ή MBS, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το βασίλειο εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της προσέγγισής του όσον αφορά τη θανατική ποινή.

Ωστόσο, από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στα ανάκτορα το 2017, ο MBS έχει αντιμετωπίσει διεθνή αποδοκιμασία για την καταστολή των διαφωνιών και για την υποτιθέμενη εντολή του για τη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη του πρίγκιπα διαδόχου και έχει υποστηρίξει ότι η δολοφονία του Κασόγκι πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα απατεώνων.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου, η Σαουδική Αραβία δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρασκηνιακά τα τελευταία χρόνια, λένε διπλωμάτες και ομάδες για τα δικαιώματα.

Οι πιέσεις της βοήθησαν να κλείσουν οι έρευνες του σώματος για εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη το 2021 και προσπάθησε να αντιμετωπίσει μια πρόταση υπό δυτική ηγεσία για την αύξηση της παρακολούθησης των δραστών πιθανών εγκλημάτων πολέμου στο Σουδάν, είπαν.

Πηγή: Reuters